infa.lt

Telomeros. Amžinos jaunystės beieškant

06 lapkričio
01:01 2017

Telomeros ir senatvė

Päivi Ala-Risku

Nobelio premijos laureatė Elizabeth Blackburn tvirtina, jog galima išvengti senėjimo požymių sekant jos patarimais: valgykite, gerkite ir judėkite taip, jei norite pragyventi ilgą ir sveiką gyvenimą.

„Atsakymą galima rasti batų raišteliuose“

Jeigu jūs suprantate kas yra raišteliai, tai suprasite ir šią istoriją su genais ir telomeromis. Suprasite, kaip jūsų asmeninis pasirinkimas gali įtakoti jūsų genus, o per juos – sveikatą, ateitį ir net jūsų išvaizdą.

Tokius pažadus duoda Nobelio premijos laureatė Elizabeth Blackburn. Kartu su kolegomis 2009 metais jai buvo skirta Nobelio premija medicinos srityje. Jos tyrimas buvo skirtas telomerų ir telomerazės poveikiui senėjimo procesui.

„Atradimas turi milžinišką svarbą ląstelinei biologijai“, – sako Helsinkio SPR Veripalvelu ligoninės vyriausiasis gydytojas Matti Korhonen.

Supratimas to, kaip veikia telomeros padėjo ne tik su senėjimu susijusiuose klausimuose, bet ir tiriant vėžines ląsteles.

Blackburn tvirtina, jog senėjimo procesas priklauso nuo telomerų, šį procesą galima pagreitinti ir pristabdyti

Kai kuriais atvejais vidinį laikrodį galima priversti suktis atgaline eiga. Taip Blackburn tvirtina savo knygoje „Telomerų efektas. Revoliucinis požiūris į jaunesnį, sveikesnį ir ilgesnį gyvenimą“ (The Telomere Effect. A Revolutionary Approach to Living Younger, Healthier, Longer). Knygos bendraautorė psichologė Elissa Epel.

Ar tai iš tiesų taip? Išsiaiškinkime.

Pradžiai pasitikslinkime terminus.

Įsivaizduokime sau batų raištelius, kurių galuose įprastai yra plastikiniai antgaliai. Jie pritaisyti tam, kad galima būtų lengviau įtaikyti į skylutes batuose ir dar apsaugoti raištelius nuo susidėvėjimo – iširimo.

Panašūs antgaliai, arba sudarytos iš DNR molekulių grandinėlių telomeros yra kiekvienos žmogaus ląstelės chromosomų galuose.

„Telomeros uždaro savimi chromosomų galus, išlaikydamos jose genetinę informaciją ir apsaugodamos ląstelę nuo senėjimo“, – rašo Blackburn.

Tačiau su laiku telomeros tampa trumpesnės. Kiekvieną kartą ląstelėms dalijantis, telomeros trumpėja. Po daugkartinio ląstelių pasidalijimo telomeros tampa kritiškai trumpos, ląstelės ima senti ir, galų gale, miršta. Tad kuo telomeros ilgesnės – tuo geriau.

Todėl yra prasmė rūpintis raištelių antgaliais.

Yra ir dar vienas svarbus terminas – telomerazė.

Telomerazė – ypatingas fermentas, aptarnaujantis telomeras. Jis padeda sugrąžinti telomeroms DNR, kuri dingsta dalijantis ląstelėms. Jeigu ląstelėse yra pakankamai telomerazės, vadinasi telomeros yra geros būklės. Jeigu telomerazės yra pernelyg mažai – telomeros greitai trumpėja. Tada ląstelės nustoja dalintis ir ima senti.

Kalbant apie telomerazę, reikėtų iš karto įspėti: vartoti ją kaip maisto papildą nėra jokios prasmės. Blackburn įspėja, jog per didelis telomerazės kiekis gali pagreitinti ir vėžinių ląstelių augimą. Telomerazė reklamuojama užsienio interneto tinklapiuose, kur dažnai jos kaina siekia šimtus dolerių už mėnesio kursą.

Senyvai atrodantis žmogus turi trumpas telomeras

Blackburn vardina įspūdingą tyrimų skaičių, kurių metu nustatytas skirtumas tarp žmonių telomerų ilgių. Štai keletas įdomesnių iš jų:

1. Senyvai atrodančių žmonių telomeros yra trumpesnės. Viename iš eksperimentų žmogaus amžių buvo bandoma nustatyti tik iš foto nuotraukos. Išaiškėjo, jog tų, kurie atrodė vyresni savo amžiaus, telomeros buvo trumpesnės, nei jų bendraamžių.

„Tai ne sensacija, juk telomeros atsakingos už odos senėjimą ir žilus plaukus“, – sako Blackburn.

