infa.lt

Mokslininkai: nei protas, nei talentai jūsų turtingais nepadarys

16 kovo
07:26 2018

Talentas gabumai turtas

Mes mėgstame priskirti savo asmeninę sėkmę savoms išskirtinėms savybėms – protui, intelektui, įgūdžiams, kruopštumui.

Tačiau, kaip rodo tyrimas, atliktas Italijos mokslininkų grupės, sudarytos iš dviejų fizikų ir vieno ekonomisto, turtas visiškai nėra būtinas šių savybių priedas. Tai yra, savybės gali būti, o turto – ne.

Sėkmė. Alessandro Pluchino, Andrea Rapisarda ir Allesio Biondo sukūrė kompiuterinį finansinės sėkmės modelį, akivaizdžiai parodantį, kad turtas, toli gražu, nesikoreliuoja su žmogaus gabumais. Kitaip tariant, patys turtingiausi – nėra patys protingiausi ir daugiausiai dirbantys.

Paaiškėjo, jog svarbiausiu faktoriumi apsprendžiančiu pajamų lygmenį, yra – paprasčiausias pasisekimas.

Tyrėjai sumodeliavo įsivaizduojamą pasaulį, kuriame 1000 žmonių su skirtingais gabumų lygmenimis buvo skirtingose startinėse pozicijose. Jiems pasitaikydavo sėkmingi ir nesėkmingi įvykiai, kurių pasekmėms darė įtaką jų gabumų lygmuo.

Kiekviena virtuali asmenybė turėjo pradinį startinį 10 vienetų kapitalą. Asmenybėms su geresnėmis savybėmis (intelekto, mokėjimo, darbingumo), pasak modelio, buvo lengviau išsikapstyti iš nesėkmingų situacijų ir pasinaudoti sėkmingomis progomis judant aukštyn.

Sėkmingos aplinkybės. Pasibaigus 40 gyvenimo metų virtualaus modelio viduje paaiškėjo, kad turtas pasiskirstė visiškai nepriklausomai nuo asmenybių gabumų. Didžioji kapitalo dalis atsidūrė nedidelio skaičiaus žmonių rankose, o galimybei realiai praturtėti įtaką darė ne gabumai, o sutapimas sėkmingų aplinkybių, kuriose atsidūrė asmenybės, daugumoje atvejų vidutiniškos teigiamų savybių atžvilgiu.

„Mes aptikome griežtą koreliaciją tarp realios sėkmės ir palankių aplinkybių. Keleto sėkmingų aplinkybių sutapimas privesdavo asmenybę prie neįtikėtinos sėkmės, net tuo atveju, jei jos asmeninės kokybinės savybės buvo blogesnės, nei pas super talentingus žmones. Tai yra būtent tai, ką mes įprastai matome aplink save realiame pasaulyje. Yra daugybė pavyzdžių žmonių, kurių mes nelaikome ypač protingais, tačiau jie, skirtingai nuo mūsų, kažkodėl pasiekia turtš ir sėmės“, – sako fizikas Pluchino.

Suprantama, tam reikalingas atitinkamas kažkurios iš savybių lygmuo, leidžiantis nepraleisti sėkmingų galimybių, sako tyrėjai, ir ši savybė gali būti bet kokia, nuo meilės darbui iki intelekto.

Tačiau vien tik savybės nepakanka. Kompiuteriniame modelyje, asmenybės su pačiu aukščiausiu tos ar kitos savybės lygmeniu, sudarė tik nedidelę sėkmingų žmonių dalį, o dauguma praturtėjusių – vidutiniokai sugebėjimų srityje, tačiau su sėkmingai susiklosčiusiomis gyvenime aplinkybėmis.

Ryšium su tuo mokslininkai pataria imti likimą į savo rankas. Pagrindinių potencialaus praturtėjimo faktorių – šalies ir šeimos, kurioje žmogus gimė, – pakeisti neįmanoma. Tačiau trečiąjį pagal svarbą faktorių – tai pažintys, kurias užmezga žmogus, ir kurios tampa perspektyviomis galimybėmis, – jį jau galima įtakoti. Suprantama, jeigu jums seksis. Tačiau sėkmė neateis, jei sėdėsite pas save namuose sudėję rankas, reziumuoja Pluchino.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 576

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Simas Simaitis    -  2018-03-16, 09:47

    Tokiomis sąlygomis, kai gyvenama tik kūnui, kai siela parduota, o dvasia neugdoma, tada su tokiomis „mokslininkų” išvadomis galima sutikti.
    Kai mano gyvenimo tikslas tik praturtėti ir tą daryti kaip liberastų išdresiruotam individualistui, tai sukaupti turtus tikrai neįmanoma.
    Tad užduokime sau klausimą: kokiais mes norime būti, koks mūsų gyvenimo tikslas. Ar tam tikslui reikalinga „draskyti užpakalį”, kad sukaupti turtus ir ar tie turtai mums tikrai reikalingi mūsų tikslui pasiekti?

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Hm    -  2018-03-29, 10:47

    …na pats tikriausias makaronų kabinimas… Jei per paskutinius 30 metų turto koncentracija padidėjo 10 kartų – ir jei taip toliau, mūsų anūkai sulauks kai bus tik vienas laaabai turtingas, o likusieji labai arba nelabai neturtingi… Jei daro mokslinykai tyrimus ir nemato akivaizdžių dalykų, tai kam tie tyrimai? Sistema leidžia turtingiems turtėti ir neleidžia neturtingiems bent kiek prasigyvent… Ko verta žmonijos „pažanga”, jei 8 turtingiausieji turtingesni už likusius 4 milijardus neturtigiausiųjų…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...