infa.lt

Naujieji liberalai siūlo visas paslaugas teikti elektroniniu būdu – nuo notarų iki valstybės

04 gegužės
11:57 2020

Aušrinė Armonaitė

Trečiosios pagal liberalų partijų įkūrimo Lietuvoje eilės tvarką – atskilusios nuo Liberalų sąjūdžio ir tik ką įkurtos Laisvės partijos pirmininkė, Seimo narė, Aušrinė Armonaitė registravo įstatymų pakeitimus, kurie leistų visas valstybės, savivaldybių, taip pat notarų paslaugas gyventojams teikti nuotoliniu būdu.

„Lietuva yra nuveikusi labai daug perkeliant paslaugas į elektroninę erdvę: turime elektroninius valdžios vartus, naudojame elektroninį parašą, taigi ir dabar didelę dalį paslaugų žmonės jau gali gauti nuotoliniu būdu. Tačiau mums susidūrus su pandemijos iššūkiu paaiškėjo, kad ne visos valstybės institucijos noriai teikia paslaugas gyventojams nuotoliniu būdu, egzistuoja 145 paslaugos savivaldybėse, kurių nuotolinis teikimas yra apribotas aukštesnės galios teisės aktų painiavos. Be to, gyventojai iki šiol negali gauti nuotolinių notarų paslaugų, nors Teisingumo ministerija yra tai žadėjusi bent laikinai“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Jos teigimu, pasaulį užklupusi sveikatos ir ekonominė krizė parodė, kad valstybė ir verslas savo paslaugas žmonėms teikdami išmaniųjų sprendimų pagalba, veikia efektyviau ir skaidriau, o tai taip pat leidžia mums tapti konkurencingiems pasaulyje.

„Karantino metu dirbdami iš namų supratome, kad daugybę dalykų realiai galime susitvarkyti neišėję iš namų, o taip pat būdami bet kurioje pasaulio vietoje“, – teigė A. Armonaitė.

Seimo narė naujai Vidaus reikalų ministerijos parengtame Viešojo administravimo įstatymo projekte siūlo įtraukti nuostatą, kad viešojo administravimo subjektas, teikiantis administracines paslaugas, užtikrintų paslaugų teikimą ir nuotoliniu būdu, elektroninėmis ryšio priemonėmis.

Suteikiant paslaugas asmens tapatybė patvirtinama prisijungus prie valstybės įdiegtų ir teisės aktais patvirtintų elektroninių platformų. Esant būtinybei, asmens tapatybė taip pat gali būti patvirtinta ir nuotolinėmis vaizdo identifikavimo priemonėmis.

A. Armonaitė taip pat registravo Civilinio kodekso pakeitimus, kurie numatytų, kad pasirašant notarinius sandorius šalių tapatybės būtų užtikrinamos elektroninėmis asmens tapatybės patvirtinimo priemonėmis. Jeigu reikalingas papildomas fizinių asmenų identifikavimas, jis taip pat būtų įgyvendinamas naudojantis nuotolinėmis vaizdo identifikavimo priemonėmis.

Įstatymo pakeitimai reikštų, kad gyventojai, pavyzdžiui, norėdami gauti socialines išmokas ar užbaigti nekilnojamojo turto sandorius, neturėtų fiziškai eiti į valstybės ar notarų biurus, o tai galėtų daryti iš namų ar bet kurios kitos vietos Lietuvoje ir pasaulyje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 87

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...