infa.lt

Gynybos klausimais Europa nori atsiskirti nuo JAV

15 lapkričio
05:44 2017

ES gynybos ministrų susitikimas

Avangardas susirinks pagrindines bataliono pajėgas. 23 iš 28 ES šalys narės pasirašė Europos gynybos perspektyvos susitarimą (PESCO), palikusios nuošalyje tik neutralią Airiją, atleistą nuo privalomosios karinės tarnybos Daniją, Portugaliją, Maltą ir žinoma, Britaniją. Po pirmadienį įvykusio pasirašymo Briuselyje, praktiškai visas kontinentas atnaujino senos svajonės siekį, rašo Le Figaro korespondentas Briuselyje Žanas-Žakas Mevelis (Jean-Jacques Mével).

Kalba neina apie europietiškosios kariuomenės sukūrimą ar apie kolektyvinės gynybos po NATO vėliava pakeitimą. Tačiau tai pirmas žingsnis link nepriklausomos Europos gynybos, su bendros nuosavybės projektais, bendrais kariniais asignavimais ir su laiku, galbūt, su bendra kariuomenės dislokacija. Biudžetų sumažėjimo periodu, išlaidos, kurios šiandien yra susiskaldžiusios, taip pat bus efektyviau panaudojamos, rašoma straipsnyje.

„Po amerikiečių prezidento Donaldo Trampo (Donald Trump) išrinkimo, svarbu, kad mes galėtume organizuotis nepriklausomai, kaip europiečiai. Niekas už mus nesiims spręsti saugumo aplink Europą problemų. Mes turime tą padaryti patys“, – pateikė išvadą Ursula von der Leyen, Vokietijos gynybos ministrė. Praėjus dviem metams po atakos „Bataclane“ Paryžiuje, prancūzų užsienio reikalų ministras Žanas-Ivas Le Drianas (Jean-Yves Le Drian) mato tame “atsakymą į teroro aktų plėtrą”. O taip pat didesnį pasitikėjimą savo jėgomis po to sukrėtimo, kurį sukėlė “krizė Kryme”, įsiveržimas, po kurio sekė pasienio linijų koregavimas, praneša korespondentas.

Pirmadienio sėkmė viršijo visus lūkesčius. Trys Baltijos šalys, iš kurių dvi turi bendrą pasienį su Rusija, pasirašė viską pilnai. Kaip ir Rumunija su Bulgarija, taip pat turinčios pagrindo nerimauti dėl Krymo manevrų Juodojoje jūroje. O taip pat Suomija, Švedija ir paskutinę minutę Austrija – visos trys šalys, nesančios NATO narėmis ir susirūpinusios bent minimalaus neutraliteto išsaugojimu. Tikrą siurprizą pateikė Vengrija ir ypač Lenkija, kuri jau du metus pasisako prieš europietiškąją integraciją ir bet kokį kėsinimąsi į savo suverenitetą. Varšuva padėjo parašą kitų trijų Vyšegrado grupės narių-šalių kompanijoje: Budapešto, Bratislavos ir Prahos, pastebi Mevelis.

Stovėdama prieš Rusiją Rytų Europa pirmenybę kaip ir anksčiau atiduoda Šiaurės Atlanto aljansui, kokias abejones bekeltų amerikiečių saugumo skėtis. Tai taktinis apskaičiavimas, kuris gali paaiškinti svyravimus pradinio franko-germanų sumanymo naudai: baimė prieš „dviejų greičių Europą“ rizikuojant būti atmestiems į antrą planą, kai Europos gynyba galėjo tapti jo pirmąja konkretizacija, nurodo straipsnio autorius. „Šios šalys priima įstojimą į bendro saugumo Komisariato narius kaip kainą už tai, kad liktų Europos centre“, – mano Europos Karnegio centro direktorius ir buvęs Slovakijos atstovas NATO Tomaš Valašek.

Kaip rašoma publikacijoje, realybėje 23 parašai ir 50 projektų, apsijungusių pirmadienį (lapkričio 13 d), nukreipti, pirmiausia, plataus masto ekonomijos nacionaliniams biudžetams kryptimi, mokslinių tyrimų ir plėtros, gynybos pramonės, kurią Federika Moherini, europietiškosios diplomatijos vadovė šiandien laiko pernelyg susiskaldžiusia“.

Senasis žemynas kol kas dar nenustatė kintančios geometrijos. Ji atsiras, greičiausiai nuo išskirtinių suartėjimų ES viduje arba už jos ribų, kaip Didžiosios Britanijos atveju.

„Kai tik mes turėsime biudžetą ir resursus, teliks tik sukurti jų taikymo scenarijus, ir tam prireiks“, – pažymi vienas iš neįvardintų atsakingų vadovų Briuselyje. Emanuelis Makronas apibrėžė savo prezidentines perspektyvas pasisakymo Sorbonoje metu, tvirtindamas, jog po dešimties metų Europa bus apsirūpinusi „bendra karine galia, bendru gynybos biudžetu ir bendra veiksmų plano doktrina“. Kaip neretai atsitinka, ES nustumia šalin erzinančius klausimus ateičiai. Naujoji sistema pati sukurs savo darbo režimą, reziumuoja Mevelis.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 197

Žymos:

1 Atsiliepimas

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....