infa.lt

Seimo pirmininkas V. Pranckietis pusę metų vengia atsakyti į komisijos klausimus raštu

26 rugsėjo
06:47 2019
Agnė Širinskienė

Facebook nuotrauka

Seimo laikinoji komisija, tirianti galimą įtaką politikams ir valstybės tarnautojams, š. m. vasario–kovo mėnesiais nagrinėjo galimą poveikį Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) nariams, analizuotos VTEK pirmininko išrinkimo, VTEK darbuotojo Mindaugo Siaurio atleidimo aplinkybės. Tyrimas pradėtas, kai buvo išviešinti VTEK narių pokalbio įrašai, kuriuose jie aptarinėja patirtą atskirų pareigūnų, tarp jų – galimai ir Seimo Pirmininko, spaudimą atleisti M. Siaurį iš užimamų pareigų.

„Komisijos posėdžio metu liudijęs Viktoras Pranckietis painiojosi parodymuose, jie nesutapo su aplinkybėmis, kurias jis pats buvo nurodęs anksčiau, duodamas interviu žiniasklaidai. V. Pranckiečio pasisakymai prieštaravo ir kitų asmenų, liudijusių komisijai, parodymams. Dėl to buvo sutarta, kad į dalį klausimų Seimo Pirmininkas atsakys raštu. Tai padaryti V. Pranckietis pažadėjo ir klausimai buvo nedelsiant po apklausos išsiųsti – š. m. vasario 28 d. Praėjus daugiau kaip pusei metų – V. Pranckiečio atsakymo ir jo veiksmų paaiškinimo nėra.

Todėl kaip komisijos pirmininkė pakartotinai kreipiausi į V. Pranckietį, prašydama atsakyti į prieš pusę metų pateiktus klausimus arba pateikti paaiškinimus, kodėl į tuos klausimus nėra įmanoma atsakyti“, – sako laikinosios komisijos pirmininkė Agnė Širinskienė. Seimo narės teigimu, paaiškinimai, kodėl V. Pranckietis painiojasi parodymuose, kodėl kas kartą nurodomos skirtingos tų pačių veiksmų aplinkybės yra svarbūs ir vertinant, ar komentuodamas galimą spaudimą VTEK darbuotojams jis buvo atviras su laikinąja komisija ir jai nemelavo.

Pasak komisijos pirmininkės, vengimas bendradarbiauti su laikinąja komisija tampa dažnu reiškiniu, vos tik komisijai paaiškinimus teikiantys asmenys pajunta, kad atsakymai į užduodamus klausimus jiems neparankūs – anksčiau į komisijos klausimus kategoriškai atsisakė atsakyti Gabrielius Landsbergis ir jo sutuoktinė. Tada komisijai kilo klausimų, kaip įmonė, valdanti daugiau nei pusantro milijono eurų vertės sklypą, kuriame statoma „Karalienės Mortos“ mokykla, galėjo būti įsigyta vos už vieną eurą.

Tačiau, Seimo narės A. Širinskienės teigimu, keisčiausia yra tai, kad V. Pranckietis vengia bendradarbiauti ne tik su laikinąja komisija, tačiau nesiima veiksmų, kurių imtis prašo ir Specialiųjų tyrimų tarnyba. Laikinosios komisijos duomenimis, Specialiųjų tyrimų tarnyba dar š. m. birželio mėn. kreipėsi į Seimo Pirmininką ir perdavė tyrimo medžiagą, susijusią su S. Katuokos atsisakymu eiti VTEK pirmininko pareigas.

STT savo nutarime pažymėjo, kad VTEK nario S. Katuokos veiksmai galėtų būti vertintini drausminės atsakomybės požiūriu. Nuo STT kreipimosi į Seimo Pirmininką praėjo trys mėnesiai, tačiau informacijos apie tai, ar inicijuotos VTEK nario S. Katuokos drausminės atsakomybės vertinimo procedūros, nei Seimas, nei jo sukurta laikinoji komisija neturi. Drausminės atsakomybės klausimas Seime nebuvo keltas, nors STT ir perdavė jos atlikto tyrimo medžiagą.

„Skaidrumas, gebėjimas paaiškinti savo veiksmus, buvimas visiems vienodai teisingu – esminiai politiko bruožai. Jie turėtų būti ypač būdingi aukščiausiems valstybės pareigūnams. Gaila, kad Seimo Pirmininko postą užimantis žmogus tokių savybių nedemonstruoja, tačiau, nepaisant to, tikimės, kad laikinoji komisija, bent jau po pusės metų laukimo, atsakymus į užduotus klausimus gaus“, – pažymi laikinosios komisijos pirmininkė A. Širinskienė.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 55

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...