infa.lt

Rusijos „elektroninė patranka“ stabilizavo situaciją Sirijoje

07 liepos
15:54 2017
Putinas ir Asadas

photo: foreignpolicy.com

Per pastarasias porą dienų įvyko du svarbūs įvykiai, kurių neįmanoma ignoruoti prognozuojant Sirijos krizės ateitį, rašo Ar Rai Al Youm.

Pirmas – antradienį Sirijos oro gynybos pajėgos (OGP) numušė Izraelio bepilotį lėktuvą Kuneitra provincijoje pietvakarių Sirijoje.

Antras – tą pačią dieną JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas pasakė JTO generaliniam sekretoriui Antonio Guterres’ui, jog būtent Rusija apspręs Sirijos prezidento Bašaro Asado likimą, tai yra, ar išliks jis valdžioje, ar ne.

Pirmasis įvykis liudija apie strateginio jėgų balanso Izraelio-Sirijos fronte pasikeitimo pradžią, tuomet kai antrasis rodo Jungtinių Valstijų politinių pozicijų pasikeitimus konflikto, vykstančio jau 6 metus, atžvilgiu. Konkrečiai, kalba eina apie tai, jog dabartinė JAV administracija atsisako reikalavimų, kuriuose ne kartą buvo pareikšta apie Bašaro Asado atsistatydinimo būtinybę, tuo pačiu be ypatingų svyravimų perdavusi pergalę Rusijos-Irano-Sirijos sąjungai.

Ilgą laiką Sirijos vadovybė kentėjo Izraelio lėktuvų antskrydžius, kurių tikslais tapdavo pavaldūs režimui kariniai objektai Kuneitra provincijoje. Savo ruožtu, pastarųjų sunaikinimas tiko Izraelio interesams, tokiu būdu palaikant Sirijos ginkluotos opozicijos kai kuriuos iš dalinių. Tačiau pastarosiomis dienomis Sirija pasidalino įspėjimais, jog sekantį kartą ji sureaguos visiškai kitaip, nei iki šiol. Nežiūrint į tai, kai kurie režimo priešininkai nepriėmė šių perspėjimų rimtai.

Izraelio lėktuvas buvo numuštas antradienį, iškart po to, kai įskrido į Sirijos oro erdvę ir paleido raketas į karinius taikinius. Tokiu būdu Sirijos vadovybė pademonstravo, kiek rimti gali būti jos įspėjimai, ir pakeitė žaidimo taisykles, kas privers Izraelį pažiūrėti rimčiau į situaciją.

Rusija, kaip rodo šis incidentas, nutarė suteikti savo sąjungininkei Sirijai galimybę panaudoti „eletronines patrankas“, kurios gali išvesti iš rikiuotės Izraelio lėktuvų valdymą, kas savo ruožtu tiesiog priverčia juos kristi. Kaip pažymi „Rosijskaja gazeta“, nauji šios „elektroninės patrankos“ modeliai gali būti montuojami ant šarvuotų automobilių. Be to, ji turi didelį skaičių antenų, kurių pagalba galima sekti šiuolaikinius Izraelio lėktuvus, pagamintus iš plastiko. Tuo pačiu šios patrankos aprūpintos šiuolaikiškesne įranga, nei tradiciniai radarai.

#Israel’s role in #Syria
Via @Mondoweiss pic.twitter.com/QaeaBFAGWq
— Carlos Latuff (@LatuffCartoons) 4 июля 2017 г.

Sprendžiant iš Tillersono pareiškimo, kuriame jis pasakė, jog prezidento Assado likimas randasi Rusijos rankose ir, jog Amerikos prioritetai Sirijoje apsiriboja kova prieš „Islamo valstybę“, žinia pasiekė adresatą. Nes Izraelio oro smūgiai, kurių taikiniu buvo Sirijos užnugaris, nutrūko. Galima daryti prielaidą, kad įspėjimai buvo priimti rimtai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 496

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. valius    -  2017-07-07, 22:31

    Seniai laikas.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...