2. Širdies ir kraujagyslių ligų rizika trumpas telomeras turintiems žmonėms yra aukštesnė. Viename iš tyrimų buvo nustatyta, jog tas trečdalis gyventojų, kurie turėjo pačias trumpiausias telomeras, širdies ir kraujagyslių ligomis sirgo 40% dažniau, nei tas trečdalis, kuris turėjo ilgiausias telomeras.

3. Trumpos telomeros yra protinių gabumų silpnėjimo ateityje pranašės. Tiriant grupę sveikų septyniasdešimtmečių žmonių paaiškėjo, jog kuo ilgesnės telomeros, tuo geresni buvo jų savininkų testų rezultatai.

Patys įdomiausi buvo rezultatai praėjus septyneriems metams. Visų grupės dalyvių rodikliai po septynerių metų pablogėjo, bet blogiausi jie buvo trumpiausių telomerų savininkams.

Žmogaus senėjimas ir gyvenimo trukmė – kaip su tuo susiję telomeros?

Šie pavyzdžiai neramina. Todėl norisi nedelsiant sužinoti, kaip žmogus gali pats įtakoti savo telomeras.

Trys priemonės, kurių pagalba jūs galite pasirūpinti savo telomeromis ir savo būsima sveikata.

Elizabeth Blackburn savo knygoje daug rašo apie tai, ką reikia daryti siekiant gyventi kokybiškiau. Čia pateiktos tik trumpos rekomendacijos, kurias ji duoda remdamasi savo tyrimais.

1. Nuotaika: padeda meditacija

Įvairūs meditaciniai pratimai kažkuriame lygyje padeda telomerazės fermento išsiskyrimui. Pavyzdžiui, viename iš tyrimų buvo nustatyta, jog tų, kurie kasdien užsiimdavo meditacija Kirtan Kriya, telomerazės kiekis per du mėnesius padidėjo 43%. Kontrolinėje grupėje, kuri klausėsi raminančios muzikos, telomerazės kiekis padidėjo tik 3,7%.

Panašius rezultatus Blackburn  fiksavo ir tiems, kas užsiėmė meditacine praktika ir sveikatingumo gimnastika cigun. Programa Mindfulness taip pat stabdo telomerų trumpėjimą žmonėms, persirgusiems krūtinės vėžiu.


2.
Fizinė būklė – tai labai svarbu

„Jeigu jūs galite greitu tempu pasivaikščioti ar pabėgioti ristele tris kartus į savaitę po 45 minutes, tai jūsų telomerų atžvilgiu jūs esate geros būklės“,– daro išvadą Blackburn savo knygoje.

Viename iš tyrimų, kuriame dalyvavo 124 žmonių grupė, buvo išsiaiškinta, koks aktyvumo tipas yra palankus telomerų atžvilgiu. Eksperimente dalyvavo neužsiimantys sportu sveiki vyrai, nuo 30 iki 60 metų amžiaus. Viena grupė bėgiojo tris kartus į savaitę po 45 minutes. Antra grupė ta pačia apimtimi užsiėmė intensyviomis treniruotėmis. Trečioji grupė atliko jėgos pratimus. Ketvirta grupė nedarė nieko.

Rezultatai buvo akivaizdūs: bėgikų ir tų, kurie užsiėmė intensyviomis treniruotėmis telomerazės aktyvumas padidėjo dvigubai. Jėgos pratimai nestipriai paveikė jos aktyvumą, nors jie davė kitus teigiamus rezultatus.

Tikslus mechanizmas dar nežinomas, bet panašu, jog būtent judėjimas, duodantis apkrovą kraujo apytakos sistemai, daro poveikį telomeroms. Tyrimas parodė, jog nepriklausomai nuo fizinės veiklos, telomerų aktyvumas didesne dalimi padidėjo tiems, kurių fizinė būklė buvo geresnė.

3. Maitinimasis: riebiosios Omega-3 rūgštys ir visi tradiciniai naudingi produktai

O dabar – gera ir bloga naujienos. Bloga naujiena – nėra kažkokio vieno produkto, kuris padarytų stebuklą. Gera naujiena ta, jog žmogui, kuris rūpinasi savo telomeromis, nereikia išrasti nieko naujo – beveik visi pažįstami naudingi produktai palankiai veikia telomeras.

Pavyzdžiui, viename tyrimų įrodoma, jog riebiosios Omega-3 rūgštys, esančios žuvyje, naudingos telomeroms. Kuo daugiau kraujyje buvo riebiųjų Omega-3 rūgščių, tuo ilgesnės buvo telomeros.

Elizabeth Blackburn išvardina sąrašą produktų, naudingų telomeroms: skaiduliniai, daržovės, riešutai, ankštiniai, jūros gėrybės ir riebiosios Omega-3 rūgštys, kurių yra riebioje žuvyje.

Trumpos telomeros asocijuojasi su raudona mėsa, balta duona, limonadais, saldintomis sultimis, ir riebiosiomis Omega-6 rūgštimis.

