infa.lt

Baltarusijos revoliucijos šešėlyje stovi Telegram

26 rugpjūčio
07:00 2020
Nexta Telegram

infa.lt nuotr.

Mobilizacija prieš Baltarusijos prezidentą Aleksandrą Lukašenką išsilaiko tik dėl saujelės beveik nežinomų tinklaraštininkų, kurie įkvepia ir koordinuoja protestus , – rašo šveicarų leidinio „Le Temps“ žurnalistas Emmanuelis Grynszpanas.

15-tą protesto judėjimo dieną, Minsko centrą, kaip ir pereitą savaitę, užtvindė demonstrantų srautas. Nuo 200 iki 250 tūkstančių žmonių yra reikšmingas skaičius, atsižvelgiant į valdžios institucijų smurtinių represijų grėsmę, augantį žuvusiųjų skaičių, areštus ir kankinimus, gerai ginkluotų kareivių dislokaciją ir nepalankus orus, – teigia žurnalistas.

Sekmadienį, prieš pat mitingą, Baltarusijos gynybos ministras padarė pareiškimą, kuriame grasino demonstrantams. „Mes kategoriškai įspėjame jus – pažeidus tvarką ir ramybę šiose vietose (mini Antrojo pasaulinio karo paminklų atminimą), jūs bendrausite ne su policija, o su armija“, – sakė Viktoras Chreninas.

Demonstrantai nesiartino prie karinio kordono aplink memorialus. Juos atkalbėjo Marija Kolesnikova, viena iš pagrindinių prezidento rinkimų kampanijos figūrų ir opozicijos koordinavimo tarybos narė, pradėjusi įspėti dėl bet kokių „provokacijų“.

„Tačiau, iš tikrųjų didžiulė minia suplūdusi į sostinės ir provincijos miestų gatves, nėra koordinuojama opozicijos“, – pažymi straipsnio autorius.

Šiandien visus protestuotojus jungia ne partijos, ne politiniai lyderiai ar tradicinės organizacijos. Judėjimą koordinuoja „Telegram“ kanalai, – aiškina Baltarusijos žurnalistas ir žiniasklaidos analitikas Franakas Viačorka. – Politiniams opozicijos lyderiams reikalingas „Telegram“, be kurio jie negali nei informuoti gyventojų, nei daryti jiems įtakos. Jiems to būtinai reikia norint bendrauti, rinkti lėšas, susisiekti su tradicinėmis žiniasklaidos priemonėmis.

„Kanalas“ – tai šifruoto socialinio „Telegram“ tinklo paskyra, transliuojanti informaciją savo abonentams. Šios programos sėkmę Baltarusijoje lemia didelis anonimiškumas, kurį ji teikia naudotojams, ir galimybė veikti nepriekaištingai, nepaisant valdžios institucijų nepageidaujamo interneto blokavimo“, – rašo „Le Temps“.

Įtakingiausias „Telegram“ kanalas NEXTA turi daugiau nei 2,1 milijono abonentų (@Nexta_tv). Šis skaičius yra suderinamas suį bendru Baltarusijos gyventojų skaičiumi – 9,5 milijono žmonių. NEXTA, kurios pavadinimas baltarusių kalba reiškia „kažkas“, kiekvieną dieną skelbia dešimtis pranešimų apie piktnaudžiavimą valdžia.

Pradedant šūkiais ir baigiant trumpa padėties analize, taip pat vaizdo įrašais, kuriuose rodomi policijos piktnaudžiavimai ir pateikiamos rekomendacijos protestuotojams. Ir svarbiausia, kad NEXTA skelbia protesto planus, kada ir kur susirinkti mitingui “, – sako Grinšpanas.

Bet kas tie paslaptingi organizatoriai? Už beveik visiško „NEXTA“ anonimiškumo stovi du jauni žurnalistai aktyvistai, tarp jų 22 metų Stepanas Putilo. Pirmą kartą 2015 m. „YouTube“ paleistas „NEXTA“ kanalas iškart pateko į bėdą dėl savo satyrinių leidinių apie Aleksandrą Lukašenką.

Saugodamasis nuo baudžiamojo persekiojimo Stepanas Putilo nusprendė įsikurti Lenkijoje, kur dabar yra kanalas. NEXTA kanale dabar dirba nuo 10 iki 15 darbuotojų “, – rašoma straipsnyje.

Interviu Estijos laikraščiui „Delfi“ metu Stepanas Putilo aiškina, kad šiandien jį išvargęs nuo negailestingo darbo, kurio reikalauja kanalas, taip pat jo pareigos. „Mes gauname 200 pranešimų per minutę, 100 tūkstančių per dieną”. Aktyvistas teigia, kad revoliuciją padarė „atsitiktinai“, nes jo veiksmai yra tik valdžios įvestos cenzūros pasekmė “, – praneša straipsnio autorius.

Aleksandras Lukašenka kaltina „Telegram“ kanalus tuo, kad jie kontroliuojami iš užsienio, ypač iš Lietuvos ir Lenkijos. Tačiau, pasak Franako Viačorkos, šie tinklaraštininkai yra gana nuoširdūs ir nepriklauso nuo paslėptų interesų: savo auditorijos dėka jie didžiąja dalimi sugeba patys save finansuoti.

„Kiekvieną reklaminį skelbimą galima parduoti už 7000 JAV dolerių.. Vieno ar dviejų per mėnesį užtenka apmokėti redakcijos darbą.”

Nepaisant tokio savarankiškumo ir radikalizmo šūkiuose, „NEXTA“ ir toliau palaiko gerus santykius su atsargią Baltarusijos opozicija, kuri laikosi pacifistinės ir legalistinės linijos, sako Grinshpanas.

„Kiekvienas vaidina savo vaidmenį, jokio susiskaldymo skilimo nėra“, – pažymi žiniasklaidos analitikas.

Būtent NEXTA ir kitų kanalų dėka ši revoliucija atsiskleidžia; Baltarusija sukilo būtent jų radikalizmo pastangomis“.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 177

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Rrr

Seksualiai neaktyvūs (bent vyrai) nuolat operuojasi prostatos vėžį, kartu su prostata, žinoma. Jų skaičius nuolat...

Seimo niekšai kalti, kad žmogus negali atlyginimo gauti popieriniais pinigais....

praktika rodo,kad hiperseksualus buna psichiniai ligoniai. O stai reciausias bet rafinuociausias seksas - auksto intelekto...

apie ta "tvarka"! Jos ir nebuvo. Stipresnis visada dare ka nori ir niekada nebuvo smerkiamas,jei...

pasaulio matymas nusvinta per 72 lytis! Branduoliu skilimas menkniekis,su sia praregejimo bomba palyginus!...

Jie eina link totolaus fantastinio rytojaus kur žmogus renkantis atstova valdžioje tampa ju vergas, skaičius...

kad jis zino,kur ji yra! Nusispjauti - dar nereiskia neapykantos! Gal tiesiog "draugo" kauke jam...