infa.lt

Už priešrinkiminį valdžios pasišiukšlinimą 6,4 mln. eurų turės sumokėti vilniečiai

17 rugsėjo
07:45 2019

Ieva Kačinskaitė-Urbonienė

Vilniaus miesto savivaldybės taryboje buvo patvirtinti du projektai dėl komunalinių atliekų tvarkymo taisyklių ir rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą nuostatų. Vienas projektas yra susijęs su atliekų tvarkymu, atsakomybėmis, kitas – nustato kainą už komunalinių atliekų išvežimą.

Būtent su antruoju klausimu Vilniaus miesto savivaldybės taryba paskubėjo ir kaina vilniečiams didėja 40-50 proc.

Tokio sprendimo Vilniaus m. savivaldybės tarybos Darbo partijos frakcijos nariai nepalaikė, balsavo prieš.

Anot darbiečių, savivaldybė dėjo per mažai pastangų siekiant mažesnės kainos gyventojams ir užkrovė skolą gyventojams dėl savo neefektyvios veiklos 2018 ir 2019 metais.

Šiukšlių išvežimo kainą sudaro 60 proc. pastovioji ir 40 proc. kintamoji dalys. Pastovioji dalis skaičiuojama pagal gyvenamąjį plotą ir čia įskaičiuoti visi pastovūs atliekų išvežimo kaštai.

Kintamąją dalį sudaro gyventojų išmestų šiukšlių svoris kilogramais – kuo mažiau išmetama šiukšlių, tuo kintamoji dalis mažesnė. Taip turėtų būti artėjama prie tvaraus ir ilgalaikio principo „teršėjas moka“.

Viskas atrodo gražu, teisinga, šiuolaikiška, tad miesto vadovai tai pateikia, kaip didelį žingsnį pirmyn. Deja, garsiai kalbant apie tvarumą, stengiamasi kuo mažiau atkreipti dėmesio į vieną svarbią detalę.

2019 m. rugsėjo 11 d. posėdyje taryba nusprendė, į kintamąją dalį nuspręsta įskaičiuoti savivaldybės skolą 6,4 mln. Eur, kuri susidarė dėl  neefektyvios savivaldybės ir susijusių įmonių veiklos 2018 ir 2019 metais. Tad, mokėdami už kiekvieną savo išmetamą atliekų kilogramą, vilniečiai turės sumokėti ir už miesto valdžios „pasišiukšlinimą“, įtartinai sutapusį su savivaldos ir mero rinkimų kampanija.

Pirmiausia 2018 metais buvo nustatyta per maža atliekų išvežimo kaina. Tą savivaldybės administracija bei patys atliekų vežėjai pastebėjo dar nepasiekus metų vidurio, dėl ko vežėjai iškart pradėjo grasinti nutrauksiantys sutartis.

Jau tada administracija turėjo inicijuoti sprendimus dėl kainos perskaičiavimo, naujų konkursų inicijavimo.

Tačiau nei pernai, nei šiemet (matyt, todėl, kad 2019 m. vyko savivaldos ir mero rinkimai) tas nebuvo padaryta.

Atvirkščiai, be tarybos pritarimo, be konkursų buvo pasirašytos papildomos sutartys su vežėjais, kad šie atliekas tvarkytų, o dabar už visus šiuos patirtus nuostolius turės sumokėti gyventojai 2020 metais.

Dar daugiau, dabar svarstant rinkliavos dydį, visa Vilniaus m. savivaldybės taryba buvo pastatyta prieš faktą. Sutartys su vežėjais po naujų konkursų jau pasirašytos ir svarstyti alternatyvų, kaip kad įsigyti savivaldybės šiukšliavežes, derėtis dėl palankesnių sąlygų perduodant konteinerius savivaldybei ir pan., nebebuvo galimybių. Administracijos direktorius pasirašė sutarties dar prieš nustatant rinkliavos dydį tarybai.

Taigi susidarius tokiai situacijai – pasirašius atliekų vežimo sutartis taryba jau buvo praktiškai įpareigota nustatyti bent 20-30 proc. aukštesnę kainą už atliekų tvarkymą. Vienintelis dalykas, kurį taryba galėjo padaryti, siekiant mažesnės kainos gyventojams, skolą už 2018-2019 metus, kuri sudaro apie 20 proc. visos kainos didėjimo, sumokėti iš biudžeto lėšų, tačiau to nepadarė.

Darbo partijos frakcijos narė, Miesto ūkio ir paslaugų komiteto pirmininkė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė įregistravo du nuostatų pakeitimus, kuriais pirma, įtvirtinama nuostata, kad ne daugiau nei vienerių metų praėjusio laikotarpio kaštai galėtų būti įskaičiuojami į rinkliavos dydį, t.y. kad administracija būtų įpareigota laiku atlikti savo darbą ir efektyviai, tinkamai apskaičiuoti kainą.

Antra, Vilniaus miesto administracija įpareigojama rasti lėšų padengti 2018-2019 m. susidariusią 6,4 mln. Eur skolą iš savivaldybės lėšų, neužkraunant jos gyventojams. Už pasiūlymą balsavo 18 tarybos narių, prieš – 19, susilaikė – 9. Tam, kad šios nuostatos būtų įtvirtintos trūko 6 tarybos narių balsų.

„Artėjant šaltajam metų periodui, kai gyventojams pradės plaukti sąskaitos už šildymą, drastiškai didėsianti kaina už šiukšlių išvežimą tik dar labiau padidins išlaidas už komunalines paslaugas, kas neabejoju, mažins vartojimą ir tai atsilieps ekonomikai.

Kitas dalykas – politikai užkrovė skolos finansinę atsakomybę ant gyventojų pečių ir neprisiėmė moralinės, politinės atsakomybės už savo padarytas klaidas, kas vėlgi tikrai neprideda pasitikėjimo savo valstybe. Man liūdna ir gėda dėl tokio tarybos sprendimo”, – sakė Vilniaus m. savivaldybės tarybos narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Taigi nors buvo siūlymų išimti atliekų klausimus dėl skaidrumo, aiškumo stokos, tačiau balsuojant Laisvės partijos, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijų balsais sprendimai kelti kainas už atliekų išvežimą buvo priimti.

Darbo partijos frakcija siūlo griežtai kontroliuoti dabartinių vežėjų ir administratorių darbą, ieškoti alternatyvių būdų, kaip mažinti atliekų surinkimo kainą. Taip pat kartu spręsti svarbius klausimus dėl atliekų kiekio mažinimo, sąmoningo vartojimo, rūšiavimo, antrinio panaudojimo.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 358

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Klausimas būtų, su kuo derėtis ir dėl ko? Jeigu Jus turite omenyje žmogėdras, tai su...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...