infa.lt

Seimas patikslino ligos išmokų mokėjimą atsižvelgiant į karantiną ir ekstremalią situaciją

18 kovo
12:44 2020

Pinigai - Kreditai

Seimas ypatingos skubos tvarka priėmė Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimus (projektas Nr. XIIIP-4625(2), kuriais nutarta tikslinti ligos išmokų mokėjimą, kai Vyriausybė paskelbia valstybės lygio ekstremaliąją situaciją ar karantiną. Už naujas nuostatas vieningai balsavo 100 Seimo narių.

Naujomis nuostatomis nuspręsta nustatyti didesnę ligos išmoką darbuotojams, kurie užsikrėtė atlikdami pareigas. Jeigu sveikatos priežiūros specialistai, pareigūnai ar kiti darbuotojai, dirbdami savo darbą, užsikrės liga, dėl kurios paskelbta ekstremali situacija, jiems nutarta mokėti maksimalaus dydžio ligos išmoką, tai yra 77,58 proc. nuo atlyginimo neatskaičius mokesčių. Įstatymo nuostata galiotų ir tiems, kurie užsikrėtė iki įsigaliojant įstatymo pataisai. Šiuo metu medikai gauna įprasto dydžio ligos išmoką – 62,06 proc. nuo atlyginimo neatskaičius mokesčių.

Ligos išmoka asmeniui, kuris serga sunkia lėtine liga ir kuris Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos ar karantino metu vykdydamas savo profesinės veiklos funkcijas turi riziką susirgti užkrečiamąja liga ir dėl to tapti laikinai nedarbingas, ir jam nėra galimybės pasinaudoti nuotoliniu darbu arba jam darbdavys nepaskelbė prastovos, bus mokama iš Valstybinio socialinio draudimo fondo lėšų, yra lygi 62,06 proc. išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.

Ligos išmokai vaikams ir besimokantiems neįgaliems asmenims prižiūrėti. Atsiradus būtinybei prižiūrėti pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio ar pradinio ugdymo programą ugdomą vaiką, taip pat pagal bendrojo arba specialiojo ugdymo programą besimokantį neįgalų asmenį iki 21 metų, ligos išmoka vienam iš tėvų ar senelių, jeigu abiem tėvams arba turimam vienam iš jų nėra galimybės pasinaudoti nuotoliniu darbu arba darbdavys nepaskelbė prastovos, taip pat budinčiam globotojui ar globėjui pradedama mokėti nuo pirmosios vaiko priežiūros dienos ir mokama ne ilgiau kaip iki Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos ar karantino pabaigos. Šioje dalyje nustatytos ligos išmokos dydis yra lygus 65,94 proc. išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.

Ligos išmoka prižiūrintiems žmones su negalia ir globos reikalaujančius senelius. Paskelbus ekstremalią situaciją ar karantiną ir sustabdžius neįgaliųjų dienos centrų veiklą, nutarta suteikti nedarbingumą ir ligos išmoką tiems dirbantiesiems, kuriems atsiranda būtinybė prižiūrėti negalią turintį asmenį, jei jis anksčiau lankė dienos centrą. Ligos išmoka sieks 65,94 proc. nuo atlyginimo neatskaičius mokesčių.

Ši tvarka dėl ligos išmokos skyrimo taip galios asmenims, prižiūrintiems pensinio amžiaus sukakusį asmenį, kai sustabdoma nestacionarių socialinių paslaugų įstaigos veikla, kurioje jam buvo teikiama socialinė globa.

Pagal priimtas naujas nuostatas ligos išmokos visiems bus skiriamos ne anksčiau kaip nuo Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos ar karantino paskelbimo dienos ir mokamos ne ilgau kaip ekstremaliosios situacijos ar karantino pabaigos.

Ligos išmokos

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 263

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......