infa.lt

Du oligarchai sudarė milijardų vertės „platininį paktą“

13 vasario
10:18 2018

Nikelio gavyba - Norilsko Metalugrijos kombinatas

Du Rusijos oligarchai – Vladimiras Potaninas ir Musa Bažajevas – nutraukė „žaliavinius nesutarimus“: dabar jie bendromis pajėgomis planuoja įsisavinti stambiausias pasaulyje Arkties platinoidų radimvietes, praneša Handelsblatt.

Kalba eina apie bendrą šalia vienas kitų esančių radimviečių įsisavinimą: Potanino „Nornikel“ įneš į įstatinį kapitalą Maslovskoje radimvietės įsisavinimo licenziją, o Bažajevo „Ruskaja platina“ – Černogorskoje ir „Norilsk-1“ pietinės dalies radimvietės licenzijas, rašoma straipsnyje. „Visos trys radimvietės randasi Norilsko regione, į pietus nuo arktinio Taimyro pusiasalio“, – patikslina straipsnio autorius.

„Koncernų vertinimu, bendra platinos grupės metalų apimtis šiose radimvietėse siekia 4,3 tūkstančius tonų, ir papildomai 6,3 milijonai tonų nikelio. Bendra įmonė (kuri pradės darbą šių metų pabaigoje) galės išgauti iki 3 mln uncijų platinoidų ir iki 50 tūkst tonų nikelio per metus. Palyginimui: „Nornikel“ išgauna apie ketvirtadalį šių apimčių, o „Ruskaja platina“ – mažiau nei vieną šešiasdešimtąją (1/60)“.

„Gigantiškomis atrodo ne tik perspektyvos platinoidų gavybos atžvilgiu, bet ir išlaidos: Potanino vertinimu, investicijos sudarys daugiau, nei 4 milijardus eurų“, – rašo leidinys.

Kaip rašo publikacijos autorius, abu koncernai šešerių metų eigoje vedė nesutaikomą tarpusavio kovą už „Norilsk-1“ radimvietę, kurią 2012 metais federalinio organo „Rosnedra“ sprendimu laimėjo Bažajevo kompanijų grupė. Koncernas „Nornikel“ iki tol turėjęs monopoliją regione, bergždžiai bandė užginčyti tą sprendimą teismuose. Bažajevas, iš savo pusės, teikė ieškinius ryšium su diskriminacija prieigai prie infrastruktūros. Radimviečių įsisavinimas vis atsidėliojo.

Dabar gi, rašo autorius, konkurentai, matomai,pripažino, jog „kartu pavyks geriau“.

„Tai, kas gerai verslui, kelia riziką aplinkai: tuomet, kai Taimyras išlieka palyginus žmogaus nepaliesta teritorija, Norilskas (…) vertingų iškasenų dėka tapo stambiausiu šiauriniu miestu pasaulyje. Kartu su pramone į regioną atėjo ir ekologinės problemos: štai jau keletą metų Norilskas laikomas vienu iš labiausiai užterštų miestų pasaulyje“, – teigia autorius.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 184

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...