infa.lt

Gruzija ir Ukraina palaikė A. Kubiliaus kandidatūrą į Europos Tarybos Generalinius Sekretorius

08 lapkričio
11:19 2018
Andrius Kubilius

tsajunga.lt nuotrauka

Vakar vėlai vakare Europos liaudies partijos (angl. European People’s Party) viršūnių susitikimo Helsinkyje metu visos Europos centro dešinės partijos paragintos palaikyti buvusio Lietuvos premjero Andriaus Kubiliaus kandidatūrą į Europos Tarybos Generalinio Sekretoriaus poziciją.

„Vertindamas parodytą tarptautinių bendražygių palaikymą ir pasitikėjimą, išsakiau savo sutikimą kandidatuoti į šias pareigas. Viliuosi, kad mano kandidatavimas leis iškelti svarbius ir visai Europai aktualius klausimus – kaip sustiprinti teisės viršenybės principo bei žmogaus teisių standartus visoje Europoje, kai matome daug bandymų jėgą ir galią tarptautiniuose santykiuose iškelti virš teisės bei taisyklių. Tikiuosi, kad Lietuvos Vyriausybė palaikys mano kandidatūrą, nepaisant politinių pažiūrų skirtumų vidaus politikoje“, – pabrėžė A. Kubilius.

Aktyvų palaikymą Lietuvos atstovo A. Kubiliaus kandidatūrai jau iškart aktyviai išsakė Gruzijos ir Ukrainos delegacijos.

Šiuo metu Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos Generalinio sekretoriaus pareigas eina socialdemokratas, buvęs Norvegijos Ministras Pirmininkas bei Nobelio premijų komiteto pirmininkas Thorbjornas Jaglandas (Thorbjørn Jagland). Jo antroji penkerių metų Generalinio sekretoriaus kadencija baigiasi kitąmet.

Pasak Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio, pagal „džentelmenišką“ europietiško sutarimo tradiciją, šį kartą eilė siūlyti kandidatą į Europos Tarybos Generalinius Sekretorius priklauso Europos dešiniesiems – Europos Liaudies Partijai.

Europos Taryba (ET), įsteigta 1949 m. gegužės mėnesį, jos būstinė įkurta Strasbūre, Prancūzijoje. Tai pirmoji Europos politinė organizacija, turėjusi ir tebeturinti didelę įtaką Europos integracijos procesui. Organizacijos veikla grindžiama bendradarbiavimu siekiant stiprinti demokratiją, žmogaus teises ir įstatymo viršenybę.

Šiuo metu ET yra pritaikytos sankcijos Rusijai – po Krymo okupacijos ir karinės agresijos Rytų Ukrainoje jai atimta balsavimo teisė Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje.

Vienas esminių ET pasiekimų yra Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija, nustatanti pagrindinius žmogaus teisių standartus ir įkūrusi Europos žmogaus teisių teismą, populiariai vadinamą Strasbūro teismu. ET priklauso beveik visos Europos valstybės, šiuo metu Organizacija turi 47 nares.

ET Generalinis Sekretorius renkamas 5-erių metų kadencijai balsavimu Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje. Kandidatus Parlamentinei Asamblėjai teikia Ministrų Komitetas iš kandidatų, kurias pasiūlo vienos ar daugiau šalių narių vyriausybės.

Europos Tarybos Generalinis Sekretorius atsako už ET veiklos strateginį planavimą bei biudžeto vykdymą ir vadovauja kasdieniam Organizacijos ir Sekretoriato darbui. Kiekvienais metais Ministrų Komitetas tvirtina Tarpvyriausybinę veiklos programą, kurią parengia Generalinis sekretorius remdamasis organizacijos veiklos prioritetais. Generalinis sekretorius atsako už šios programos įgyvendinimą.

infa.lt primena, jog Andrius Kubilius, nežiūrint į tai, kad išrinktas į Lietuvos Seimą, dar yra ir Ukrainos prezidento, Petro Porošenkos patarėjas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 147

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. Rasa    -  2018-11-08, 12:07

    Kubiliui vieta belangeje uz Lietuvos praskolinima,o ne parlamente.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Rasa    -  2018-11-08, 12:10

    porosenka -Ukrainos siuksle.toks tokiam patarineja.NIEKSAI.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. MAGNOLE    -  2018-11-08, 22:10

    KUBILUI , VIETA BELANGEJE , UZ LIETUVOS IS PARDAVIMA ISGRIOVIMA NUSKURDINUSIAM , MUSU TEVYNE, ISVARUSIEM IS TEVYNES PUSANTRO MILIJONO TAUTIECIU, UZ VISUS TUOS NESVARIUS DARBUS JAM REIKIA APKALTA BUTINA ARBA TEGU VYKSTA GYVENTI I UKRAINA PAS SAVO BROLI PARISIONKA P. KUBILAS KAIP SIURBELE ISISIURBES I SEIMA NEKAIP NEGALIM NUKRAPSTYTI JAM TIK PER APKALTA NUSIKRATYSIM NE VALDANTIESIEM NEBETIKIM TIK VIENINTELIS PATIKIMAS PREZIDENTAS ROLANDAS PAKSAS TIK VIENINTELIE PAKSAS SAZININGAS TIK JIS SU TAUTA ISVIEN JIS VRETAS PREZIDENTO POSTO

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Com    -  2018-11-09, 10:39

    Protingas žmogus- todėl reikia eiti pirmyn. O kas nieko nedirba, tikrai neklysta 🙂

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...