Tačiau, reikėtų pažymėti, jog produktų vaidmuo nebuvo susietas priežasties-pasekmės ryšiu. Patikimai nebuvo nustatyta, kad telomerų ilgis priklauso nuo kažkokio konkretaus produkto. Kavos mėgėjams džiugia naujiena taps tai, jog viename iš tyrimų buvo nustatyta, kad kofemanų telomeros ilgesnės, nei kitų gėrimų mėgėjų.

Saikingas alkoholio vartojimas nedaro įtakos telomeroms. Tik tiems, kurie vartoja daugiau keturių alkoholio porcijų į dieną, jos trumpesnės.

Negi visa tai tiesa?

Kartais Blackburn knyga atrodo pernelyg gera tam, kad būtų tiesa: negi iš tiesų atrastas amžinos ar bent jau ilgesnės jaunystės receptas? Neskaitant meditacijos, fizinių apkrovų ir maitinimosi Blackburn taip pat kalba apie miego, chemikalų, pajamų lygmens, socialinių santykių ir net vietos, kur jūs miegate įtaką telomerų ilgiui.

Knygoje ypač išskiriami naudingi Blackburn patarimai, pavyzdžiui, daug dėmesio skiriama miegui ir duoda patarimus, kaip geriau užmigti. Bet priežasties-pasekmės ryšis taip ir išlieka neaiškus skaitytojams.

Tų, kurie miega mažiau, nei 7 valandas, telomeros trumpesnės už tų, kurie miega daugiau nei 7 valandas. Bet kur čia priežastis, o kur pasekmė?

Vyr. gydytojas Matti Korhonen sako, jog ši knyga – puiki ir gali pasitarnauti kaip įvadas į sveikatingumo pasaulį. Jo teigimu, bandymai sudėtingus atradimus telomerų tyrimų srityje padaryti prieinamus visiems kelia jam pasigėrėjimą, taipogi jis nevengia ir kritikos.

Jis sukritikavo knygoje pateiktus daugelį nelogiškų perėjimų, kuriuose rimti mokslo atradimai tampa silpnai argumentuotais buitiniais patarimais.

Jis pateikia pavyzdį: „Knygoje parašyta, jog tyrimų pagrindu galima sakyti, kad stresas trumpina telomeras. Tačiau kur kas silpniau pagrįsta tai, ar jas ilgina kova su stresu. Visai nepagrįsta, kodėl pailgėjo žmogaus, susidorojusio su stresu, gyvenimo trukmė. Tai atsitiko dėl telomerų padidėjimo, ar dėl kokios kitos priežasties?“ Būtini nauji tyrimai.

Genai daro didžiausią įtaką

Elizabeth Blackburn savo knygoje visai netvirtina, kad žmogus – savo telomerų laimės kalvis. Tai vis dėlto parašyta knygoje, nors ir prabėgomis bei smulkiu šriftu. „Genai apsprendžia, kokio ilgio bus telomeros gimimo metu ir kaip greitai jos susidėvės. Bet laimei, niekas nėra bejėgis prieš genus – žmogus kažkuria prasme gali įtakoti savo telomerų ilgį ir atsparumą“, – rašo Blackburn savo knygos pradžioje.

Tokiu būdu Blackburn pripažįsta, jog svarbiausiu faktoriumi yra genai, o ne žmogaus veiksmai. Vėliau prie šio klausimo knygoje negrįžtama.

Pastaruoju metu atlikta daug tyrimų, skirtų telomerų klausimui. Perskaitęs knygą Matti Korhonen pats nustebo dėl to, kiek daug tarpusavio ryšių atrasta tarp telomerų ilgio ir tokių faktorių, kaip stresas, depresija, fizinis krūvis, miegas ir maitinimasis.

„Kai peržiūrėjau šaltinių sąrašą, aš atkreipiau dėmesį į tai, jog tyrimai buvo publikuoti rimtuose moksliniuose žurnaluose, dalis – labai solidžiuose leidiniuose“.

Ši informacija buvo visai nauja Matti Korhonen, kadangi jo paties tyrimai niekaip nesusiję su gyvenimo būdu, o tėra tik moksliniai ląstelės tyrimai.

Ne viskas paaiškinama tik telomeromis

Knyga parašyta populiaria forma, patarimai konkretūs, yra netgi gatavi receptai. Ji tinka tiems, kas siekia geresnio gyvenimo.

„Perskaičius knygą neprofesionaliam skaitytojui gali susidaryti įspūdis, jog viskas, kas susijęs su senatve ir sveikata priklauso nuo telomerų. Žinoma, kad taip nėra“.

Įdomiausia knygoje – šimtai nuorodų į atliktus tyrimus. Jų pagrindu skaitytojas lengvai gali atrasti visus šaltinius internete.

Gerbiamas skaitytojau (-a), jei manote, kad medžiaga, teikiama „infa.lt” buvo jums nors truputį naudinga, jūs galite prisidėti paremdami svetainę SMS ar kitu Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 955

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....