infa.lt

Mokslininkai nutraukė klinikinius perspektyvaus vaisto „Remdesivir“ tyrimus „Covid-19“ gydymo atžvilgiu. Kodėl?

15 gegužės
09:30 2020

Jungtinėse Valstijose buvo nutraukti antivirusinio vaisto „Remdesivir” , dar neseniai laikomo perspektyviausiu „Covid-19“ vaistu, klinikiniai tyrimai.

Tai paskelbė eksperimentą vykdęs Amerikos nacionalinis alergijos ir infekcinių ligų institutas (NIAID), praneša BBC

Įdomu tai, kad tyrimai buvo nutraukti ne dėl jų nesėkmės – bet, galbūt, kaip tik priešingai.

Eksperimentas buvo nutrauktas, nelaukiant galutinių rezultatų, siekiant išvengti nereikalingų aukų tarp kontrolinės grupės pacientų, vartojusių placebą.

Nepaisant to, praktiškai šis sprendimas reiškia, kad remdesiviro veiksmingumas kovojant su koronavirusu, kuris jau pareikalavo beveik 300 tūkst. gyvybių, faktiškai turės būti tikrinamas iš naujo.

Neišsprendžiamas paradoksas

Preliminarūs tyrimo rezultatai buvo paskelbti prieš dvi savaites, po daugiau nei dviejų mėnesių bandymų.

Organizatoriams jie atrodė teikiantys tiek vilčių, kad Amerikos valdžia šia proga paskelbė specialų pareiškimą, kupiną atsargaus optimizmo: paskyrus pacientui remdesivirą ligoninės sąlygomis, jo išgijimas pagreitėja beveik pusantro karto (atitinkamai 11 ir 15 dienų).

„Duomenys rodo, kad remdesiviras turi vienareikšmiškai reikšmingą teigiamą poveikį, pagreitindamas pasveikimą“, – sakė tuomet instituto vadovas Anthony Fauci.

Praėjus vos kelioms dienoms, Amerikos valdžios institucijos patvirtino remdesiviro naudojimą „Covid-19“ gydymui skubia tvarka (tai yra dar prieš atliekant privalomą sertifikavimą).

Tačiau įrodymais pagrįsta medicina pripažįsta tik vieną būdą, kaip patikrinti vaisto efektyvumą – dvigubo aklo testavimo metodą. Tam eksperimento dalyviai atsitiktine tvarka suskirstomi į dvi grupes: vienoje pacientai gauna naują vaistą, o kitoje – jo imitaciją, placebą.

Nenuostabu, kad pandemijos metu griežti įrodymais pagrįsto mokslo reikalavimai dažnai atsiremia į neišsprendžiamą konfliktą su medicinos etika, – rašo BBC.

Jei tiriamasis vaistas gali bent kiek padėti kovojant su infekcija, tada sunkūs pacientai, kurie vietoj jo vartoja placebo-tuštukę (ir net to neįtaria), rizikuoja mirti vien tik todėl, kad netyčia pateko į kontrolinę grupę ir negavo vaisto, galimai galėjusio išgelbėti jo gyvybę.

Tačiau, jei jūs duosite eksperimentinį vaistą visiems be išimties sunkiai sergantiems pacientams, tuomet pažeidžiamos privalomos tyrimo sąlygos – tai reiškia, kad neįmanoma nustatyti vaisto efektyvumo, nesant su kuo jį palyginti.

Būtent tokiu paradoksaliu būdu Remdesiviro tarpinių tyrimų rezultatų paskelbimas padėjo tašką visam eksperimentui.

Kai tik paaiškėjo, kad vaistas gali būti veiksmingas, jie nedelsdami pradėjo jį skirti visiems pacientams, panaikindami kontrolinę grupę – ir tyrimas prarado prasmę.

„Kelių pacientų gyvybėmis esame pasiruošę rizikuoti, kad gautume trūkstamus duomenis?“ – užduoda retorinį klausimą NIAID direktoriaus pavaduotojas Clifford Lane.

„Tikriausiai, apie tai galime kažkiek diskutuoti (šioje situacijoje visi bando elgtis kaip velnio advokatai), tačiau mūsų institute nebuvo jokių nesutarimų dėl to, kaip reikėtų pasielgti“, – patikina jis.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 313

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....