infa.lt

Medus efektyvesnis kosulio ir peršalimo gydymui nei vaistai, teigia mokslininkai

22 rugpjūčio
09:30 2020

Medus

Medus ilgą laiką buvo laikomas liaudies vaistu nuo dirginančio kosulio, gerklės skausmo ir peršalimo. Tačiau nauji tyrimai rodo, kad medus veiksmingiau gydo šiuos negalavimus nei antibiotikai ar nereceptiniai vaistai “, – rašo „Daily Mail“.

Oksfordo universiteto ekspertai mano, kad gydytojai pacientams turėtų patarti suvalgyti šaukštą medaus, o ne skirti antibiotikus, kurie gali prisidėti prie atsparumo antimikrobinėms medžiagoms didinimo. Mokslininkai apžvelgė tyrimus, kuriuose medaus veiksmingumas buvo lyginamas su vaistais nuo uždegimo, antihistamininiais vaistais ir skausmą malšinančiais vaistais slopinant viršutinių kvėpavimo takų infekcijų simptomus, įskaitant kosulį ir peršalimą “, – rašoma straipsnyje.

„Apskritai buvo nustatyta, kad medus yra „geriau“ malšinant kosulį, gerklės skausmą ir peršalimą, ir, skirtingai nei kiti vaistai, jis neturėjo jokio kenksmingo šalutinio poveikio“, – teigė leidinys. „Medus vidutiniškai 36% efektyviau mažino kosulio dažnumą nei įprasti vaistai ir 44% geriau mažino kosulio sunkumą. Be to, buvo įrodymų, kad medus iki dviejų dienų daugiau sutrumpina atsigavimo nuo viršutinių kvėpavimo takų infekcijų laiką. ”

„Medus buvo susijęs su žymiai reikšmingesniu kumuliacinių simptomų, kosulio dažnio ir jo sunkumo sumažėjimu“, – teigiama British Medical Journal paskelbtame tyrime.

„Taip pat papildoma, kad vadinamasis „dievų nektaras „yra pigus, lengvai prieinamas ir praktiškai neturi šalutinių poveikių. Autoriai taip pat teigė, kad medaus vartojimas infekcijų gydymui gali sumažinti pernelyg dažną antibiotikų paskyrimą, kurie skatina atsparumo priešmikrobiniams preparatams krizę”, – teigė autoriai.

Ekspertai vis labiau nerimauja dėl to, kad kosuliui ir peršalimui gydyti per dažnai skiriami antibiotikai, o tokiais atvejais jie retai reikalingi, nes didžiąją susirgimų dalį sukelia virusai, prieš kuriuos antibiotikai neveiksmingi.

Medus ilgą laiką buvo naudojamas kaip parankinė priemonė prieš peršalimo ligas, o prieš dvejus metus JK jis buvo įtrauktas į oficialiai rekomenduojamų vaistų nuo kosulio gydymo sąrašą. Tačiau jo veiksmingumo vertinimas, kalbant apie viršutinių kvėpavimo takų infekcijų gydymą, buvo ribotas.

Oksfordo mokslininkai išanalizavo 14 tyrimų, kuriuose dalyvavo 1 761 dalyvis, norėdami nustatyti medaus poveikį viršutinių kvėpavimo takų infekcijų simptomų gydymui. Keturiolikoje tyrimų pacientų gydymas medumi buvo lyginamas su „įprastu rinkiniu“, tokiu kaip vaistai nuo kosulio ir skausmą malšinantys vaistai, rašo „Daily Mail“. –

Mokslininkai nustatė, kad medus yra veiksmingesnis palengvinant simptomus, ypač kosulio dažnį ir sunkumą. (…) Du tyrimai parodė, kad pacientams, kurie gydėsi medumi, ligos simptomai truko viena ar dviem dienomis trumpiau.

„Tačiau tyrėjai perspėja, kad medus yra sudėtinga medžiaga, todėl skirtingos rūšys gali turėti skirtingą poveikį.“ Medus (…) yra saugus vartoti daugumai gyventojų, išskyrus alergiškus žmones ir kūdikius iki vienerių metų”, – teigia tyrėjai.

– Kai gydytojai nori skirti viršutinių kvėpavimo takų infekcijų gydymą, mes rekomenduojame medų kaip alternatyvą antibiotikams. Jis yra veiksmingesnis ir mažiau kenksmingas nei įprastos gydymo priemonės ir leidžia išvengti žalos, kurią sukelia atsparumas antimikrobiniams preparatams.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 825

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......