infa.lt

15min portalas sprendžia ką Jūs galite matyti Feisbuke, o ką blokuoti

07 kovo
13:58 2020

abi.lt portalas, remdamasis savo šaltiniais, aprašė mechanizmą, kurio pagalba Lietuvoje, kurioje uždrausta informacijos cenzūra, vis tik įmanoma apeiti šį draudimą prisidengiant užsienio socialinių tinklų kompanijomis, kovojančiomis su „melagingų naujienų” ir dezinformacijos sklaida.

Tam reikia užsiregistruoti Facebooke, kaip „Faktų tikrintojui”.

Socialinis tinklas „Facebook” tam tikrose šalyse samdo trečiųjų šalių kompanijas redaguoti ir tikrinti turinį „Facebook” platformoje.

Kompanija nusprendė taip kovoti su „fake news” ir dezinformacija.

Lietuvoje šio turinio redaguotoju tapo portalas 15min.lt ir jo darbuotojai.

Portalas 15min.lt turi beveik neribotą laisvę nuspręsti kas yra tinkamas turinys o kas ne.

Kad taptų „Facebook” turinio vertintojais 15min.lt turėjo tapti kompanijos „IFCN” partneriais. Kompanija teigia patikrinanti naujienų portalų tikslumą ir nešališkumą. Tačiau atrodo, kad „IFCN” kelia gana žemus reikalavimus norint tapti programos partneriais.

Vieninteliai reikalavimai norint būti patvirtintu kaip „kokybiškos informacijos šaltiniu” yra naujienų bendrovės steigimo dokumentų pateikimas, viešai paskelbta „nepartiškumo” politika, vieša informacija apie portalo savininkus, ir puslapis skirtas „faktų patikrinimui”.

15min.lt „faktų patikrinimo” skiltis pavadinta „Patikrinta 15min”. O dėl „IFCN” patvirtinimo į kompaniją kreipėsi 15min.lt žurnalistė Liepa Želnienė.

„IFCN” taip pat nurodo, kad naujienų portalo prašymas turi būti patvirtintas nepriklausomo eksperto. 15min.lt prašymą patvirtino profesorius iš Latvijos Marins Kaprans, tačiau atrodo, kad jo darbas buvo tik nustatyti ar 15min.lt pateikė anksčiau išvardytus dokumentus.

15min.lt turi galimybę „Facebook” platformoje nuspręsti ar vartotojų pasidalinti, straipsniai ar jų parašytos nuomonės neskleidžia „dezinformacijos”. 15min.lt turi galimybę įvesti „šešėlinį bloką” kas sumažins paskelbtos informacijos skaitytojų skaičių iki 80%. 15min.lt taip pat turi galimybę užblokuoti “Facebook” vartotojus ar puslapis tam tikram laikui.

Papildyta

15min.lt žurnalistė Liepa Želnienė atsakė į abi.lt publikuotą straipsnį. Jos teigimu 15min.lt neturi galimybės laikinai užblokuoti vartotojus ar puslapius.

Liepos Želnienės komentaras

infa.lt komentaras:

15min portalas vykdo selektyvią Lietuvos leidinių cenzūrą, – tai yra tarpininkauja rekomenduodama Facebook (greičiausiai net ne pareigūnams, o programiniams algoritmams) kokio leidinio informacijos sklaidą reikėtų gerokai apmažinti, padarant jį beveik nematomu (šešėlinis blokavimas) socialinio tinklo naudotojams, tuo gerokai pakenkiant leidiniui kaip skaitytojų srauto prasme, taip ir finansine, jei leidinys gauna pajamų, susijusių su lankytojų skaičiumi. Atitinkamai ir reputacijos prasme, nes yra žmonių, kurie besąlygiškai pasitiki 15min skleidžiama informacija ir jos nesvarsto ir netikrina.

Ir visa tai vykdoma Lietuviškos žiniasklaidos Facebook segmente, – tuo tarpu užsienio žiniasklaidos portalų informacijos, nors ja ir dalinasi lietuviai, 15min nekliudo (jei tai nėra rusiška informacija). Tačiau visai kitas reikalas, jei lietuviškas leidinys įsidės straipsnio vertimą iš užsienio žiniasklaidos leidinio, ir tas vertimas neatitiks 15min politikos krypties – tada jis bus Facebook rankomis paverstas „nematomu”, ir tarpininkaujant 15min aktualijų žurnalistui Viliui Petkauskui jam bus uždėta „MELAS” etiketė. Reikėtų turėti omenyje, kad tas blokavimas labai priklauso nuo minėto žurnalisto kompetencijos, apsiskaitymo ir bendro išsilavinimo aptariamoje srityje, kuo kartais tenka suabejoti, skaitant jo apžvalgas blokuojamo straipsnio atžvilgiu.

infa.lt komanda yra išvertusi ne vieną straipsnį iš užsienio portalų ir keli iš jų užkliuvo minėtam žurnalistui. Todėl šiuo metu esame „nematomi” Facebook tinkle. Jautriausios temos iki šiol – tai skiepai  [nuoroda1] ir klimato kaita [nuoroda2] (infa.lt atžvilgiu),  kurioje V. Petkauskas parodė neeilinį išmanymą ir lankstumą, pareikšdamas, jog  „infa.lt pateikiama medžiaga savaime nėra klaidinga”. Ne visiškas melas, bet ir ne visiškai teisinga. Klaidingas teiginys, kad klimato pokyčius sukelia Saulė. Turėjome prirašyti, kad prie to prisideda ir žmogus. O jei tvirtiname, kad vien Saulė – reiškia melas.

