infa.lt

Negi valstybės piliečių nuomonė – 0.

25 vasario
06:50 2021
Algimantas Matulevičius

Facebook nuotr.

Nenorėjau rašyti šių eilučių, tikrai nenorėjau. Išprovokavo. Išprovokavo vakarykščiai TV reportažai dėl 365 000 piliečių parašų. Ne tiek svarbu dėl ko jie. Svarbu, kaip į juos sureaguota. Iš karto prisipažįstu, kad esu tradicinės orientacijos, bet nesu homofobas.

Nors, gal kai kuriems amoraliai besielgiantiems ir esu. Viskas priklauso nuo požiūrio. Netoleruoju melo ir apgaulės bei arogantiškų narcizų. Kaip gali būti tolerantiškas tokiam elgesiui, kaip grasinimas nužudyti lenkų tautybės Lietuvos pilietį Voldemarą Tomaševskį, ką viešai padarė tūlas Arūnas Valinskas. Bet pasirodo jiems galima. O mane gali apšaukti homofobu, kad juos kritikuoju.

Tačiau labiausiai mane sujaudino ir net supykdė etatinio žiniasklaidos Konstitucijos aiškintojo, pono Vytauto Sinkevičiaus vakarykštis komentaras TV. Jis iš aukšto tarė:…kelių šimtų tūkstančių Lietuvos piliečių parašus galima išmesti į šiukšlių dėžę…Ir taip viešai kalba buvęs Konstitucinio teismo teisėjas.

Kaip su tokiu savo tautiečių vertinimu išvis galima buvo būti KT. Žinote, kad galima. Nes ten moralė ne jų pasaulio dimensija. Jie ją sutrypė, kai 2001 metais sau pasikėlė algas, kurios buvo sumažintos dar premjero G.Vagnoriaus siekiant sušvelninti 1998 m. Rusijos krizės pasekmes. Nuo tada moraliniai kriterijai šiai insititucijai sunkiai suvokiami.

Politikų paskendusių tarpusavio intrigose dėka Konstitucinis teismas pats peržengė jam nubrėžtas LR Konstitucijos ribas, pradėjo ją ignoruoti bei savaip traktuoti ir net perrašinėti. Be to, ten gimė ir sunkiai sveiku protu suvokiama samprata Konstitucijos dvasios. Kad nemažos dalies teisininkų požiūris į mus plebėjus, yra niekinantis, manau, mažai ką stebina.

Ponas V.Sinkevičius pasakydamas, kad piliečių parašai verti tik šiukšliadėžės, praktiškai išreiškė aiškią nuomonę, kur yra vieta tuos parašus padėjusių. Štai tokiems dalykams tikrai esu homofobiškas.

Tarp kitko, nemokamas patarimas mūsų žiniasklaidos atstovams. Būkite truputį gudresni ir nebekvieskite į savo, ypač žinių laidas, vis tų pačių komentatorių. Mes, jūsų žiūrovai, iš anksto žinome ką tas etatinis kalbėtojas pasakys. Pakalbinkite ir kitus, kad ir Konstitucinio teismo buvusius teisėjus, pavyzdžiu, Egidijų Šileikį, Augustiną Normantą ir kitus.

Dėl piliečių peticijos. Negalima taip atsainiai ją atmesti kaip niekinę. Ją vertinti demokratinėje valstybėje privalome ne tik formaliais teisiniais aspektais. Tai didelės dalies valstybės piliečių pozicija ir visų pirma ją reikia gerbti. Manau, kad Seimas pirmiausia turi ne išsakinėti išankstines nuostatas, kad tai šiukšlės.

Seimas privalo:
1) Priėmęs tuos parašus sudaryti atskirą arba pavesti Etikos ir procedūrų komisijai, kuri 2) Objektyviai išnagrinėtų priežastis, kodėl tokia peticija išvis gimė 3) Tai paskelbtų viešai, o dar geriau, kad organizuotų diskusiją, kur abi pusės po lygiai galėtų pateikti savus argumentus.

