infa.lt

Lietuvoje atsiras radioaktyvių atliekų saugykla apskaičiuota 120 metų

07 sausio
19:32 2016

baltnews.lt

Radiacija

Lietuvos valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) suteikė leidimą Ignalinos AE statyti žemo radioaktyvumo (jis mažiau pavojingas?) atliekų saugyklą.

Trijų modulių saugykla bus pastatyta šalia elektrinės. Kiekvienas modulis bus apskaičiuotas 20 tūkstančių kubinių metrų radioaktyvių atliekų kiekiui. Sekant iš to, viso planuojama patalpinti 60 000 kubinių metrų radioaktyvių atliekų.

Projekto kaina apie 6,2 milijardo €urų. Jį finansuoja Europos Sąjunga.

Saugyklą planuojama pastatyti šalia esančios uždarymo proceso stadijoje elektrinės. Statybą žadama pradėti 2016-ųjų viduryje, o pradėti objekto eksploataciją – 2018 metais.

Lietuvos VATESI specialistai planuoja, jog moduliai bus užpildomi radioaktyviomis atliekomis 20 metų. Po to dar 30 metų bus vykdomas jų stebėjimas. Žemės naudojimo apribojimai išliks dar 70 metų. Tai yra, projektas apskaičiuotas 120 metų, iki 2138-ųjų.

Redakcijos komentaras:

Kad Lietuvą jau seniai buvo numatyta paversti branduolinių atliekų sąvartynu – tai jokia naujiena – apie tai buvo kalbama jau seniai. Greičiausiai, į šį branduolinių atliekų sąvartyną atliekos (panaudotas branduolinis kuras) bus vežamos iš visos ES. Kuo pavirs Lietuva klausimas jau nekyla. Branduolinių atliekų sąvartynu už 6,2 mlrd €u. Tokio lygio bus ir jo saugumas. Kyla kiti klausimai – iš kokių lėšų bus vykdoma jo priežiūra visus šiuos 120 metų? Kas apmokės ekologinės katastrofos (jei ji neduok die įvyks) išlaidas? Ir kas vykdys branduolinių nuotekų šalinimo darbus įvykus tai katastrofai? Ir dar – kada mūsų rinkta valdžia pradės klausti savo žmonių leidimo, prieš imdamasi galimai nuodyti mūsų aplinką, o tuo pačiu ir mus visus? Ir kodėl mes šiuos dalykus sužinome tik iš užsienio spaudos?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

1 Atsiliepimas

  1. Radiacija    -  2016-01-09, 10:44

    idėja tokia, nebėra pinigu biudžete statom saugykla ir saugom svetimas atliekas už mažiausia suma. Siūlau į saugykla su atliekomis sukisti visa seimą.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......

juokas parėmė iš info.lt dėl Pugačiovas paskelbta agentė visi žino o jus tik dabar savo...