infa.lt

Kaip savo skaitmeninį gyvenimą paversti patogesniu, saugesniu ir sveikesniu

28 gruodžio
10:29 2018
paveikslėlis

gadgetsnow.com

Atsisakykite perteklinės elektronikos

Kalbant apie elektroniką smarkiau sveikatai kenkia ryšiai: GSM, 2G, 3G, 4G, 5G, wi-fi, bluetooth ir t.t., bet taip pat sveikatą, gerokai mažiau, bet vis tiek veikia visi pajungti prietaisai, turintys mikroschemas, taigi, netgi elektroninis laikrodis pastatytas ant stalo šiek tiek veikia Jūsų sveikatą. Todėl, jei jau turite sveikatai kenkiantį išmanųjį telefoną, tai išspauskite iš jo tiek, kad beveik visi Jūsų turimi elektronikos prietaisai taptų nereikalingi ir “skristų į šiukšliadėžes”, o tie prietaisai yra:

1. Elektroniniai laikrodžiai;

2. Įvairūs fotoaparatai (išskyrus veidrodinius, kurių dar nepakeičia išmaniųjų telefonų kameros);

3. Navigacijos prietaisai (kam juos turėti jei krauti vis tiek reikia ir veikia tik su firminiais žemėlapiais, kai Android telefone galima pritaikyti visokiausių firmų žemėlapių);

4. Muzikos grotuvai, radijo imtuvai ir kitas šlamštas;

5. Planšetės, elektronikos skaityklės (kam jų reikia jei turint 6 colių telefoną skaitymas beveik toks pat patogus, žinoma e-skaityklės turi e-ink ekranus, kurie mažiau kenkia akims, bet ateityje tai bus pakeičiama, telefonai turės universalius ekranus);

6. Vietoj wi-fi routerio naudokite telefono 3g ar 4g ryšį, kurį galima wifi bluetooth ar net laidiniu (per usb) ryšiu padalinti į kompiuterį ar kitus prietaisus, taip pat, beje galima padaryti net atvirkštinį variantą laidu į kompiuterį gaunamą internetą padalinti į telefoną per wifi ar net usb laidą, bet per usb laidą jums jau reikės SimpleRT programėlės.

7. Išorinės duomenų laikmenos- USB kaupikliai, išoriniai kietieji diskai ir t.t.

Ir dar daug kitos smulkios ir stambios elektronikos pakeičia išmanusis telefonas.

Taip pat išmanieji laikrodžiai yra visiškai nereikalingas dalykas, nebent jie palaiko SIM kortelę ir pakeičia Jūsų telefoną, jų privalumas yra tas, kad juos sunku pamesti, nes dėvimi su apyranke, ir laikomi ne kišenėse, o ant rankos – t.y. mažiau kenkia sveikatai, nes laikomi toliau nuo gyvybiškai svarbių organų, bet retas kuris išmanusis laikrodis turi pilną operacinę sistemą, kaip Android išmanieji telefonai, o žingsniamačio funkciją palaiko ir išmanieji telefonai. Išmanųjį laikrodį naudočiau, jei man reiktų tik skambinimo funkcijos (vietoje paprasto telefono, tuomet neturėčiau jokio kito telefono).

Išmanieji televizoriai irgi yra praktiškai nereikalingas dalykas, nes jie neturi pilnos operacinės sistemos su kuria būtų galima nuveikti kur kas daugiau, jei reikia didelio ekrano geriau turėti paprastą televizorių su integruota (arba per hdmi įdedamu priedėliu) miracast belaidžio vaizdo perdavimo funkcija, kad būtų galima išmaniojo telefono vaizdą ir garsą perduoti į televizoriaus ekraną arba dar geriau, jei Jūsų telefonas tinkamas laidu perduoti vaizdą ir garsą.

Daugeliu atveju būtų galima atsisakyti netgi kompiuterio, nes, jei galite perduoti garsą ir vaizdą į didelį ekraną ir prisijungti pelę bei klaviatūrą, tuomet telefone belieka įsidiegti desktop režimo Android programėlę, pavyzdžiui šią, ir galėsite savo telefoną naudoti kaip kompiuterį.

Privatumo palaikymas

Kalbant apie išmaniuosius telefonus, geriau naudoti Android telefoną, nes ši sistema turi daugiau funkcionalumo ir jai yra sukurta daugiau atviro kodo programėlių darbui su Android, o atviro kodo programėlės nesiunčia Jūsų privačių duomenų kažkam, yra nemokamos ir nebruka įkyrių reklamų. Todėl pirmas dalykas kurį Jums reikėtų padaryti su savo Android telefonu – išsisaugoti svarbią informaciją, atstatyti gamyklinius parametrus (bus išvaloma visa informacija iš telefono) ir pasijungus po išvalymo jokiu būdu neprisijungti su google paskyra, o vietoj to einame į nustatymus – saugą – nežinomi šaltiniai ir įgaliname.

