infa.lt

Vitaminas D: jo deficitas mirties riziką padidina du-tris kartus

30 rugsėjo
09:09 2019

Austrijos mokslininkų teigimu, šio gyvybiškai svarbaus grupės medžiagų junginio trūkumas ypač ryškiai pasireiškia 45–60 metų žmonėms. Pavyzdžiui, jie 4,4 karto dažniau rizikuoja mirti nuo diabeto.

Daugybė tyrimų siejo vitamino D trūkumą senatvėje su padidėjusia mirties rizika. Tačiau tikslūs šios koreliacijos mechanizmai iki šiol buvo mažai ištirti. Užpildyti šią spragą nusprendė Vienos medicinos universiteto specialistai, apie kurių darbą pasakoja „Eurek Alert“.

Mokslininkai pasinaudojo 78 581 žmogaus duomenimis, surinktais nuo 1991 iki 2011 m. apie vitamino D kiekį. Vidutinis dalyvių amžius buvo 51 metai. Tada tyrėjų komanda išsiaiškino, kas iš tiriamųjų spėjo numirti, būdamas kokio amžiaus ir nuo kokių ligų.

Palyginę šiuos rodiklius, tyrėjai nustatė, jog maža vitamino D koncentracija – apie 10 nmol / L – padidina mirties riziką 2–3 kartus, o poveikis ryškiausiai pasireiškė žmonėms nuo 45 iki 60 metų amžiaus.

Priešingai, virš 90 nmol / L vitamino D lygmuo sumažino mirtingumą 30–40%. Kaip ir deficito atveju, jis ryškiausiai pasireiškė 45–60 metų amžiaus žmonių tarpe. Tuo tarpu vyresniems nei 75 metų pacientams vitaminas D nebedarė įtakos mirties rizikai.

Pasak mokslininkų, pirmiausia, vitamino D trūkumas didino mirties nuo diabeto riziką – 4,4 karto. Vėžys ir širdies bei kraujagyslių ligos taip pat dažniau vystėsi atsižvelgiant į šio junginio trūkumą, tačiau čia koreliacija nebuvo tokia stipri.

Mokslininkai taip pat atskirai analizavo žmonių, kurių vitamino D koncentracija kraujyje viršijo 100 nmol / L, mirtingumą. Kai kurie tyrimai susiejo tokią didelę vitamino koncentraciją su padidėjusia vėžio rizika, tačiau šiuo atveju jokio neigiamo poveikio nebuvo aptikta. Tai, bent kol kas, reiškia, jog jūs negalite persistengti su vitaminu D, jeigu gaunate jį su maistu

Tyrimo autoriai mano, jog jų rezultatai eilinį kartą demonstruoja būtinybę vartoti vitaminą D kaip priedą prie įprastos dietos.

Tuo tarpu sintetinių maisto papildų su įvairiais vitaminais, tame tarpe ir D, reputacijos – negalima pavadinti vienareikšmiška.

JAV atliktas tyrimas liudija, jog realią naudą suteikia tik su maistu gaunami mikroelementai ir vitaminai. O tabletėse esančio vitamino D vartojimas žmonėms, nejaučiantiems jo deficito – padidina mirties riziką.

Todėl, prieš apsisprendžiant naudoti sintetinius maisto papildus, rekomenduojama daryti kraujo tyrimus. Beje, naujausi tyrimai rodo, jog sintetiniai maisto papildai duoda labai abejotiną naudą, o kai kurie – padidina vėžio riziką. Bet apie tai sekančiame straipsnyje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 287

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
JAV

Poreikis metams virš 770 tonų, o per šiuos metus pasigamins iki tonos. Kiek reikės metų...

Pagaliau baigiasi Nigerio okupacija....

Iš tiesų sakau jums, kad religijos (ne tik islamas ir krikščionybė) yra tobulas žmonių zombinimo...

Kuo skiriasi KGB/VSD nuo p..dos? Ogi niekuo. Vienas "neteisingas" judesys liežuviu ir tu jau subinėj!!!...

Konservatorių vykdomas manau korupcinis sandėris ir perleidimas mūsų krašto gynybos į privačias užsienio karo pramoninkų...

Manau, kad Anušauskas atsistatydino todėl, kad nesutiko su kažkokios milžinės karo kompanijos (kurios jis neįvardijo),...

Labai ačiū autoriui už pasidalinimą tomis mintimis, kurias savo galvose ir širdyse nešiojosi Universitetą kūrę...