infa.lt

„Valstybės skolos santykis su BVP, kad ir 100 proc., kaip teigia Nobelio laureatai, dar nieko tokio”

10 birželio
13:29 2020
Vida Ačienė

Seimo kanceliarijos archyvo nuotr.

Vida Ačienė, Seimo narė(LVŽS)

Originalus straipsnio pavadinimas: „Amnezija praeičiai, arba Kodėl „skūpas moka du kartus“

Kiekvieną kartą, kai tik yra pateikiama svarstyti priemonė, kuri mažina COVID 19 sukeliamas pasekmes, opozicija deklaruoja ir gąsdina, kad tai apynasris ateities kartoms.

Gaila, kad labai greitai pamirštamos praeitos krizės pasekmės, kai visais įmanomais būdais bandėme taupyti mažindami atlyginimus, pensijas ir pan. Rezultatas: didžiulis nedarbas, emigracija, pagreitį įgavo šešėlinė ekonomika. Ekonominio pakilimo ir atsigavimo laukėme beveik 10 metų. Kiek mūsų lietuvių emigravo? Ir tai privedė prie darbingo amžiaus darbuotojų trūkumo. Tam reikėjo pasitelkti trečiųjų šalių piliečius, kai tuo tarpu mūsiškiai pildė kitų šalių biudžetus.

Puikiai suprantame, kad skolinimosi galimybės pastaruoju metu yra ypač palankios. Ir visos, bent jau Europos Sąjungos šalys, tai daro. Sunku pasakyti, ką kalbėtų oponentai, jeigu Vyriausybė būtų tik stebėtojo vaidmenyje ir dėl baimės, kad ateities kartoms padidės finansinė našta, dabar gyvenančią kartą paliktų likimo valioje. Nuogąstavimai dėl biudžeto peržiūros yra perdėti.

Ar išeitume į geresnę fiskalinę drausmę – sunku pasakyti, nes skolos santykis su BVP, kad ir 100 proc., kaip teigia Nobelio premijos laureatai, dar nieko tokio. Graikija, Italija, Portugalija, Prancūzija ir pan. tokioje padėtyje gyvena iki šiol.

Valstybės požiūris į žmogų, pagalba socialiai pažeidžiamiausiems, pagreitį įgaunanti pagalba verslui – štai kas nūdienos situacijoje yra prioritetai. Žmonėms reikia gyventi čia ir dabar. Turi būti investicija į žmogų.

Manančių, kad reikia susiveržti visas virvutes ir taupyti, buvo ir bus. Priemonės skirtos tam, kad būtų galima gyventi kiek įmanoma visavertį gyvenimą, nelaukiant pasaulio pabaigos.

Kaip tik šiuo metu, kai kyla aistros dėl vieno iš paskutinių sprendimų – vaiko pinigų, labai teisingas posakis, kurį paminėjo ekspertas ir ekonomistas Vaidas Navickas: „Kriziniu laikotarpiu neatsakinga būti atsakingu.“

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 166

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Tik    -  2020-06-10, 13:42

    Reikėtų sakytine „COVID 19 sukeliamas pasekmes”, o „aferinės pandemijos sukeliamas pasekmes”, nes tas virusas visiškai nepavojingas ir todėl jokių pasekmių nuo jo nėra ir negali būti.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...