infa.lt

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis pateikė Aukščiausioje Radoje įstatymo projektą dėl P. Porošenko komandos liustracijos

16 liepos
08:12 2019
Volodimiras Zelenskis

Kadras iš video kreipimosi

Ukrainos prezidentas Volodimiras Zelenskis pateikė Aukščiausiai Radai įstatymo projektą, kuris įgalina liustracijos veiksmus asmenims, užėmusiems aukščiausius valstybės postus nuo 2014 metų vasario iki 2019 metų gegužės. Į įstatymo poveikio sritį gali patekti buvęs Ukrainos prezidentas Petro Porošenka.

Įstatymo projektas, kurį pateikė Radai prezidentas V. Zelenskis, numato draudimą atitinkamiems žmonėms dirbti valstybės valdžios organuose nuo 5 iki 10 metų. Dabar galiojantis liustracijos įstatymas galiojo valdininkams, užėmusiems valdžios postus valdant Viktorui Janukovičiui (2010-2014).

„Šiai dienai liustracijos klausimas Ukrainoje – tai ne tik visuomenės pasitikėjimo valstybės valdžios atžvilgiu atstatymas, bet ir valstybės saugumo klausimas“, – sakoma aiškinamajame rašte.

Volodimiras Zelensks siūlo, kad liustracija, kurią jis vadina „valdžios išvalymu“, galiotų prezidentui, Aukščiausios Rados pirmininkui ir jo pavaduotojams, deputatams, premjerams ir jų pavaduotojams, ministrams ir vykdomosios valdžios centrinių organų vadovams, kurie neįeina į ministrų kabineto sudėtį.

Be to, įstatymo poveikio sritį siūloma išplėsti generalinio prokuroro atžvilgiu, Ukrainos Saugumo tarnybos vadovų, Nacionalinio banko vadovų, Antimonopolinio komiteto vadovų, valstybės Turto fondo ir Televizijos ir Radijo valstybės komiteto vadovų atžvilgiu.

Taip pat liustracija gali būti taikoma Nacionalinės saugumo ir gynybos Tarybos sekretoriui, prezidento administracijos vadovui, generalinio štabo viršininkui ir kitiems aukščiausios šalies vadovybės atstovams.

Įstatymo pateikimą Ukrainos prezidentas anonsavo praėjusį ketvirtadienį, paskelbęs vaizdo įrašą-kreipimąsi.

„Aš kiekvieną dieną bendrauju su įvairaus lygio valdininkais ir suprantu: tai beviltiška diagnozė. Baltai-mėlyni, raudonai-balti, oranžiniai, bordo, ružavi – iš tiesų jie visi vienos padermės. Jiems visiems – fioletava! – pareiškė V. Zelenskis. – Manau, mažiausia, ką galima padaryti dabar, – visiems laikams atimti jiems galimybę dalyvauti valstybės valdyme“.

Kaip pažymi agentūra UNIAN ( УНИАН), „Didžiojo septynetuko“ šalių pasiuntiniai jau sukritikavo V. Zelenskio iniciatyvą.

„Rinkiminiai pakitimai ir politinė rotacija yra norma demokratinėse šalyse, skirtingai nuo nerinkiminių draudimų sudėliojimo visiems vykdomojo ir įstatymo leidžiamojo valdymo procesų dalyviams“, – rašoma Ukrainos palaikymo grupės G7 pranešime socialiniame tinkle „Twitter“.

Dabartinė Aukščiausioji Rada nespės apsvarstyti V. Zelenskio įstatymo projekto – jau įvyko paskutinis plenarinis posėdis. Formaliai dabartinės sudėties Rados darbai baigiasi liepos 19 dieną. Rinkimai į Aukščiausiąją Radą vyks liepos 21 dieną.

Sociologinės grupės „Reiting“ vykdytos apklausos duomenimis, proprezidentinė partija „Liaudies tarnas“ turi didžiausią visuomenės palaikymą – ją pasirengę palaikyti 47% iš tų, kas jau apsisprendė už ką balsuos.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 272

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

na panašu kad Jolanta Blažytė gavo užduotį iš Kremliaus- kelti savo melu sumaištį, gal pridengti...

Oi šelme Jolanta taip kaskart gundanciai save pateiki,kad beveik isimylejau,nors ir esi vatnyke ir rašai...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....