infa.lt

Maisto produktų gamintojai iki spalio pabaigos turės pasiaiškinti, kodėl Lietuvai tiekia skirtingos sudėties produktus

07 spalio
18:14 2019

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) kreipėsi į 5 tarptautinius maisto produktų gamintojus, prašydama paaiškinti, dėl kokių priežasčių Lietuvos rinkai teikiamų maisto produktų sudėtis skiriasi nuo tų, kuriais prekiaujama kitose ES šalyse.

„Lietuva yra viena iš tų valstybių, kuri aktyviai kelia klausimą dėl dvigubos kokybės prekių tiekimo Europos Sąjungos šalyse. Šiuo metu atrinkome konkrečias prekes ir jų gamintojų prašome paaiškinti, kodėl kai kurių prekių sudėtis Lietuvoje yra kitokia nei kitose ES valstybėse. Jei tie paaiškinimai nebus svarūs ir įtikinami, gali būti pradėtas tyrimas dėl nesąžiningos komercinės veiklos, už kurią numatytos baudos iki 100 tūkst. eurų“, – sako teisingumo viceministrė Irma Gudžiūnaitė.

Atrenkant abejonių sukėlusius produktus buvo atsižvelgta į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos siūlymus, t. y. produktai buvo atrinkti pagal galimai „nesveikus“ ingredientus (tokius kaip palmių aliejus ir pan.), taip pat tam tikrų sudėtinių dalių skirtumus, kurie buvo akivaizdžiausi palyginus su kitomis valstybėmis, bei į produktų populiarumą tarp vartotojų.

Bendrovių atsakymai į VVTAT paklausimą turi būti gauti iki spalio pabaigos.

Šis tyrimas – Europos Komisijos Jungtinių tyrimų centro tyrimų tąsa. Birželio mėn. centras paskelbė Europoje vykdyto maisto produktų tyrimo dėl dvejopos maisto kokybės rezultatus. 19-oje valstybių narių buvo įvertinti 128 skirtingi maisto produktai, siekiant išsiaiškinti dvejopos maisto produktų kokybės problemą. Lietuva pateikė duomenis apie daugiau nei 90 skirtingų maisto produktų.

Rezultatai parodė, kad nors daugeliu atvejų skirtingose šalyse parduodamų vienodos pakuotės produktų sudėtis nesiskyrė, tačiau 9 proc. atvejų rasta sudėties neatitikimų. Dar 22 proc. atvejų nustatyta ir pakuotės, ir produktų  sudėties skirtumų. Lietuva taip pat nebuvo išimtis – palyginti su kitomis ES šalimis skyrėsi vienodos arba panašios pakuotės maisto produktų sudėtis.

Šio tyrimo išsamūs rezultatai skelbiami Europos Komisijos interneto svetainėje https://ec.europa.eu/jrc/en/publication/results-eu-wide-comparison-quality-related-characteristics-food-products

VVTAT primena, kad prekyba dvejopos kokybės produktais, jeigu tai nėra pagrįsta teisėtomis ir objektyviomis priežastimis, gali būti pripažinta nesąžininga komercine veikla. Už tokius pažeidimus gali būti skiriamos Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatyme numatytos ekonominės sankcijos.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 369

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....