infa.lt

Seime inicijuojama apkalta Aukščiausiojo ir Apeliacinio teismo teisėjams. Laukti reikėjo ilgai

02 rugpjūčio
22:45 2019

Teisingumas teisė teismai justicija

Seimo nariai – konservatorių (TS-LKD) frakcijos nariai Laurynas Kasčiūnas, Irena Haase ir Mišriai Seimo narių grupei atstovaujantis Vytautas Bakas – surinko reikiamus 36 parlamentarų parašus ir ketina užregistruoti teikimą pradėti apkaltos procesą galimai šiurkščiai Konstituciją pažeidusiems ir priesaiką sulaužiusiems teisėjams – tai Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas bei Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai: Konstantinas Gurinas, Viktoras Kažys ir Valdimaras Bavėjanas.

Parlamentarai L. Kasčiūnas, I. Haase ir V. Bakas kviečia ir kitus Seimo narius pasirašyti dėl apkaltos proceso pradėjimo.

„Konstitucinė tokio aukšto rango pareigūnų atsakomybė įtvirtinta Konstitucijoje kaip ypatinga teisinės atsakomybės rūšis. Apkaltos proceso pradėjimą gali įgyvendinti tik Seimas – tai išskirtinė Seimo narių teisė ir pareiga, todėl kviečiame ir kitus Seimo narius nenusišalinti nuo šios pareigos bei atsakomybės ir jungtis prie mūsų iniciatyvos“, – pabrėžia Laurynas Kasčiūnas.

Minimi teisėjai yra įtariami stambaus masto kyšininkavimu, prekyba poveikiu, papirkimu ir piktnaudžiavimu teismų sistemoje. Anot parlamentarų, teisėjai galimai atliko veiksmus, kurie nesuderinami su teisėjo priesaika ir konstituciniu statusu. Generalinio prokuroro parlamentarams pateikta medžiaga patvirtina, jog minėti teisėjai galimai piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, teisėjų autoritetu, neteisėtai gavo turtinės naudos, todėl neturėtų išvengti Konstitucinės atsakomybės.

„Jeigu norime giliau pažvelgti į teismų sistemos ydas, atsakyti į klausimus, kodėl susiklostė dabartinė situacija teismuose, išsiaiškinti, ar buvo padaryti Konstitucijos pažeidimai, galimų pažeidimų genezę, atrasti priemones, kurios padėtų teismams įgyti visuomenės pasitikėjimą, būtinas apkaltos procesas Seime“, – pažymėjo V. Bakas.

Apkaltos iniciatoriai tikisi šį klausimą pateikti parlamentui rugpjūčio pabaigoje, kai Seimas susirinks į neeilinę sesiją. Teikimą palaikė 36 parlamentarai iš TS-LKD, Liberalų sąjūdžio, Lietuvos valstiečių-žaliųjų sąjungos frakcijų ir Mišrios Seimo narių grupės.

infa.lt komentaras::

Per 30 metų 4 teisėjai. Arba išskirsčius gaunasi per 7,5 metų – vienas. Krištolinio tyrumo teisinė sistema. Ar tikrai taip ir ar tikrai tik keturi? Kiek žmonių Lietuvoje tuo tiki? Ypač naujų duomenų apie Šiaulių „teisėsaugos” gaują fone. Pagal šiandien paskelbtą LRytas portale medžiagą – ten dalyvavo ir prokurorai, iš kurių nė vienam nepareikšti jokie kaltinimai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

Atsiliepimų 2

  1. Pilietis    -  2019-08-03, 17:58

    Jei salinti is Lietuvos valdymo sistemos korupcija-tai visose instancijose ir kartu. Deti taska dabar ir visam laikui. Gal tuomet issivalytume nuo sio Lietuva apnikusio brudo ir galetume pamazu atsitiesti. Dabar gi-nuleks (arba ne) kelios ,,pieshku” galvos, jie bus paaukoti, kad didziausia mafija taip ir liktu nepajudinta. Prezidentas turetu imti vadzias i rankas ir pajudeti is vietos, kurioje jau tris desimtmecius trypciojame.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. gedy    -  2019-08-05, 23:47

    keliu rankas uz ,aciau vargu bau ar nausedai teiseju dorovine konsistencija domina Jei ne-traktuosiu prezidenta kaip mesla,nes tai jo pirmuciusioji pareiga norint islikti istorineje perspektyvoje bent kazkuo nusipelniusiu tautai-nes socialinio teisingumo sociume tebera pernelyg mazai

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....