infa.lt

„Valstiečiai” apie emigraciją: „Turime priimti konkretų veiksmų planą ir jį vykdyti nedelsdami, nes tai turėjo būti padaryta jau vakar”

24 kovo
14:50 2017
emigruojantys žmonės

nuotrauka: GETTY IMAGES

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga kviečia atnaujinti nacionalinį parlamentinių partijų susitarimą dėl emigracijos ir inicijuoja naują šio dokumento pasirašymą.

Nacionalinis parlamentinių partijų susitarimas dėl emigracijos buvo pasirašytas 2015 metais, tačiau, pasak LVŽS frakcijos seniūno Ramūno Karbauskio, dabartiniai demografiniai iššūkiai reikalauja dar atsakingesnio požiūrio į šią problemą ir jos sprendimą. Kaip suvaldyti demografinę krizę turi būti numatyta ilgalaikėje valstybės vystymo strategijoje. Nors jau ne viena valdžia tai bandė padaryti, tačiau apčiuopiamų rezultatų vis dar nėra. Blogėjanti Lietuvos demografinė padėtis, nemažėjanti Lietuvos Respublikos piliečių emigracija daro neigiamą poveikį šalies ekonomikai ir socialinės apsaugos sistemai. Emigracija – nacionalinė lietuvių tautos problema, todėl būtina kurti sąlygas, skatinančias išvykusius sugrįžti, dirbti ir gyventi savoje šalyje.

Šalies demografinės situacijos gerinimas ir emigracijos stabdymas buvo neatsiejama LVŽS rinkimų programos dalis, tam didelis dėmesys skiriamas ir patvirtintame Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių plane. Skaičiuojama, kad per metus iš Lietuvos išvyksta virš 40 tūkst. gyventojų.

„Šią savaitę paskelbti naujausi „Eurostat“ skaičiai apie emigraciją ir galimą gyventojų skaičiaus sumažėjimą iki 1,65 mln. 2080 metais tiesiog pribloškė. Dabartiniai emigracijos mastai lietuvių tautai gali turėti negrįžtamų ir pražūtingų pasekmių. Dėl emigracijos lietuviai praranda tapatybę, nyksta žmonių santykis su Tėvyne. Dėl to visos parlamentinės partijos privalo prisiimti atsakomybę ir ryžtingai prisidėti prie šios skaudžios problemos sprendimo. Emigracija yra iššūkis, kurį, nepaisant politinių pažiūrų ar įsitikinimų, visi bendromis jėgomis turime įveikti. Kviečiu kolegas pasirašyti susitarimą ir aktyviai prisijungti prie mūsų iniciatyvos“, – sako R. Karbauskis.

Siūlymus Vyriausybei, kaip suvaldyti demografines problemas, šią savaitę pateikė ir Seimo Migracijos komisija. Anot komisijos pirmininkės, LVŽS frakcijos narės Guodos Burokienės, konkretus veiksmų planas, kaip stabdyti emigraciją, yra, tik reikia nedelsiant jį įgyvendinti.

„Demografinė Lietuvos situacija – ne tik Vyriausybės, bet ir Seimo prioritetas, todėl būtina sutelkti institucijas, mokslininkus, ekspertus, nevyriausybines organizacijas ir kuo skubiau imtis koordinuotų ir efektyvių priemonių, kurios paskatintų emigrantus sugrįžti į Lietuvą. LVŽS frakcijos iniciatyva atnaujinti parlamentinių partijų susitarimą dėl emigracijos būtų svarus indėlis ir instrumentas, prisidedantis prie šios problemos sprendimo. Turime priimti konkretų veiksmų planą ir jį vykdyti nedelsdami, nes tai turėjo būti padaryta jau vakar. Ir kalbėti turime taip garsiai, kad išgirstų po visą pasaulį išsivažinėję, bėgę nuo nedarbo, mažų atlyginimų, negirdėjimo, nesiskaitymo, biurokratizmo ir kitų negatyvių dalykų mūsų tautiečiai“, – teigia G. Burokienė.

Parlamentinių partijų susitarime, kurį ketinama pasirašyti artimiausiu metu, bus siekiama sukurti ilgalaikę nacionalinę programą, siekiant emigracijos ir reemigracijos bei migracijos srautų teigiamo balanso bei vykdyti efektyvią demografinę politiką. Tikimasi, kad susitarimo iniciatyvą palaikys pasaulio lietuvių bendruomenės. Lygiagrečiai siekiama spręsti ir dvigubos pilietybės problemą, kuri labai aktuali mūsų mažai šaliai.

LRS

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 348

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Vincentas    -  2017-03-24, 18:18

    Būtų gerai, kad parengiant strateginį planą emigracijai stabdyti – dalyvautų visuomenė. Kodėl nematome ar nenorime matyti Islandijos pavyzdžio, ten tautos dauguma diskutuoja svarbiausiais klausimais ir tik tada priimami sprendimai. Paskelbkite viešai Guodos Burokienės siūlymus ir tegu tauta gilinasi, duoda pasiūlymus ir papildymus – tik tada kai sumažinsime atotrūkį tarp valdančiųjų ir tautos šie sprendimai bus veiksmngi.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...