infa.lt

Visos „antierozinės“ dantų pastos vienodai neefektyvios

18 kovo
07:02 2018

Dantų pasta

Šiuo metu rinka pripildyta įvairiausiomis dantų priežiūros priemonėmis, tame tarpe pastomis, kurių gamintojai teigia, jog jų produktas padeda išvengti dantų emalės erozijos, padeda sumažinti dantų jautrumą. Kiek efektingos tokios dantų pastos apsiėmė patikrinti specialistai ir Šveicarijos ir Brazilijos universitetų.

Dantų emalė yra ardoma bakterijų fermentų, o taip pat pažeidžiama mechaniniu poveikiu, apnuoginančiu dentiną, po ko dantys darosi jautrūs karščiui, šalčiui ir prisilietimams. Dažniausia tokia problema kyla toje danties vietoje, kuri susiliečia su dantenomis, nes emalė ten plonesnė.

„Viena iš priežasčių, dėl kurių apnuoginamas dentinas ir atsiranda jautrumas – emalės erozija, kuri vyksta, kai mes valomės dantis. Todėl savo tyrimui mes pasirinkome tas dantų pastas, kurių gamintojai žada kovoti su erozija ar su jautrumu“, – paaiškina Samira Helena Joao-Souza, viena iš tyrimo, publikuoto žurnale Scientific Reports autorių.

Eksperimento atlikimui mokslininkai paėmė žmonių dantis, atiduotus stomatologijos klinikos. Su jais buvo atliekami penki valymo ciklai, naudojant devynias populiarias Barazilijoje ir Europoje pastas su pareikštomis „antierozinėmis“ ir „mažinančiomis jautrumą“ savybėmis, o taip pat vieną kontrolinę pastą. Vėliau buvo išmatuotas dantų medžiagos praradimo lygmuo.

Rezultate paaiškėjo, jog nė viena iš testuotų pastų negina nuo erozijos ir nusitrynimo. Dar daugiau, skirtumas tarp įvairių markių pastų pasirodė toks pats nežymus, kaip ir skirtumas tarp „saugančių“ pastų ir kontrolinės, ir prie viso to, – jos vienu ar kitu būdu prisidėdavo prie emalės medžiagos praradimo.

Pasak Samiros Helenos, apsaugoti dantis gali tik trijų taisyklių prisilaikymas: savalaikis apsilankymas pas stomatologą, reguliari dantų higiena ir maitinimosi režimas. Tikėtis dantų pastos apsaugos – negalima. Ji turi būti naudojama pagal paskirti – padėti pašalinti nuo dantų maisto likučius ir bakterijų fermentus ardančius emalę, tačiau ne kaip apsauga ar vaistai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 381

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. odontologijosnamai.lt    -  2020-01-28, 15:34

    Niekad neturejau jautriu dantu. Profilaktiskai pasitikrinu du kartus per metus, periodiskai darausi burnos higiena. Tiesa, karta is UK atveze dantu pastos. Pradejus ja vartoti, pajutau, jog dantys tapo jautrus salciui (pradejo gelti skalaujant po valymosi), tuomet pastebejau, jog ta dantu pasta buvo skirta jautriems dantims. Nesupratau kaip, bet tai, kas turejo mazinti jautruma, man labai greitai, per pora savaiciu naudojimo, ji sukele. Prireike siek tiek daugiau laiko iki dantys tapo kokie buve

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....