infa.lt

Prancūzai veržiasi į vabzdžių maisto rinką, priėmę žemą startą

22 lapkričio
10:23 2019

Vikšrai, pūkuoti kirminai

Europos Komisija pirmuosius prekybos vabzdžiais leidimus turėtų išduoti 2020 m. pradžioje. Ir iki tol visa Prancūzijos technologinė grandinė stoja prieš nesąžiningi europiečių kaimyninių šalių konkurenciją“, – rašo žurnalistas Augustine Passilly leidinyje Slate.fr.

„Valgomi vabzdžiai, panašu, užkariauja Prancūziją. Atrodytų, juos nesunku rasti internetinėje gurmanų parduotuvėje ar net restorane. Rugsėjo 19 dieną startuolis „FoodChéri”pardavė ribotą 400 vienetų partiją vabzdžių mėsainių.

„Helovino išvakarėse televizijos laida „Geriausias konditeris“ metė iššūkį konkurso dalyviams kviesdama pagaminti tortą iš žiogų kriketo miltų “, – rašoma straipsnyje.

Nepaisant viso to, visos šios iniciatyvos Prancūzijoje yra neteisėtos. Tai paaiškina, kodėl nuo 2015 me lapkričio 25 dienos Prancūzijos pramonė jaučiasi nepalankioje padėtyje, lyginant su konkurentėmis Europoje.

„Tą dieną Europos Parlamentas ir Europos Vadovų Taryba priėmė naują reglamentą, kuris įsigaliojo 2018 m. sausio 1 d. ir kuriuo vabzdžiai klasifikuojami kaip „naujas maisto produktas“ (novel food). Todėl prieš pateikiant pardavimui vabzdžius, reikės Europos Komisijos leidimo “, – aiškina straipsnio autorius.

„Kai kurios šalys, tokios kaip Nyderlandai ir Belgija, leido gamintojams, perdirbėjams ir platintojams toliau pardavinėti savo produktus iš skėrių, blakių ir kitokių vabzdžių lervų, kol Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) pateiks savo pirmuosius rizikos vertinimus.” – pažymima publikacijoje.

„2020 m. pradžioje EFSA turi nuspręsti dėl trijų jau nagrinėjamų dokumentų, o kiti devyni turi palaukti. Tačiau Prancūzijos valdžios institucijos, savo ruožtu, nusprendė likti ištikimos savo „visiško atsargumo principui „, – skundžiasi Virginie Mix, nurodžiusi savo elektroninės prekybos svetainei „Minus Farm“ pereiti į laukimo režimu, nors ir toliau veisia vabzdžius savo reikmėms.

„Toks budrumas, kuriam pritarė daugelis ekspertų, neabejotinai suvaržo Prancūzijoje pagamintų valgomųjų vabzdžių produktų plėtrą “, – rašoma laikraštyje.

Tarp valstybių narių kuriama nesąžininga konkurencija, kuri yra tiesiog nepakeliama“, – piktinasi Jacky Petiz. Jis, kaip ir Virginie Mixe, yra Prancūzijos vabzdžių augintojų, importuotojų ir platintojų federacijos (FFPIDI), vienijančios apie 150 verslininkų, narys.

Šis Nanto gyventojas taip pat buvo priverstas nutraukti prekybą baltymais sustiprintu ir šventiniu maistu (užkandžiais, tokiais kaip pyragėliai) pagamintu iš vabzdžių. 2016 m. rugpjūčio mėn., praėjus vos šešiems mėnesiams nuo savo „vabzdžių“ platformos paleidimo, jis gavo administracinį nurodymą, draudžiantį juos parduoti“, – praneša leidinys.