Tada per interneto naršyklę einame į https://f-droid.org/, spaudžiame download F-droid, o, kai parsisiunčiame, įsidiegiame, ir paleidę F-droid palaukiame, kol automatiškai parsisiųs programėlių aprašus ir tada galėsime per f-droid vietoj google play įsidiegti programėles, visos jos bus atviro kodo, nemokamos ir be reklamų, bet, jei visgi jums prireiks tokių uždaro kodo programėlių kaip instagram, facebook ar kitokių – per „f-droid” parsisiunčiame „Yalp store” programėlę. Joje rasite absoliučiai visas programėles, kurias rastumėte ir „Google play”, tik Jums nereikės prisijungti su google paskyra tam, kad parsisiųstumėte bet kurią programėlę, ir „Yalp store” nerinks Jūsų privačių duomenų.

F-droid programėlių saugykloje rasite ir „Kiss launcher„, kuri pakeis Jūsų tradicinį pradinį ekraną (launcherį), nežmoniškai blaškantį Jūsų dėmesį. „Kiss launcher” turi paieškos laukelį ir, jei įvedate programėles pavadinimo pirmas raides ji išmeta galimus variantus, jūs spaudžiate ant norimo ir atsidaro Jūsų programėlė, jei suvedate kontakto vardą ar pirmas raides, tuomet parodo Jūsų kontaktą ir šalia jo ragelį bei tekstą. Paspaudus ant ragelio iškart vyksta skambutis pasirinktam kontaktui, paspaudus ant teksto atsidaro žinučių programėlė su jau įvestu kontaktu ir laukeliu žinutei rašyti. Jei paieškos laukelyje įvesite tai, ko norite ieškoti internete – bus automatiškai atidaryta Jūsų numatytoji naršyklė su paieškos rezultatais.

Apsaugokite savo bioritmus

Per F-droid įsidiekite RedMoon programėlę, kuri nusileidus saulei parausvina Jūsų ekraną ir taip apsaugo nuo nemigos, kai ištisą valandą po žiūrėjimo į telefono pamėlusį ekraną negalima užmigti. Kompiuteriuose šią funkciją atlieka redshift programėlė.

Dažniau būkite be ryšio

Telefono nustatymuose rasite skiltį „Planuoti įjungimą ir išjungimą”, ir, jei miegoti einate 23 val o keliatės 6 val, tuomet nustatykite, kad telefonas išsijungtų 23 val, o vėl įsijungtų 6 val ryto( jei reikia žadintuvo tuomet žadintuvą nustatykite 6:05) , tokiu būdu naktį niekas Jūsų netrikdys skambučiais ir negausite spinduliuotės, o jei vakare po, tarkim, po aštuntos niekas Jums jau nebeskambina, bet telefone dar klausotės muzikos ar skaitote, tuomet nuo 20 val. įjunginėkite skrydžio režimą, kuomet išjungiami visi ryšiai, o kad nereikėtų interneto klausytis muzikai, skaityti, žiūrėti youtube vaizdo įrašus ar panašiai:

Parsisiųskite NewPipe programėlę, per kurią galite ne tik žiūrėti youtube vaizdo įrašus be reklamų, bet ir parsisiųsti juos su vaizdu arba vien kaip muziką, tokiu būdu galėsite mėgautis muzika ar vaizdo įrašais net kai nesate prisijungę prie interneto.

Naršyklėje Fennec, kai skaitote kokį nors straipsnį internete, šalia adreso laukelio yra teksto ikonėlė, ją paspaudus straipsnis išsaugomas vėlesniam skaitymui be interneto. Be to į Fennec naršyklę galite įsidiegti „Ublock origin” papildinį, kuris blokuoja reklamas interneto puslapiuose. „Ublock origin” veikia ir kompiuteriuose: chrome, mozila firefox ir safari naršyklėse.

Su programėle kiwix galite parsisiųsti lietuviškąją (1.7 gigabaito) arba kitokių kalbų (gali užimti gana daug vietos, pvz angliškoji užima virš 50 gb) vikipedijos failus ir per kiwix peržiūrėti beinternetiniu režimu. Kiwix veikia ir kompiuteriuose.

Programėlė „OsmAnd” atstos Jūsų navigaciją ir vieną kartą parsisiuntus bei retkarčiais atnaujinant veiks be interneto. Ne atviro kodo, bet be reklamų, tikslesnė offline navigacija dar yra „Here We Go Maps”.

