infa.lt

Žarnyno infekcijos protrūkių dėl nesaugaus maisto – daugėja, skelbia VMVT

Žarnyno infekcijos protrūkių dėl nesaugaus maisto – daugėja, skelbia VMVT

26 lapkričio
15:39 2018

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos VMVT duomenimis, nuo šių metų pradžios jau užregistruota 18 ūminių žarnyno infekcijų protrūkių, kilusių dėl viešojo maitinimo įmonėse pagaminto nesaugaus maisto. Šių protrūkių metu susirgo 144 asmenys, iš jų 70 vaikų. Specialistų susirūpinimą kelia tai, kad pastaraisiais metais šių protrūkių daugėja, kaip ir dėl jų nukentėjusių asmenų. Pvz. 2016 m. buvo užregistruota 13 protrūkių, kurių metu nukentėjo 160 asmenų, iš jų – 60 vaikų, 2017 m. –14 protrūkių, 168 asmenys, iš jų – 93 vaikai.

„Jau kelis metus pastebime tendenciją, kad dažniausiai protrūkiai įvyksta ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Suprantama, jog vaikai – ypatingai jautri vartotojų grupė, dėl jų sveikatos tėvai gerokai dažniau kreipiasi į medikus, o šie informuoja apie nustatytus žarnyno infekcijos atvejus. Tačiau būtent dėl to, kad dirba su ypatingai jautria vartotojų grupe,  vaikų maitinimu užsiimantis personalas privalo ypač griežtai laikytis maisto ruošimo higienos reikalavimų, darbuotojai turi reguliariai tikrintis sveikatą.

Deja, daugeliu atvejų protrūkių priežastimi tampa būtent higienos reikalavimų nesilaikymas arba bakterijų ar virusų nešiotojais tapę virtuvės darbuotojai. Todėl šiems klausimams skirsime ypatingą dėmesį. Ir ne tik patikrų metu. Maisto ruošimo higiena – viena pagrindinių temų, kuria nemokamus seminarus ūkio subjektams nuolat organizuoja VMVT regioniniai padaliniai. Ateinančiais metais tokių mokymų, paremtų praktiniais pavyzdžiais ir užduotimis, įgytų žinių vertinimu organizuosime dar daugiau“, – pabrėžė VMVT direktorius Darius Remeika.

VMVT duomenimis, daugiausiai protrūkių šiais metais buvo užfiksuota Panevėžyje – 5, Vilniuje – 3, Šiauliuose, Klaipėdoje, Palangoje, Šilutės ir Trakų rajonuose – po 1. Šiemet net 7 protrūkiai iš 18 nustatyti vaikų lopšeliuose darželiuose. Pavienių atvejų užregistruota kaimo turizmo sodyboje, senelių globos namuose, kavinėse ir restoranuose. Pagal kelerių metų statistiką, žarnyno infekcijų protrūkių metu dominuoja salmoneliozės (12 atvejų iš 18), gastroenteritai ir gastroenterokolitai bei kitos bakterijų sukeltos intoksikacijos.

Šiuo metu Marijampolės VMVT vykdo dar vieną ūmios žarnyno infekcijos protrūkio tyrimą, kurio metu nukentėjo 16 asmenų. Specialistai aiškinasi, ar incidentas galėjo kilti dėl netinkamos viešojo maitinimo įmonės veiklos.


Žymos

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.


Taip pat skaitykite:

Naujienų Prenumerata

-

Gauti naujienlaiškį el-paštu

Įrašykite savo pašto adresą:

Paslauga nuo Google FeedBurner

Apklausa

Ar palaikote išlaidų gynybai didinimą iki 2.5% BVP?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Domenai ir hostingas

Pasidalinkite su savo draugais

Sveiki, verta dėmesio: *Žarnyno infekcijos protrūkių dėl nesaugaus maisto – daugėja, skelbia VMVT* - nuoroda: https://infa.lt/27163/zarnyno-infekcijos-protrukiu-del-nesaugaus-maisto-daugeja-skelbia-vmvt/