Galiausiai mes teikiame pirmenybę vabzdžių produktų prekybos sektoriams už Europos ribų, tuo darydami žalą Prancūzijos pramonei.“

Tie, kurie daugelį metų pardavinėja vabzdžius, ypač Pietryčių Azijoje ir Lotynų Amerikoje, įgijo realią patirtį ir kai tik bus duotas leidimas „naujam maisto produktui“, kurį teikia Europos Komisija, jie turės teisę įsiveržti į mūsų rinkas su savo vabzdžiais, auginamais už mažą kainą ir nebūtinai atitinkančiais Europos maisto standartus “, – nerimastingai prognozuoja Jacky Petiz.

„(…) Jei šios pramonės srities profesionalai apgailestauja, tai kai kurie ekspertai palankiai vertina prancūzų atsargumą, – rašoma publikacijoje. Vabzdžių vartojimas iš tikrųjų vystėsi norminiame vakuume, todėl aš manau, jog normalu, kad mes neleidžiame maisto parduoti be patikrinimų. Taip siekiama apsaugoti vartotojus “, – sako mikrobiologas Michel Gautier.

Yra didelis neapibrėžtumas kalbant apie riziką sveikatai, susijusią su vabzdžių vartojimu maistui“, – patikslina jis.

– Pirmiausia, cheminis, todėl, kad yra galimybė aptikti teršalų, įskaitant sunkiuosius metalus, atsižvelgiant į tai, kuo vabzdys maitinosi […]. Kita vertus, nėra daryta pakankamai tyrimų vabzdžių mikrobiologijos srityje dėl jų patogeninių mikroorganizmų, siekiant išsiaiškinti, ar jie gali perduoti savo ligas žmogui“.

„(…) Tai netrukdo Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijai jau kelerius metus pabrėžti vabzdžių vartojimo (entomofagija) naudą aplinkai, dėl mažesnio vandens vartojimo, lyginant su mėsa, ir tuo pačiu sveikatai. Tačiau EFSA neskuba patvirtinti šių pranašumų “, – rašoma leidinyje.

Vietiniai Prancūzijos sektoriaus žaidėjai praranda kantrybę“, – sakoma straipsnyje. „Problema ta, kad Nacionalinė maisto saugos, aplinkos ir darbo agentūra sumaišė visus vabzdžius.

Tai tarsi sumaišytume į vieną krūvą visus žinduolius! “- piktinosi vabzdžių augintoja Virginie Mixe. Tyrėjai mano, kad kai kurie iš jų gali būti pavojingi, nes juose yra nuodų arba jie gali tapti ligų pernešėjais, kaip uodai“, – tęsia ji ir apgailestauja, kad tikrai valgomi vabzdžiai nėra vertinami atskirai.

Restorano savininkas Laurentas Veyet, prieš dvejus metus atidaręs savo „Inoveat“ įstaigą pačiame Paryžiaus 2-ojo apylinkės centre, sako: „Kol kas mūsų nepastebi, bet iš tikrųjų mes galime turėti problemų.

Nepaisant to, man atrodo skandalinga tai, kad, kaip žinome, kai kuriuose produktuose gali būti kenksmingų ingredientų, ir juos parduoti leidžiama. Tuo tarpu mūsų paruošti vabzdžiai yra naudingi ir sveikatai, ir aplinkai. „Aš nenoriu žinoti, kodėl valdžios institucijos mums netrukdo, tačiau norėčiau žinoti, kodėl tai vis dar nėra teisėta”.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 694

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Vincas    -  2020-01-08, 19:12

    Jezau mieliausias.kuo virsta pasaulis.mat pirmi padejo ryt visas zemes slikstynes seuraakiai, nors varles tratino ir prancuzai,nepalikdami maisto gandrams.nors ir sliekus rijo ir musu ponia lietuve,bet ka rodo dabar dar rys prancuzai ,jau noriu vemti, manau kad Jie antzmogiai

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....

Ateis laikas ir mes turėsime kompensuoti Rusijai tuos mažvaikių sprendimus. Tik jų pėdsakai bus ataušę....

Apie kiekvieną žymų žmogų internete pilna "teisybės" ir jos skleidėjų. Kam tas apskritai daroma? Kokia...

A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......