infa.lt

Devyni iš dešimties žmonių pasaulyje turi išankstinį nusistatymą moterų atžvilgiu

07 kovo
08:24 2020

Vyras ir moteris. Santykiai

„Apie 90 proc. abiejų lyčių pasaulio gyventojų turi išankstinius nusistatymus moterų atžvilgiu, liudija Jungtinių Tautų plėtros programos (JTVP) kovo 6 d., kelias dienas prieš Tarptautinę kovos už moterų teises dieną paskelbtas tyrimas“, – rašo „Le Monde“

Ar vyrai yra geresni politiniai ir verslo lyderiai nei moterys? Ar vyrui svarbiau įstoti į universitetą, nei moteriai? Ar vyrams turėtų būti suteikiama pirmenybė darbo rinkoje, kai pasiūla yra ribota? Remiantis besąlygiškomis JT agentūros išvadomis, 9 iš 10 pasaulio žmonių, įskaitant moteris, atsako „taip“ į bent vieną klausimą, remiantis 75 šalių, atstovaujančių daugiau nei 80% pasaulio gyventojų, duomenų baze – duomenys buvo paimti iš tyrimo projekto „Pasaulio vertybių tyrimas” ir buvo renkami 2005 – 2014 m. laikotarpyje„, rašoma straipsnyje.

Tyrimas parodė, kad pusė pasaulio žmonių „įsitikinę, jog vyrai tampa geresniais politiniais lyderiais“ ir „daugiau nei 40 proc. mano, kad esant nedideliam darbo vietų skaičiui, pirmenybė turėtų būti teikiama vyrams“, – cituoja leidinys.

.JTVP užsimena, kad „nepaisant dešimtmečių progreso“, tarp vyrų ir moterų egzistuoja „nematomi barjerai“. „Šiandien kovojant už lyčių lygybę reikia pašalinti išankstines nuostatas“, – savo komunikate teigė JTVP lyderis Pedro Conceisao.

Pastangos, pasirodžiusios tiek sėkmingos šalinant skirtumus sveikatos priežiūros ar švietimo srityse, dabar turi vystytis ir drąsiai pulti daug sudėtingesnes problemas: giliai įsišaknijusius prietarus – tiek vyrų, tiek moterų, – kurie priešinasi tikrajai lygybei“, – palaiko savo kolegą. JTVP administratorius Achimas Steineris.

JT agentūra ragina vyriausybes ir socialines institucijas „priimti naują politinį kryptį, kad būtų pakeistas šis diskriminacinis požiūris ir praktika“. Ir padėti sumažinti labiausiai bauginantį jo ataskaitos rodiklį: 28% pasaulio žmonių mano, kad yra normalu, kai vyras muša savo žmoną“. – apibendrina leidinys.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 148

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. indir    -  2020-03-07, 08:35

    Straipsnyje klaidingai įvardijamas žmonių matymas „išankstiniu nusistatymu”. Juk nuo seniausių laikų visa gyvenimo struktūra laikėsi ant vyrų pečių. Je ėjo į karą, gynė savo šalį, medžiojo ar dirbo laukuose maitindami šeimą. Jie buvo didžiausi atradėjai, keliautojai ir mokslininkai. Kadangi buvo užkariautojai, tai natūraliai tapo ir politikais. Tapo muzikantais, kompozitoriais, dailininkais ir žymiausiais rašytojais. Je sukūrė verslo koncepciją ir ekonomikos struktūras bei, reikia pažymėti – dabartinių valstybių geografinius, politinius ir kt pamatus.

    Tai ar reikia stebėtis, kad žmonės tą atsimindami (tie, kas atsimena) – renkasi vyrus?

    Atsakyti į šį komentarą
    • Edgaras    -  2020-03-07, 08:53

      Būtent taip ir yra. Pritariu.
      Visas amžius nuo žmonijos atsiradimo taip buvo, kad viskas priklausė nuo vyro. Nematau ko čia dar stebėtis.

      Atsakyti į šį komentarą
  2. Hm    -  2020-03-07, 09:45

    Tai jei taip galvoja ir moterys, vadinasi taip ir yra, joks tai išankstinis nusistatymas, geriau tai įvardinti – supratimu…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Klausimas būtų, su kuo derėtis ir dėl ko? Jeigu Jus turite omenyje žmogėdras, tai su...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...