Svarbiausia sąlyga, kaip laimėjus rinkimus žadėjo premjerė, Seimo narė Ingrida Šimonytė ir TS-LKD pirmininkas Gabrielius Lansbergis, o jiems pritarė ponios Viktorija Čmilytė-Nelsien ir Aušrinė Armonaitė, kad Seimas elgtųsi pagarbiai su valstybės piliečiais, sugebėtų išklausyti visas puses ir gerbti nuomonių įvairovę. Net jei nebus patenkintas piliečių prašymas, tai turi būti padaryta kantriai ir solidžiai viską viešai paaiškinant.

O gerbiamam pirmininkui Tomui Vytautui Raskevičiui irgi nemokamas patarimas. Jūsų niekas neskriaudžia dėl jūsų lytinės orientacijos. Kaip norite taip gyvenkite. Tai jūsų asmeninis gyvenimas. Bet nepamirškite, jog jūs būdamas Seimo žmogaus teisių komiteto pirmininku atstovaujate ne tik savo homoseksualų bendruomenės teises, bet mūsų visų.

Ir būkite malonus gerbkite ir mūsų jausmus. Man Seimas tai mūsų kovos už Nepriklausomybę simbolis. Ten mes buvome 1990m. kovo 11 ir 1991m. sausio 13. Mes jį buvome pasiryžę apginti savo gyvybės kaina. Tai būkite mandagesnis savo pasisakymuose ir savo dabartiniame darbe pastoviai neviešinkite, kartais keistomis išraiškos formomis, savo intymaus asmeninio gyvenimo.

Juk mes to nedarome. Norėdami, kad mus gerbtų ir toleruotų, pirmiausia privalome taip elgtis patys. Nestumkite „buldozeriu“ partnerystės įstatymo. Patikėkite pralošite. Geriau ir naudingiau neskubant organizuoti geranoriškas diskusijas, leidžiant pasisakyti visoms suinteresuotoms pusėms. Be to, manau, kad jūsų komitetas negali nusišalinti nuo man baisaus skaičiaus, kai apie 600 000 Lietuvos piliečių gyvena skurde.

Kas tai, jei ne žmogaus teisių pažeidimas. Arba darbas net ne už pilną minimalią algą. O kiek Lietuvoje kainuoja teisingumas? Problemų su žmogaus teisėmis plačiąja prasme valstybėje apstu. Todėl negalima spręsti tik daliai visuomenės aktualių problemų, paverčiant jas esminėmis.

Tik prieš kelias diena paskelbta visuomenės nuomonės apklausa. Tai jūsų nuomonei pritaria tik 8% apklaustųjų. O nuosaikesniam teisinių problemų sureguliavimui gyvenančių ir vedančių bendrą namų ūkį net 42%. Tai apie kokią homofobiją kalbame. Gal nereikia įsikibti tik į vieną variantą. Manau naudingiausias kelias, tai kompromisų kelias.

Visiškai nesuprantamas ir Laisvės partijos teisingumo ministrės Evelinos Dobrovolskos per LRT radiją išsakyti ketinimai, kad ji lyg tai ruošia pataisas, kai netinkamai pasakytas ar parašytas žodis homoseksualų atžvilgiu bus traktuojamas, kaip kriminalinis nusikaltimas. Pasirodo narkotikų prekybą dekriminalizuosime, o už netyčia išsprūdusį žodį sodinsime. Gal į tą naują kalėjimą, kurį jūs ruošiatės pastatyti?

Gaila, bet dar tik 100 dienų veikiančiame Seime jau visa tirada iš jo plūstančių patyčių savo rinkėjų atžvilgiu. Net nesmagu rašyti apie mano Universiteto buvusio rektoriaus Artūro Žukausko akibrokštą. Jis arogantiškai nusprendžia ką jis leis dalyvauti Švietimo komiteto posėdyje, o ką ne. Mat jam kai kurie žmones …žviegia…ir jis žviegiančių neįleis.

