infa.lt

Dovilė Šakalienė. Dovana Kovo 8-ajai: 9 iš 10 netiki lyčių lygybe

09 kovo
14:27 2020

Pirmasis pasaulinis su lytimi susijusių socialinių normų indeksas atskleidė, kad beveik 90 proc. žmonių turi išankstinių nuostatų, nukreiptų prieš lygias moterų teises.

91 proc. vyrų ir 86 proc. moterų turi bent vieną neigiamą nuostatą moterų atžvilgiu politikos, ekonomikos, švietimo, smurto ar reprodukcinių teisių srityse.

Jungtinių Tautų mokslininkai išnagrinėjo 75 pasaulio šalių duomenis, apimančius 80% pasaulio populiacijos.

Daugiau nei pusė neabejoja, kad vyrai geresni politikai, beveik pusė laiko vyrus geresniais vadovais versle, o trečdalis tiki, kad vyras turi teisę mušti žmoną.

Mes visi žinome, kad gyvename vyrų valdomame pasaulyje, bet ši ataskaita atskleidžia kokie šokiruojantys yra skaičiai. Elgesį lemia nuostatos – o nuostatos yra žiaurios.

Daugelis įsitikinę, kad moterys nėra diskriminuojamos – jos gali viską, įstatymai gi nedraudžia. Bet ne veltui sakoma, kad velnias slypi detalėse.

Politikoje, ekonomikoje, švietime ir užtikrinant fizinį saugumą moterys vis dar laikomos žemesnės rūšies būtybėmis – nuostatos programuoja elgesį, o daugybė žmonių įsitikinę, kad:

  • Moterys prastesnės politikės nei vyrai
  • Moterims nepriklauso tokios pat teisės kaip vyrams
  • Vyrams labiau reikalingas aukštasis išsilavinimas
  • Vyrams turi būti teikiama pirmenybė įsidarbinant
  • Moterys prastesnės vadovės versle
  • Vyras turi teisę smurtauti prieš žmoną
  • Vaikus turi auginti moteris Ir tt.

Daugelis įsitikinę, kad moterys nėra diskriminuojamos – jos gali viską, įstatymai gi nedraudžia. Bet ne veltui sakoma, kad velnias slypi detalėse – realiai lygios galimybės užtikrinamos tik tada, kai nėra konkurencijos, bet vos tik statymai išauga, vos tik resursai tampa riboti – pirmenybė teikiama vyrams. O žiauriausia, kad tokias nuostatas palaiko tiek patys vyrai, tiek moterys – žinok savo vietą, moterie, o jei nežinai – kitos, išmokytos paklusnumo, grąžins Tave į stiklinio kalėjimo kamerą.

Pavyzdys. Politika. Moterys ir vyrai dalyvauja rinkimuose praktiškai po lygiai – taigi, pirminiame politinio dalyvavimo lygmenyje lygybė užtikrinama, tačiau vos tik imama varžytis dėl politinės galios – moterys iškart pralaimi. Kuo aukštesnė valdžia ir atsakomybės lygis – tuo didesnis lyčių atotrūkis – ir štai, valstybių vadovų lygmenyje beveik 90% vadovų yra vyrai.

Pavyzdys. Ekonomika. Moterų galimybės dalyvauti darbo rinkoje iš esmės užtikrinamos (nors jos dirba kur kas daugiau neapmokamų darbo valandų, susijusių su namų ūkiu ir vaikų/senelių priežiūra), tačiau kai tik ekonominės galios statymai išauga – nuo darbuotojo iki darbdavio, nuo smulkaus verslininko iki milijonieriaus/milijardieriaus – atotrūkis šoka į viršų, moterys sudaro tik 1/5 darbdavių, o beveik 90 proc. turtingiausių verslininkų yra vyrai.

Ataskaita paskelbta prieš 3 dienas, kovo 5. Ir štai tokiame kontekste mes švenčiame kovo 8, kai moterims linkima būti gražioms, laimingoms ir skleisti šviesą. Ok, jokių problemų. Tik gal tuomet nepanardinkite tos mūsų šviesos į negailestingų, žeminančių stereotipų tamsą. O tulpės yra nuostabu – kai jos nėra vienadienis tarnaitės pamaloninimas.

Tikrai gera gauti gležną pavasariu kvepiančią gėlę iš vyro, kuris nebijo parodyti savo jausmų kiekvieną metų dieną, iš žmogaus, kuris laiko Tave žmogumi kiekvieną metų dieną, iš partnerio ir bendraminčio, kuriam nekyla minčių apie moters vietą prie puodų nė vieną metų dieną.

Dovanokite gėles šiandien, rytoj, bet kada, tačiau tegu jos lydi pagarbą, supratimą ir gyvenimą be smurto kiekvieną metų dieną.

Devyni iš dešimties žmonių pasaulyje turi išankstinį nusistatymą moterų atžvilgiu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 164

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Anonimas    -  2020-03-14, 10:54

    Visa problema yra musulmonuose: „Sharia for Women: A Female Sharia Survivor Shares Her Story“.
    Islamą reikia uždrausti ir kuo greičiau. Tegul jie ten savo šalyse ir gyvena pagal savo taisykles, tačiau tam brudui negalima leisti paplisti po pasaulį.
    Na ir be abejo, kai pačioms moterims (musulmonėms) atsibos būti spardomom ir prievartaujamom, tai neabejoju – išeitį ras.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...