infa.lt

NVSC: už tai – kad verslas veiktų, bet tam būtina laikinai uždaryti laisvalaikio vietas, apriboti barų veiklą, testuotis

16 spalio
07:00 2020

Mergina su apsaugine kauke

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) iniciatyva vakar organizuoto susitikimo su Vilniaus miesto savivaldybe atstovais metu sutarta, kad verslas privalo ieškoti būdų, kaip užtikrinti, jog būtų laikomasi visų infekcijos prevencijos reikalavimų.

Antraip – infekcijos plitimas taps nevaldomas ir verslo uždarymo nebus išvengta. Tai reiškia, kad tiek laisvalaikio leidimo vietų savininkai, tiek jose besilankantys žmonės patys šiuo metu yra atsakingi už tai, ar pačių griežčiausių priemonių neprireiks.

PRISTATYMĄ RASITE ČIA.

Pasak NVSC Vilniaus departamento direktorės Rolandos Lingienės, savivaldybės atstovams šiandien pristatyta visa situacija Vilniaus mieste, pabrėžiant neraminančias tendencijas, susijusias su laisvalaikio leidimo vietomis.

„Pastaruoju metu Vilniuje daugiausiai serga jauni, 20-29 m. amžiaus grupei priklausantys, žmonės. Tuo metu, pavyzdžiui, pavasarį matėme tendencijas, jog daugiausia užsikrėtusiųjų buvo asmenys, vyresni nei 65-erių metų amžiaus.

Taip pat pastaruoju metu sergamumo rodikliai Vilniuje svariai auga – kas savaitę 1,5 karto. Tai daugiau nei pavojaus signalas imtis visų galimų priemonių šiai situacijai suvaldyti. Toks ir yra mūsų visų tikslas.

Tikrai neriboti, nedrausti, bet užtikrinti saugumą. Tad sutarėme, kad savivaldybė skatins glaudesnį dialogą su verslu, ragindama į infekcijų kontrolę pažiūrėti ne pro pirštus, bet aktyviai imtis visų priemonių, kad ir klientai, lankytojai būtų saugūs, o verslas galėtų dirbti“, – sako R. Lingienė.

Pasak jos, džiugu, kad su Vilniaus miesto savivaldybe randama bendra kalba ir bendras požiūris į situaciją. „Visi sutariame, kad ribojimas yra kraštutinė priemonė, tačiau tos galimybės neatmetame, jei situacija nesikeis ir liksime neišgirsti tiek pačių žmonių, lankančių tokias vietas, tiek verslo“, – sako NVSC Vilniaus departamento direktorė.

NVSC Vilniaus mieste rekomendavo laikinai riboti aktyvaus laisvalaikio veiklas uždarose patalpose, kurių metu negali būti užtikrintas kvėpavimo takus apsaugančių priemonių dėvėjimas, pavyzdžiui – grupines sporto treniruotes, šokių, dainavimo studijų veiklą – bei trumpinti barų darbo laiką, jei negalima užtikrinti tinkamos infekcijų kontrolės.

Savo ruožtu, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) skelbia, kad sportuojant ar užsiimant intensyvia fizine veikla susidaro palankesnės sąlygos virusams plisti, dėl intensyvesnio kvėpavimo virusai su kvėpavimo takų sekretų dalelėmis gali būti skleidžiami į aplinką intensyviau.

Taip pat ECDC nurodo, jog fizinių atstumų nesilaikymas renginių metu bei susibūrimai viešose vietose, naktiniuose klubuose ar kitose laisvalaikio praleidimo vietose yra laikomi pagrindinėmis padidėjusio atvejų skaičiaus priežastimis kai kuriose šalyse, pavyzdžiui – Portugalijoje, Ispanijoje, Jungtinėje Karalystėje.

Be to, remiantis ECDC 41 ES / EEE šalyje atlikta analize, išsiaiškinta, jog didelės rizikos grupei priskiriamų vietų (tokių kaip barai, naktiniai klubai, sporto klubai, kino teatrai) uždarymas nulėmė bazinio reprodukcinio rodiklio sumažėjimą 31 proc. – tai reiškia, kad sumažinta ligos išplitimo tikimybė.

NVSC pateikti siūlymai Vilniaus miesto savivaldybei:

1. Laikinai riboti aktyvaus laisvalaikio veiklas uždarose patalpose, kurių metu negali būti užtikrintas kvėpavimo takus apsaugančių priemonių dėvėjimas (pavyzdžiui, grupines sporto treniruotes, šokių, dainavimo studijų veiklą), bei trumpinti barų darbo laiką.

2. Išplėsti gydymo įstaigų ir socialinės globos įstaigų darbuotojų testavimo apimtis.

3. Suteikti galimybę intensyviau testuotis 20-29 m. amžiaus grupei priklausantiems asmenims (PGR testai).

4. Atlikti tikslinį barų ir klubų darbuotojų testavimą.

5. Skatinti nuotolinį darbą.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 51

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....