infa.lt

Teismas kreipėsi į EŽTT dėl Neringos Venckienės bylos, susijusios su VRK draudimu jai kandidatuoti į Seimą

20 rugsėjo
07:10 2020
Neringa Venckienė

Facebook nuotr.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (toliau – LVAT) rinkimų byloje dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (toliau – VRK) sprendimo neregistruoti politinės partijos „Drąsos kelias“ keliamos kandidatės į Seimo narius Neringos Venckienės teisėtumo ir pagrįstumo, nutarė stabdyti administracinę bylą ir kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą (toliau – EŽTT) su prašymu pateikti konsultacinę išvadą.

Tokio pobūdžio kreipimasis yra pirmą kartą Lietuvos teismų istorijoje. LVAT prašo išaiškinti, ar Lietuva, neužtikrindama iš nacionalinės teisės ir Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos (toliau – Konvencija) nuostatų kylančių tarptautinių įsipareigojimų suderinamumo, dėl ko asmeniui, pašalintam iš Seimo nario pareigų apkaltos proceso tvarka, 6 metus užkertamas kelias įgyvendinti „pasyviąją“ rinkimų teisę, peržengia Konvencijos suteikiamą nuožiūros laisvę.

LVAT klausia EŽTT, ar tokio pobūdžio situaciją gali pateisinti susiklosčiusios padėties sudėtingumas, tiesiogiai susijęs su galimybės suderinti nacionalines konstitucinio lygmens nuostatas su tarptautiniais įsipareigojimais įstatymų leidėjui suteikimu.

LVAT taip pat prašo atsakyti į klausimą, kokie Konvencijos reikalavimai ir kriterijai apibrėžia proporcingumo principo taikymo ribas, į kuriuos nacionalinis teismas turėtų atsižvelgti ir patikrinti, ar jie tenkinami susiklosčiusioje nagrinėjamoje situacijoje.

Taip pat ar tokioje situacijoje vertinant bendrojo pobūdžio draudimo, kuriuo ribojamas naudojimasis Konvencijoje numatytomis teisėmis, proporcingumą, lemiama reikšmė turi būti suteikta ne tik termino nustatymui, bet ir individualioms atvejo aplinkybėms, susijusioms su pareigų, iš kurių pašalintas asmuo, bei veikos, dėl kurios įvykdyta apkalta, pobūdžiu.

Šiandien paskelbtoje LVAT nutartyje atkreipiamas dėmesys į tai, kad teisėjų kolegija neturi pagrindo aiškinti susiklosčiusio nacionalinės teisės ir Konvencijos nuostatų nesuderinamumo kitaip, nei tai padaryta Konstitucinio Teismo 2012 rugsėjo 5 d. nutarime.

Pasak bylą nagrinėjusios teisėjų kolegijos, kylančios abejonės išimtinai susijusios su teisinio netikrumo situacija, į kurią patenka N. Venckienė, ir kuriai galėtų aiškumo suteikti Konvencijos išaiškinimas. Pareiškėja, kaip buvusi Seimo narė, pašalinta iš pareigų apkaltos proceso tvarka, priklauso asmenų, kuriuos tiesiogiai paveikė konstatuotas nacionalinės teisės ir Konvencijos nuostatų nesuderinamumas, kategorijai. Pareiškėjos atveju šis teisinis netikrumas sustiprintas aplinkybės, jog nepaisant konkrečių teisėkūros iniciatyvų, nacionalinėje teisėje iki šiol nėra įtvirtintas joks terminas, ribojantis draudimo kandidatuoti Seimo rinkimuose galiojimą.

Nagrinėjama administracinė byla yra sustabdoma iki bus gauta Europos Žmogaus Teisių Teismo konsultacinė išvada.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 191

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Bajeriai    -  2020-09-21, 08:37

    Ėjimas užtempti laiką. Po rinkimų galės atsiimti savo kreipimąsi.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...