infa.lt

Rusijos priežiūros įstaiga „Roskomnadzor“ paprašė teismo užblokuoti Telegram žinučių papildinį

06 balandžio
18:27 2018

Rusijos valstybinė priežiūros įstaiga „Roskomnadzor“ padavė ieškiminį prašymą teismui kuriame prašoma apriboti prieigą prie Telegram žinučių ir pokalbių papildinio Rusijos teritorijoje, sakoma žinybos pranešime.

Trečiadienį pasibaigė 15-os dienų limitas, skirtas „Roskomnadzor“ valdininkų Telegram administracijai pateikti FSB (Federalinei saugumo tarnybai) šifravimo raktus.

Teismas penkių dienų eigoje apsispręs dėl ieškinio teisėtumo ir teisminio svarstymo, pranešė agentūrai Interfax teismo spaudos tarnyba.

Kovo 20 Aukščiausias Rusijos teismas atmetė Telegram ieškinį dėl pripažinimo neteisėtu FSB įsakymą pateikti spectarnybai duomenis būtinus interneto naudotojų pokalbių iššifravimui.

„Telegram pozicija išlieka tokia pati kaip anksčiau: FSB reikalavimas suteikti prieigą prie privačių naudotojų susirašinėjimo duomenų antikonstitucinis ir neparemtas įstatymu, techniškai ir juridiškai neįvykdomas, ko pasekoje, reikalavimas blokuoti taip pat yra nepagrįstas“, – pareiškė Pavel Čikov, tarptautinės žmogaus teisių gynėjų grupės „Agora“, kurios juristai atstovauja Telegram interesus, vadovas.

„Telegram labai patogus, mes iš tiesų juo naudojamės, tame tarpe bendravimui su žurnalistais. Bus gaila, jei nebus pasiektas konsensusas. Kiek mes suprantame, jis kol kas nerastas“, – pakomentavo žurnalistams naujieną apie FSB ieškinį Rusijos prezidento spaudos sekretorius D. Peskovas.

„Įstatymas yra įstatymas, ir jei jo nebus laikomasi ir bus imtasi atitinkamų priemonių, mes ieškosime alternatyvos, kuri palankiausiu būdu atitiks mūsų reikalavimus“, – papildė jis.

Telegram įkūrėjas Pavel Durov ne kartą yra pareiškęs, jog grasinimai blokuoti žinučių papildinį neatneš jokių vaisių, o Telegram ir toliau pasisakys už asmeninio susirašinėjimo laisvę ir paslaptį.

Kokias teismas skyrė baudas Telegram

2017 metų spalio mėnesį, teismo sprendimu Telegram Messenger LLP buvo nubaustas 800 000 rublių bauda (apie 11,3 tūkst €u) už atsisakymą išpildyti FSB reikalavimą pateikti naudotojų pokalbių dešifravimo raktus.

Pavel Durov tada pareiškė: „Neskaitant to, kad FSB reikalavimas nerealizuojamas vien dėl techninių priežasčių, jis prieštarauja RF Konstitucijos 23 straipsniui: kiekvienas turi teisę į susirašinėjimo, telefono pokalbių, pašto, telegrafo ir kitokių pranešimų paslapties laisvę“.

Telegram privalės per 15 dienų perduoti pokalbių dešifravimo raktus Rusijos FST

Kompanijos atstovai tvirtina, jog įsakymas №432 suteikia FSB netarnybinę prieigą prie duomenų, sudarančių susirašinėjimo paslaptį, nors pagal įstatymą tas įmanoma tik teismo sprendimu ir tiriant mažiausiai vidutinio sunkumo nusikaltimus.

Pavel Durov pasiūlė teisininkams, kurie norėtų apskųsti sprendimą, kreiptis į Telegram. Reikalo ėmėsi „Agora“ organizacijos teisininkai, kreipęsi su ieškiniu į Aukščiausiąjį teismą. Tačiau teismas pasekoje palaikė FSB pusę.

Kam FSB šifravimo raktai Telegram pokalbiams

Dauguma pranešimų Telegram ir kitų programų tinkluose perduodami užšifruoti per kompanijos serverius.

Be šifravimo raktų spectarnybos negali nuotoliniu būdu gauti prieigos prie Telegram naudotojų susirašinėjimo duomenų, nors turint prieigą prie įtariamojo išmaniojo telefono jie tam turi visas galimybes (nulaužiant iPhone).

Kas yra Telegram papildinys ir kokios jo galimybė išmaniajame telefone ar namų kompiuteryje

Šis apsaugotas nuo įsilaužimo papildinys, įvertintas 5 mlrd dolerių, neparduodamas už jokius pinigus

Tokių pranešimų perėmimui valdžiai tereikia turėti prieigą prie interneto srauto ir pranešimų iššifravimo raktus. Rusijoje prieigą prie srauto suteikia kompleksas COPM-2, o raktus galima gauti dviem būdais.

Yra „amerikietiškas“ problemos sprendimo būdas – nusamdyti hakerius, kurie parinks raktus taip, kad apie tai nesužinos nei savininkai, nei servisų naudotojai. Būtent taip, jei tikėsime buvusiu JAV nacionalinio saugumo Agentūros (NSA) darbuotoju Edvardu Snoudenu, elgėsi amerikiečių spectarnybos.

„Kinijos būdas“ – pareikalauti raktų tiesiogiai pas papildinio savininkus, o atsisakymo atveju – uždrausti šiuos servisus.

Imdamasis „Kinijos būdo“, Roskomnadzor sukūrė „informacijos platinimo organizatorių“ rejestrą, į kurį žinučių programų savininkai privalo suvesti savo kontaktinius duomenis.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 87

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....