infa.lt

Aplink P.Gražulį telkiasi debesys – Seimas sudarė komisiją dėl sutikimo patraukti parlamentarą baudžiamojon atsakomybėn

11 birželio
15:20 2019
Petras Gražulis

Petras Gražulis. Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.

Seimas, išklausęs generalinio prokuroro Evaldo Pašilio pranešimą ir vadovaudamasis Seimo statutu, sudarė Seimo laikinąją tyrimo komisiją dėl sutikimo Seimo narį Petrą Gražulį patraukti baudžiamojon atsakomybėn, jį suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę. Už Seimo nutarimą balsavo 96 Seimo nariai, nė vieno nebuvo prieš, susilaikė vienas parlamentaras.

Komisiją nutarta sudaryti iš 12 Seimo narių: Rimo Andrikio (Mišri Seimo narių grupė), Arūno Gumuliausko, Laimutės Matkevičienės, Audrio Šimo, Petro Valiūno (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija), Jono Liesio (Liberalų sąjūdžio frakcija), Irenos Haasės, Jurgio Razmos, Bronislovo Matelio (Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija), Česlavo Olševkio (Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija), Rasos Budbergytės (Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija), Juozo Bernatonio (Lietuvos socialdemokratų darbo frakcija). Komisijai, kurios pirmininku paskirtas Seimo narys P. Valiūnas, tyrimą atlikti pavesta iki birželio 25 d.

Kaip informavo generalinis prokuroras E. Pašilis, ikiteisminiame tyrime surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad Seimo narys P. Gražulis, būdamas valstybės politiku, siekdamas turtinės naudos, nesant kyšininkavimo požymių, laikotarpyje ne vėliau kaip nuo 2015 m. gegužės 18 d. iki 2017 m. vasario 13 d. galimai piktnaudžiavo Seimo nario tarnybine padėtimi, dėl ko valstybė patyrė didelę žalą.

„Šio ikiteisminio tyrimo metu gauti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad nurodytu  laikotarpiu Seimo narys P. Gražulis aktyviai veikė vienos uždarosios akcinės bendrovės interesais, šios bendrovės generalinio direktoriaus bei komercijos direktorės prašymu ir darė tai siekdamas turtinės naudos“, – teigė E. Pašilis.

Generalinio prokuroro teigimu, ikiteisminiame tyrime turima duomenų visuma leidžia pagrįstai įtarti, kad P. Gražulis piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, tai yra galimai padarė Baudžiamojo kodekso 228 straipsnio 2 dalyje numatytą sunkų nusikaltimą.

Baudžiamojo kodekso 228 straipsnis. Piktnaudžiavimas

1. Valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo, piktnaudžiavęs tarnybine padėtimi arba viršijęs įgaliojimus, jeigu dėl to didelės žalos patyrė valstybė, Europos Sąjunga, tarptautinė viešoji organizacija, juridinis ar fizinis asmuo, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

2. Tas, kas padarė šio straipsnio 1 dalyje numatytą veiką siekdamas turtinės ar kitokios asmeninės naudos, jeigu nebuvo kyšininkavimo požymių, baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki septynerių metų.

Seimo statutas numato, kad Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė, išskyrus atvejus, kai jis užtinkamas bedarantis nusikaltimą (in flagranti). Šiais atvejais generalinis prokuroras apie tai nedelsdamas praneša Seimui.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 281

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Rasa    -  2019-06-11, 23:00

    pradekit nuo milijardiniu Aferisciu-tu, o ne nuo Grazuliu.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Vytautas    -  2019-06-12, 07:36

    Kokis žalos dydis?

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Teisingasis    -  2019-06-12, 22:40

    O kokia zala padare Dalyte su Independence ir visa kita? Pakratyk visa seima, prezidentura-islis tokie dalykeliai, kad reiketu ne baudziamosios bylos, o mirties bausmes (gaila, kad jos nera, bent bijotu daryti tokius nusikaltimus, kas vyksta jau kelis desimtmecius). Kazkam Grazulis uzmyne ant kojos ir bandoma su juo susidoroti. Dvigubi standartai Lietuvoje. Jokio teisingumo.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....