Šifruotos SMS žinutės

Programėlė „Silence„, jei naudojama ir siuntėjo, ir gavėjo telefonuose, gali užšifruoti žinutes taip, kad jų neperskaitys net mobiliojo ryšio bendrovės, net jei labai užsinorėtų. Ir ši programėlė veikia vien per GSM tinklą, internetas nebūtinas.

mūsų skaitytojas Vytautas
www.mobtechpd.eu

Atsakomybės apribojimas:

infa.lt neprisiima atsakomybės už straipsnyje skelbiamus telefono operacinės sistemos ir naudojamų programų keitimo, diegimo, naudojimo būdus bei straipsnyje aprašytų veiksmų įgyvendinimo pasekmes. Straipsnis pristatomas susipažinimui su alternatyviais naudojimo variantais, bet ne kaip rekomendacija juos įgyvendinti. Viskas ko imsitės bus jūsų asmenine atsakomybe už pasekmes.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 289

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
    Arvydas Akstinavičius. Šalin rankas nuo „Sodros“!

Arvydas Akstinavičius. Šalin rankas nuo „Sodros“!

atsiliepimų 7 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Iš debatuose dalyvavusių pretendentų išskirčiau du: E.Vaitkų ir I.Vėgėlę

Gintaras Furmanavičius. Iš debatuose dalyvavusių pretendentų išskirčiau du: E.Vaitkų ir I.Vėgėlę

atsiliepimų 11 Skaityti visą įrašą
    Darius Kuolys. Liūdni ženklai – ir Akademijai, ir Respublikai

Darius Kuolys. Liūdni ženklai – ir Akademijai, ir Respublikai

atsiliepimų 2 Skaityti visą įrašą
    Ciklopai

Ciklopai

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Techniškai valdydami informacinę erdvę Vakarai vis tik praranda ideologinę įtaką – kodėl?

Techniškai valdydami informacinę erdvę Vakarai vis tik praranda ideologinę įtaką – kodėl?

atsiliepimų 8 Skaityti visą įrašą
    „Karas” tarp Izraelio ir Irano užsibaigė „netikėtai”, kaip ir prasidėjęs

„Karas” tarp Izraelio ir Irano užsibaigė „netikėtai”, kaip ir prasidėjęs

atsiliepimų 2 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Žirgų ar prezidentinių rinkimų lenktynės?

Gintaras Furmanavičius. Žirgų ar prezidentinių rinkimų lenktynės?

1 atsiliepimas Skaityti visą įrašą
    Jolanta Blažytė. Kūrėjai

Jolanta Blažytė. Kūrėjai

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Nuo nieko nepriklausomi Lietuvos biudžeto „vartotojai”

Gintaras Furmanavičius. Nuo nieko nepriklausomi Lietuvos biudžeto „vartotojai”

atsiliepimų 3 Skaityti visą įrašą
    Linas Karpavičius. Apie gamtos pabudimo ir metų užbaigtuvių šventes

Linas Karpavičius. Apie gamtos pabudimo ir metų užbaigtuvių šventes

atsiliepimų 2 Skaityti visą įrašą
    „Areštuokite mane”: Džoana Rouling metė iššūkį policijai dėl naujojo neapykantos nusikaltimų įstatymo

„Areštuokite mane”: Džoana Rouling metė iššūkį policijai dėl naujojo neapykantos nusikaltimų įstatymo

atsiliepimų 5 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Stambulo konvencija ir nuomonės formuotojai

Gintaras Furmanavičius. Stambulo konvencija ir nuomonės formuotojai

atsiliepimų 3 Skaityti visą įrašą
    Valdas Vižinis. Kai bandai apmąstyti išties svarbius dalykus

Valdas Vižinis. Kai bandai apmąstyti išties svarbius dalykus

atsiliepimų 5 Skaityti visą įrašą

Gal gali įvardinti ką išprievartavo? Nepasirašiau su jokiu tiekėju jokios sutarties, o ESO ir toliau...

Truputį netiksliai, kitataučiams ne ginti Ukraina, o kitataučiams ir Ukrainiečiams mirti vardan išrinktųjų visokių iškrypusių...

Manau, kad ne tik Rusijoje, taip yra, o ko kito buvo galima tikėtis. Vaistai ir...

panašiai kaip Venckienei.....

Taip ir turi būti. atvažiavo. Sėdi ant mūsų galvų, o visokie Nausėdomis su Makronais dar...

Tai kas gi vcairavo tą Mersą, delsiama atskleisti?...