Įdomu, kaip ponas profesorius ruošiasi iš anksto nustatyti, kurie „žviegia“, o kurie tik „kriuksi“. Manau tokiais viešais pasisakymais atsiskleidžia mūsų politinio elito atstovų susireikšminimas ir prasčiokiškas elgesys. Tačiau, po tuo slypi ir kai kas giliau. Štai aš koks galingas viršininkas, o kas jūs man – prastuomenė.

Ar ne iš čia ir gimė nebesuvaldoma patyčių kultūra. Ir, jeigu tai vertinsime atsainiai, ji dar labiau subujos, kol taps gyvenimo norma. Baisoka būtų gyventi tokioje visuomenėje. Net iškilų dvasininką Toliatą užsipuolė už jo nuomonę. Tai ką, jau gyvename vienos tiesos ir vienos nuomonės karalystėje, o dar rusus ir baltarusius mokome.

Gal ir patiems laikas susiimti ir susimastyti į kokius klystkelius nuėjome…

Mūsų beliko tik 2,8 milijono. Gyvename labai Gražioje savo Tėvynėje. Kas gi mums atsitiko, kad per 31 atkurtos Nepriklausomos valstybės metus sugebėjome taip susvetimėti, taip susipriešinti. Nebegirdime vienas kito. Brukame tik savo tiesas. Nepamirškime, mes šioje Žemėje tik svečiai. Tai gal neeikvokime mums suteiktos galimybės pasidžiaugti Gyvenimo pilnatve, mus iš vidaus naikinantiems pykčiams ir vaidams. Sustokime ir susimastykime, o gal vis tik naudingiau pabandyti tartis.

Daktaras Algimantas Matulevičius,
Buvęs Seimo narys, komiteto pirmininkas
LSDDP Prezidiumo narys,
LPK Garbės Prezidentas

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 458

Žymos:

Atsiliepimų 10

  1. Romualdad    -  2021-02-25, 08:09

    Puikiai parašyta!Manau,kad issakete daugumos nuomone.Aciu!

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Rasa    -  2021-02-25, 10:34

    Vieni pa(r) sudavė sorosinei liberastinei propoganda, kiti ne-iš čia ir susiskaldymas. O dėl homo fobijos, tai čia jiems labiau tinkamas žodis, mums labiau tiktų pideralfobai.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Hm    -  2021-02-25, 11:36

    Tam Sinkevičiui senatvinis marazmas ir perdėta puikybė… Jei būtų labiau pareklamave ir neblokave parašų rinkimo, tai ir milijoną būtų surinkę. Ar ir tada balsus „į šiūkšledėžę”?

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Česlovas    -  2021-02-25, 12:47

    nuostabiai, nors skaudžiai viskas aprašyta, iki ko Lietuvą davedė konservatoriai. Toks valdžios troškimas, kad viskas galima net Šeimas naikinti

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Op    -  2021-02-25, 13:46

    Sinkevičiui Apkaltą

    Atsakyti į šį komentarą
  6. Samanta    -  2021-02-25, 15:49

    o tai 365000 tai cia jau visa Lietuva ar kaip? 12% zmoniu pasirase uz visus? ta mazuma sprendzia uz visa Lietuva? Kiek vienas asmuo pasirase kartu? Jonas, Janina, Petras, Aloyzas ir panasiai, kiek ten padirbtu parasu yra.

    Atsakyti į šį komentarą
  7. Ec    -  2021-02-25, 21:33

    Samanta, žymiai mažesnė mažuma prabalsavo už konservatorius ir laisvės partiją, iš to paklausiu jūsų žodžiais – ta mazuma sprendzia uz visa Lietuva?

    Atsakyti į šį komentarą
  8. Herkus    -  2021-03-01, 20:23

    Algimantai, jūs klausiate kas čia įvyko. Vietoj atsakymo, leiskite jūsų paklausti – kaip manote kuriame strategijos įgyvendinimo etape esame? Labiau panašu į „jamming”?
    ve.lt/naujienos/nuomones/nuomones/homoseksualizacijos-schema-ka-turetume-zinoti-1034184/,page.1

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....