infa.lt

Dovilė Šakalienė klausia: „Ar tikrai vyras privalo „gauti“, o moteris „duoti“?“

05 gruodžio
20:04 2017
Dovilė Šakalienė

Seimo kanceliarijos nuotrauka (aut. Olga Posaškova)

Seimo narė Dovilė Šakalienė kartu su Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centru (KOPŽI) vakar Seime surengė konferenciją, kurioje bandė „ištraukti į dienos šviesą“ iki šiol praktiškai nematomą, bet pačią gausiausią prostitucijos industrijos dalyvių grupę – sekso pirkėjus. Kasmet turime kelis šimtus moterų, baudžiamų už prostituciją, tačiau tik keliolika nubaustų už tai, kad pirko žmogų, tad realiai baudžiamoji sankcija kol kas tik teorinė. „Susimokama už galimybę išprievartauti žmogų, o tada ramiai važiuojama namo, pas mylimą šeimą“, – diskusijoje prieštaravimus kėlė Eglė Plytnikaitė.

Pasak Seimo narės Dovilės Šakalienės, labiausiai sukrečia vis kartojamas naratyvas – kad vyras tiesiog taip surėdytas, kad turi būtinai „gauti“, jeigu ne namie – tai iš prostitutės, nes jei „negaus“ – kils prievartavimų ir savižudybių banga. „Kažkaip nepakilo nei smurto artimoje aplinkoje, nei lytinių nusikaltimų, nei savižudybių lygis nė vienoje sėkmingai prostituciją sumažinusioje valstybėje – nuo Švedijos iki Kanados, nuo Islandijos iki Prancūzijos. Tuo metu mūsų šalyje sekso pirkėjų vis daugėja, o priklausomybių ir kiti psichikos sveikatos rodikliai mūsų visuomenėje kažkodėl vis tiek blogi“, – sako politikė.

„Tad gal keiskimės“, – ragina D. Šakalienė. Nors aptariami dalykai – žmogaus teisių sritis, bet ekonomikos dėsniai galioja visur: paklausa gimdo pasiūlą. Jeigu norime sumažinti prekybos žmonėmis ir jų išnaudojimo seksui mastą, turime mažinti paklausą. Pagaliau reikia įdiegti emocinio raštingumo ugdymą, lytinį švietimą, lyčių lygybę, taip pat išsiaiškinti teisines, psichologines ir praktines kliūtis, stabdančias sekso pirkėjų patraukimą administracinėn atsakomybėn.

Diskusija buvo „Baltojo kaspino festivalio 2017“ dalis. Dėkojama Daivai Baranauskei ir „Foundation FRIDA“ bei Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro vadovei Kristinai Mišinienei už atkaklumą ir pasiaukojimą ginant moteris, kurios niekam daugiau nereikalingos.

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 256

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......

juokas parėmė iš info.lt dėl Pugačiovas paskelbta agentė visi žino o jus tik dabar savo...

Rusijos paleistos naikinančios raketos taip pat yra karinės raketos, kaip ir NATO raketos....

Nepasidalino otkatu?...

ant briaunos dar gali nukristi...