Kai tą teigia klimato ekspertas N. Petkauskas – sunku ginčytis. Kuris, jei nemeluoja mūsų šaltiniai, turi išsilavinimą tarptautinių santykių srityje (pataisykite jei klystame), kas tikrai labai susiję su astronomija ir klimato kaitos reiškiniais. Taip pat su medicina, skiepais ir visais kitais dalykais, kuriais minėtas žurnalistas pateikia verdiktą – MELAS.

Taip pat „tiesos atskleidimu” internetinėje erdvėje rūpinasi 15min Aktualijų skyriaus redaktorė Liepa Želnienė. Jos atžvilgiu galime pasakyti, kad ji prieš skelbdama savo „tiesos vertinimus” bent jau susisiekia su cenzūruojamos informacijos autoriais (bent jau kai kuriais). Tai iš dalies jau ir žurnalistika, ne vien tik cenzūra. Tačiau, reikia pasakyti, kad remiasi ne žiniomis, o šaltiniais. Kuriuos laiko vieninteliais teisingais.  Tačiau tai, kad kiti žmonės gali remtis kitais šaltiniais dar nedaro jų melagiais, sąmoningai siekiančiais klaidinti visuomenę ir vertais pasmerkimo ar blokavimo Facebook tinkle.

Svarbu tai, kad infa.lt tikslas niekada nebuvo klaidinti savo skaitytojus – atvirkščiai – visą savo gaunamą informaciją maksimaliai patikriname pagal turimas galimybes ir visada įdedame nuorodas į savo svarbesnių duomenų šaltinius, kad skaitytojas visada galėtų pats asmeniškai pasitikrinti ar mes teisingai perteikėme juose išdėstytą informaciją. Atradus kažkokią vertimo klaidą (kurių tikrai retkarčiais pasitaiko) – galima mums parašyti ir pasiūlyti ištaisyti. Ieškant tiesos. Ir mes visada į tai reaguojame. Neieškant tiesos patogiausia – dėti etiketę „Melas” ir teikti blokavimui.

Tarpininkaujat 15min, šešėliniu blokavimu Facebooke šiuo metu yra blokuoti ne vienas, ne du, ir ne trys tinklapiai, su kurių leidėjais palaikome kontaktus. Ir visi vieningai manome, jog cenzūra Lietuvos piliečių informacinėje erdvėje, tegu ji ir yra užsienio socialiniuose tinkluose – pažeidžia cenzūros draudimą Lietuvos žiniasklaidos atžvilgiu ir žodžio laisvės principus.

Šiuo metu konsultuojamės kaip į tai reaguoti. Tarp variantų – kreiptis tiesiogiai į Facebook, į teismą, į kitas Lietuvos institucijas, ir dar pora, kurių kol kas neminėsime. O skaitytojų prašome – dalintis mūsų medžiaga socialiniuose tinkluose, nes mes dirbame Jums. Ir tik dėka jūsų galime išlikti, kol išgyvename „šešėlinius blokavimus” 15min dėka.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 731

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. Nuomonė    -  2020-03-07, 14:43

    15min.lt – tai saugumo laikraštis.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. anonimas    -  2020-03-08, 18:19

    Nupiepusi valdžia, begalinti sukontroliuoti LRT, 15min. Negalinti priversti laikytis įstatymų. Juk 15min taip kovoja su savo tiesioginiais konkurentais. Didesnių jie bijo, nes užtampys po teismus.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Alfa    -  2020-03-08, 18:24

    Valdžia paprasčiausiai bijo prasidėt, juk rinkimai ant nosies -užspjaudys negyvai.

    O 15min.lt ne žiniasklaidos o propagandos priemonė. O nuo dabar dar ir cenzūros, kas daug šlykščiau, nes konkuruoja be konkurentų – juk pasiskųst nėra kam. Paskutinė instancija

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Trolis    -  2020-03-09, 13:46

    Ir Delfi ir 15min priklauso Estijos bendrovėms. Delfi dar ir priklausė amerikiečiams, kurie esą pardavė ją estams, kuo visiškai sunku patikėt. Greičiausia amerikiečiai ir iki šiol valdo Delfi per statytinius. O 15min anksčiau priklausė Norvegijos įmonei, vėliau pardavusiai ją, vėlgi – estams. Keista, kad viskas susiveda į Estiją.

    Tačiau bet kuriuo atveju, informacija, kuri gali neatitikti globalių interesų, ypač kalbant apie skiepus, klimato kaitą, šeimos klausimus, LGBT temas – bus blokuojama 15min.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....