infa.lt

Darbo migrantai gyvybiškai būtini išlepintai Vakarų visuomenei, ir COVID-19 davė tai aiškiai suprasti

21 gegužės
09:15 2020
Kloja asfaltą

youtube nuotr.

Dėl 1Covid-9 epidemijos milijonai darbo migrantų visame pasaulyje neteko darbo. Smūgis buvo suduotas ne tik namuose likusių šeimų gerovei, bet ir besivystančių šalių ekonomikai. Darbo migrantų piniginės perlaidos (ir tai yra šimtai milijardų dolerių) daugelyje trečiojo pasaulio šalių sudaro iki trečdalio BVP. JT duomenimis, 2019 m. Žemėje buvo apie 272 milijonai darbo migrantų. Koronaviruso epidemija iš daugelio jų atėmė atėmė pragyvenimo šaltinį.

Darbo migrantai ilgą laiką buvo svarbus savo tėvynės ekonominio vystymosi veiksnys: praėjusiais metais jų pervedimų suma pasiekė rekordinę 554 milijardų JAV dolerių sumą, viršijančią tiesioginių užsienio investicijų sumą jų gimtosiose šalyse. „British Financial Times“ šį pinigų srautą pavadino „slaptu globalizacijos varikliu“. Iš buvusių SSRS respublikų daugiausia pervedimų 2019 m. buvo padarytą į Tadžikistaną ir Kirgiziją (apie 30% BVP), taip pat Ukrainą (Pasaulio banko duomenimis – 16 mlrd. JAV dolerių).

Tačiau, pasak ekonomistų, šiemet perlaidų skaičius smarkiai sumažės – bent 20% arba 110 milijardų dolerių. Pirmiausia kalbama apie Rytų Europos, Centrinės Azijos, Afrikos ir Artimųjų Rytų šalis, taip pat Lotynų Ameriką.

Dabartinė „Covid-19“ epidemija visame pasaulyje smogė stiprų smūgį darbo jėgos resursams visame pasaulyje. Staigus ekonominės veiklos nuosmukis turtingose šalyse lėmė milijonų žmonių, visų pirma, darbo migrantų, atleidimą.

Dėl tarptautinių pervežimų apribojimų daugelis migrantų darbuotojų pateko į spąstus: jie prarado darbą, tačiau negali grįžti į tėvynę, gyvena perpildytomis buitinėmis sąlygomis, kur yra ypač didelis koronavirusinės infekcijos pavojus. Pinigų siuntimo taisyklės tapo sudėtingesnės. Dauguma migrantų neturi banko sąskaitos ir jie kreipiasi pagalbos į šešėlines struktūras, kurios arba pasitraukė į pogrindį, arba negailestingai apskaičiuoja darbo migrantus.

Kitas neigiamas veiksnys buvo naftos kainų kritimas: milijonai darbininkų migrantų dirba Rusijoje, taip pat Pietryčių Azijos ir Persijos įlankos šalyse, kurios nukentėjo nuo kainų šoko. Net turtingos šalys, tokios kaip Kataras ir Singapūras, kur dar visai neseniai dirbo daug migrantų, išsiunčia darbuotojus migrantus.

Išsiuntimas vykdomas priverstiniu būdu pažeidžiant žmogaus teises, migrantai ir jų vaikai laikomi įkalinimo įstaigas primenančiuose sulaikymo centruose. Darbo migrantų gyvenamosiose vietose vykdomi gaudynes ir policijos reidai. Viena iš neigiamų tendencijų darbo rinkose apraiškų buvo faktinis pasaulinės kruizų pramonės bankrotas, kai milžiniškų lainerių įgulos dažniausiai būdavo sukomplektuotos iš filipiniečių.

Koronaviruso epidemija privertė daugelį ES valstybių atleisti didelę dalį dirbančių piliečių arba laikinai karantinuoti, o bendras nedarbas smarkiai išaugo. Tuo pačiu metu daugelyje šalių darbo migrantų poreikis tik padidėjo, nes tik jie gali atlikti „nešvarų“ ir žemos kvalifikacijos darbą, dirbti laukuose, prižiūrėti pagyvenusius žmones, sutvarkyti patalpas ir padaryti viską, be ko išlepusi Vakarų visuomenė pradeda „išsikrauti ir nusėsti“.

Ši nepakeičiamų darbo migrantų kategorija buvo vadinama pagrindiniais darbuotojais – „key workers“. Remiantis sumažintais vertinimais, jie sudaro nuo 20% iki 30% visos Vakarų Europos darbo jėgos. ES šalys, kurioms reikia sezoninių darbuotojų laukuose, slaugytojų slaugos namuose, valytojų biuruose ir kt. jau konkuruoja dėl jų. Reikalas prieina iki to, kad daugelyje šalių (Italijoje, Portugalijoje, Švedijoje) visiems nelegaliems. migrantams siūloma amnestija, ir po legalizavimo jie turėtų būti siunčiami į „kritinius“ sektorius: žemės ūkį, sveikatos priežiūros ir socialines paslaugas.

Net JAV, kuriose prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump) paskelbė laikiną imigracijos sustabdymą, buvo paskelbta, kad draudimas negalioja žemės ūkio darbuotojams. Iš viso, remiantis oficialiais Amerikos duomenimis, darbo jėgos migrantai sudaro 17% visos JAV darbo jėgos.

Vedantieji ES analitikai daro išvadą, kad darbo migrantai vaidina svarbų vaidmenį Vakarų Europos visuomenių fonkcionavime, o „Covid-19“ epidemijos metu šis vaidmuo netgi padidėjo. Visiškai netikėtu tapo suvokimas to fakto, kad būtent mažai kvalifikuotas, pavojingas ir „purvinas darbas“ yra gyvybiškai būtinas Vakarų visuomenės funkcionavimui.

Tokiu būdu, subrendo tezės apie būtinybę iš užsienio pritraukti tik aukštos kvalifikacijos darbuotojus pervertinimas. Visi bandymai epidemijos sąlygomis pakeisti darbo migrantus laukuose, o slaugytojus ligoninėse vietiniais darbuotojais (daugiausia iš bedarbių tarpo) nedavė jokio rezultato.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 280

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...