infa.lt

Mitingo dalyviai įvardino situaciją valstybėje, kaip šliaužiančią okupaciją

06 rugsėjo
11:09 2019
Nauja atminimo lenta Generolio V4trai - Jonui Noreikai

Nauja atminimo lenta Generolio V4trai – Jonui Noreikai | nuotr. infa.lt

Vakar patriotinių organizacijų organizuotas mitingas „Laisvės kovų atminties trynimui ir šliaužiančiai okupacijai – NE!“ prie Prezidentūros, Daukanto aikštėje, prasidėjo tautine giesme. Jo metu pasisakę jaunimo sambūrio „Pro Patria”, „Vilniaus Forumas”, kitų nevyriausybinių organizacijų atstovai išsakė visą susikaupusį kartėlį kalbėdami apie visuomenėje vykstančius procesus ir valdžios vaidmenį juose.

Mitingo metu kalbėjo jo vedėjas Gaudentas Aukštikalnis, „Pro Patria” ir „Vilniaus Forumo” atstovas Dovilas Petkus, dr. Rasa Čepatienė, prof. Vytautas Radžvilas, Nevyriausybinių organizacijų koordinacinio centro vadovė Angelė Jakavonytė.

Ypatingo susirinkusiųjų dėmesio nusipelnė Vilniaus meras Remigijus Šimašius ir jo administracija bei miesto Taryba.

Turėta omenyje mero nurodymas savivaldybei pavaldžios įmonės „Grinda” darbuotojams prieš keletą savaičių, paryčiais nukabinti Lietuvos istorinės asmenybės, Generolo Vėtros – Jono Noreikos atminimo lentą, kabėjusią ant LMA Vrublevskių bibliotekos sienos ir Kazio Škirpos vardo gatvės pakeitimas neutralia „Trispalvės” gatve.

„Trispalvių pasaulyje daug, – įdomu kurią turėjo omenyje miesto Taryba”, – mitingo metu buvo užduotas retorinis klausimas.

Nors Remigijus Šimašius vėliau teigė, jog nedavęs jokio nurodymo dėl lentos nukabinimo laiko. Nors, suprantama, kad toks laikas buvo pasirinktas, siekiant išvengti incidentų su visuomenės atstovais.

Mitingo dalyviai išsakė nuomonę, jog mūsų istorinių asmenybių niekinimas ir žeminimas yra smūgis visai visuomenei, siekiant atimti iš jos praeities didvyrius, kuriuos galima būtų teikti kaip sektinus pavyzdžius ateities kartoms. Tai yra siekis sunaikinti mūsų atmintį, paversti mankurtais be praeities ir ateities.

Vienas iš kalbėjusiųjų, o konkrečiai Dovilas Petkus, patikslino, kad išpuolis prieš Kazį Škirpą ir Joną Noreiką – Generolą Vėtrą – tai išpuolis prieš visą visuomenę.

„Lietuva – tai praeities, dabarties ir ateities nedaloma visuma. Kai mes tariame „Lietuva” – mes susitinkame su savo didžiaisiais kunigaikščiais, su K. Škirpa ir J. Noreika.

– Mes stovime čia šiandien ir sakome – Lietuva, – dėl tų, kurių dar nėra, bet kurie dar ateis, tai bus ateityje, – ir jie semsis stiprybės iš praeities”, pasakė D. Petkus.

Atminimo lenta Jonuis Noreikai mitingas prie prezidenturos Mitingo prie prezident8ros momentas

Praeidami jie matys J.Noreikos ir K.Škirpos ženklus ir sakys – galima viską dėl Lietuvos atiduoti, galima net gyvybę paaukoti”, – sakė Dovilas Petkus.

Prof. Vytautas Radžvilas pasakė:

„Mes esame atviri ir nebijome istorinės tiesos – esame pasiryžę apie ją kalbėti. Tačiau istorinė tiesą, tiesos paieškos virsta visai kuo kitu, kai jas įkvepia kerštas ir neapykanta. Būtent kerštas ir neapykanta, kurie užtemdė šias paieškas, kurie iš tikrųjų sutrukdė žaizdų gijimą, susitaikymą – atvedė mus į šitą aikštę, – sakė VU profesorius.

Reikia aiškiai suprast, kad Kazio Škirpos, kaip ir Generolo Vėtros puolimas – nėra asmenų puolimas, – tęsė Vytautas Radžvilas, – mes lietuvioai, dar nesuvokėme kas įvyko 1941 metų tą lemtingą birželio dianą, kai sukilome. Iš tikrųjų mes buvome vienintelė Sovietų Sąjungos pavergta Tauta, kuri sugebėjo sukilti ir net paskelbti savo valstybės atkūrimą.

Štai kodėl, per visą Šaltąjį karą, ir iki šios dienos, šitas sukilimas yra klaikios Kremliaus neapykantos taikinys […]”

Mitingo pabaigoje vedantysis perskaitė mitingo rezoliuciją, kurios vienas iš reikalavimų buvo, Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus atsistatydinimas (ar atstatydinimas) ir priešlaikiniai mero bei miesto Tarybos rinkimai.

Tuo pačiu G. Aukštikalnis pranešė, jog tuo metu, kol vyko mitingas, ant LMA Vrublevskių bibliotekos sienos buvo vėl pakabinta atminimo lenta Generolui Vėtrai – Jonui Noreikai, ką atliko broliai skulptoriai Kęstutis ir Vytautas Musteikiai ir pasiūlė susirinkusiems keliauti į jos atidengimo ceremoniją.

Mitingo vaizdo įrašą pateikiama sutrumpintą, pažadame neužilgo sudėti likusias trūkstamas dalis.

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

1 Atsiliepimas

  1. klausimas:    -  2019-09-12, 16:29

    kas atsisakė lietuvos identiteto? Aa… – LIETUVOS LOVIAKRIUKSIAI! Tad apie kokią okupaciją kalbama? Kai buvo praprastų paprasčiausias pasilenkimas ‘rakam’, kaip rusai sako.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Jie eina link totolaus fantastinio rytojaus kur žmogus renkantis atstova valdžioje tampa ju vergas, skaičius...

kad jis zino,kur ji yra! Nusispjauti - dar nereiskia neapykantos! Gal tiesiog "draugo" kauke jam...

jau ir moteru,skelbia Ukraina,o mums - musu "svietejai" meluoja,kad Rusija! Beje,noriu pasveikinti ukrainiecius Europoje! Naujasis...

Nuolat stiprina kontrole,o vogti milijonus - kasdien lengviau!...

kad paciu sukurtos peklos vengiama verslo nurodymu! Juk,Lietuvoje ir po Baltijos salis dirbantys vilkikai,autobusai,traktoriai -...

ir atsakymas,kam reikalingas sis karas!...

o tolimesnio UA ir ES naikinimo!...