infa.lt

JT ekspertas: Pasaulio religijos turėtų paklusti JT ekspertų autoritetui

09 kovo
09:45 2020

Ahmad Shaheed, the UN Special Rapporteur on Freedom of Religion or Belief

Pasak JT specialiojo religijos laisvės eksperto, JT žmogaus teisių organų požiūris, įstatymų ir politikos atžvilgiu, turi būti viršesnis už pagrindinius daugelio pirmaujančių pasaulio religijų įsitikinimus, informuoja „Žmogaus ir Šeimos teisių centras” (Center For Family & Human Rights) savo portale c-fam.org

Savo naujai paskelbtame metiniame pranešime JT specialusis pranešėjas religijos ir tikėjimo laisvės klausimais Ahmadas Shaheedas rašė apie religijos ir lyčių lygybės prieštaras. Jis padarė išvadą, kad tradicinės moralės principai, dažnai religinio pobūdžio, turėtų būti panaikinti, jei jie prieštarauja žmogaus teisių žinovų ir JT ekspertų nuomonei.

„Valstybės privalo garantuoti visiems, įskaitant moteris, mergaites ir „LGBT +“ asmenis, lygias teises į religijos ar tikėjimo laisvę“, – sakė jis, „taip pat kurdamos palankią aplinką, kurioje gali pasireikšti pliuralistinis ir progresyvus savęs supratimas“.

Norint sudaryti sąlygas šiam „savęs supratimui“, įstatymai, pagal kuriuos kriminalizuojamas abortas ar įvairus seksualinis elgesys, turėtų būti panaikinti.

A. Shaheed pažymėjo, kad įstatymai abortų ir homoseksualaus elgesio atžvilgiu dažnai kyla iš religinių mokymų apie gyvybės, šeimos ir seksualinės moralės šventumo taikymo. Tiesiogiai neragindamas pagrindinių pasaulio religijų, tokių kaip krikščionybė ar islamas, pakeisti savo doktrinas, jis siekė pateikti skirtumus tarp „patriarchalinės“ ir „lyčių lygybės“ interpretacijos religinių mokymų aiškinimuose.

Ataskaitoje cituojami mokslininkai, dirbę skatinant „progresyvią“ tikėjimo tradicijų reinterpretaciją, priduriant, kad smurto ar diskriminacijos dėl lyties šaltinis nebūtinai yra religijos, o veikiau tam tikros jų interpretacijos, „kurios nėra saugotinos kaip tokios“.

„LGBT + teisių“ sąvoka, koncepcija, kuri tik neseniai atsirado mokslininkų lūpose ir kuri neturi tarptautinio pritarimo, o juo labiau formaliai priimto apibrėžimo, ataskaitoje traktuojama kaip savaime suprantama.

Priešingai, religinės tradicijos, iš kurių kai kurios egzistuoja tūkstančius metų, laikomos antraeilėmis. Specialusis pranešėjas cituoja „daugybę feministų ir žmogaus teisių žinovų“, teigdamas, kad „taisyklės, reglamentuojančios vyrų ir moterų statusą, įskaitant paskyrimą į dvasininkų postus“, yra ne tik religinės, bet ir politinės, todėl „kelia valstybės ir tarptautinių žmogaus teisių įstatymų susirūpinimą (neaiškus išsireiškimas – infa.lt)“.

Praėjusį lapkritį Shaheed’as Twitteryje parašė seminaro, skirto lyčių lygybei ir religijos laisvei, citatą: „Kai nesuteikiama teisė į saugų abortą, atimama teisė į gyvybę, teisė į sveikatą ir teisė į žmogaus orumo lygybę“.

Pirmadienį Žmogaus teisių taryba pravedė interaktyvų dialogą su specialiuoju pranešėju, kuriame buvo pateiktas bendras kelių organizacijų, pasisakančių už gyvybės ir šeimos apsaugą, įskaitant „C-Fam“, pareiškimas, kuriame pareikštas protestas dėl pranešime išreikšto ignoravimo negimusių vaikų teisėms ir raginimas apriboti teisę atsisakyti patarimų iš sveikatos priežiūros specialistų, kuriais sąžinės įsitikinimai priešpastatomi abortams.

Specialiojo pranešėjo dėl religijos ar įsitikinimų laisvės pareigybė yra JT Žmogaus teisių tarybos pogrupio, vadinamo specialiosiomis procedūromis, dalis. Jis dirba individualiai ir neapmokamai, o jo ataskaitos yra patariamosios ir neprivalomos. Nepaisant to, jos patenka į JT žmogaus teisių dokumentų, kurie dažnai cituojami ginant žmogaus teisių aiškinimus, ir kurie, toli gražu, nesulaukia plataus palaikymo JT valstybėse narėse, biblioteką.

Ankstesni specialieji pranešėjai, įskaitant tuos, į kurių įgaliojimų sritį įeina kankinimai, smurtas prieš moteris ir teisė į sveikatą, pasinaudojo savo pareigomis skatindami abortus.

Gerbiami skaitytojai, jeigu jūs šiame straipsnyje atradote vertimo klaidų – prašome apie tai parašyti komentare. Dėkojame.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 157

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...

valdziu valios,jis net "sto gram" neikaltu,ne tai kad telegram neikurtu....