infa.lt

Seime domėtasi Lietuvos indėliu sprendžiant migracijos krizę ir pabėgėlių integraciją, kurios rezultatas -181 pabėgo iš šalies

23 kovo
05:32 2017
pabėgėliai

REUTERS nuotrauka

Vakar Seimo Užsienio reikalų komitetas posėdyje išklausė vidaus reikalų ministro Eimučio Misiūno, socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio, užsienio reikalų viceministro Albino Zananavičiaus ir krašto apsaugos viceministro Vytauto Umbraso informaciją apie vidinius ir išorinius migracijos aspektus, migracijos į Europos Sąjungą tendencijas, esamą padėtį, Europos migracijos krizės sprendimų įgyvendinimą ir Lietuvos indėlį šioje srityje.

Vidaus reikalų ministras E. Misiūnas pasidžiaugė, kad 2016 m. migracijos į Europą srautai, palyginti su 2015 m., sukontroliuoti. Toliau vykdomas jau metus veikiantis ES ir Turkijos susitarimas, todėl neteisėtai atvykstančiųjų į Graikiją pabėgėlių skaičius labai krito. Šiuo metu net 65 proc. didesni nei 2016 m. per tą patį laikotarpį migrantų srautai fiksuojami centrinėje Viduržemio jūros regiono dalyje. Nuo 2017 m. pradžios į Italiją iš Libijos, kuri išlieka pagrindine išvykimo šalimi, jau atvyko daugiau kaip 15 000 migrantų. Daugiausia atvykusių – Gvinėjos, Dramblio Kaulo Kranto, Nigerijos, Bangladešo ir Gambijos piliečiai.

ES viduje iš Graikijos ir Italijos perkelti 14 463 asmenys: 4 440 iš Italijos ir 10 023 iš Graikijos. Lietuva iš jai nustatytos 1 105 asmenų perkėlimo kvotos šiuo metu yra perkėlusi 262 asmenis: 229 iš Graikijos, 8 iš Italijos ir 25 iš Turkijos. Bendrame visų valstybių kontekste Lietuva užima penktą vietą pagal savo įsipareigojimų šioje srityje įgyvendinimą. Perkėlimus kartu su Valstybės saugumo departamentu, Vidaus reikalų ministerijos ir Valstybės sienos apsaugos pareigūnais vykdo Migracijos departamentas. Vieno asmens iš Graikijos ar Italijos perkėlimui įvykdyti skiriama apie 1 150 Eur, iš Turkijos– apie 4 200 Eur.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras L. Kukuraitis informavo apie pabėgėlių integracijos procesą Lietuvoje, jo vykdytojus, finansavimo šaltinius. Deja, pabėgėlių integracijos procesas nėra paprastas. Prieglobsčio gavėjams sudėtinga išmokti lietuvių kalbą, susirasti būstą ir darbą, įsidarbinus – išlaikyti šeimą (atlyginimai maži, šeimos didelės, moterys dažniausiai nedirba). Šiuo metu 181 asmuo (pabėgėliai – red past.) yra išvykęs (pabėgę – red past.) iš Lietuvos.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija inicijuoja bandomąjį projektą, pagal kurį pabėgėlių šeimos, dėl kurių statuso ir leidimų gavimo Migracijos departamentui nekyla abejonių, bus perkeliamos į iš anksto išnuomotus būstus savivaldybėse (aplenkiant Pabėgėlių priėmimo centrą), kuriose jiems būtų suteiktos visos reikalingos paslaugos ir mokymai.

Užsienio reikalų viceministras A. Zananavičius ir krašto apsaugos viceministras V. Umbrasas pasidalijo savo įžvalgomis ir procesais, kurie vyksta sprendžiant migracijos išorinės dimensijos klausimus. ES šiuo metu skiria ypatingą dėmesį Afrikai – migrantų kilmės ir tranzito valstybėms – ir ten kylančioms problemoms, taip pat situacijai Sirijoje. 2017 m. vasario 3 d. Maltoje įvyko neformalus ES viršūnių susitikimas migracijos klausimais, kuriame pagrindinis dėmesys buvo skirtas Libijai. 2017 m. balandžio 5 d. JT, ES, Vokietija, Jungtinė Karalystė, Kuveitas, Kataras ir Norvegija Briuselyje rengia konferenciją dėl Sirijos, kurioje ketinama aptarti Londono donorų konferencijos įsipareigojimų vykdymą ir Sirijos ateitį, konkrečiau – paramą politiniam procesui, paramą susitaikymui ir stabilizavimui, pagalbos po konflikto koordinavimui ir paramą regionui.

Nuo 2016 m. birželio mėn. ES inicijavo migracijos partnerysčių formatus su penkiomis prioritetinėmis šalimis – Maliu, Senegalu, Nigeriu, Nigerija ir Etiopija. Šiomis partnerystėmis siekiama pagerinti grąžinimą ir readmisiją, kovoti prieš nelegalius žmonių gabentojus, taip pat pagerinti gyvenimo sąlygas kilmės šalyse.

Apie praktinį Lietuvos įsitraukimo į ES migracijos krizės sprendimą pavyzdį papasakojo Krašto apsaugos ministerijos Tarptautinių ryšių ir operacijų departamento Tarptautinių operacijų skyriaus vyr. specialistas kmd. ltn. Gintas Gumbrys, dalyvavęs EUNAVFOR MED operacijoje „Sophia“. Pagrindinis šios Viduržemio jūroje vykstančios operacijos tikslas – užkirsti kelią nelegaliam žmonių gabenimui ir sunaikinti nelegalaus žmonių gabenimo verslo modelį. Papildomos užduotys: vykdyti Libijos pasienio / pakrančių tarnybos ir laivyno pareigūnų mokymą ir rengimą, taip pat prisidėti įgyvendinant Jungtinių Tautų rezoliuciją dėl ginklų embargo Libijai. Pratęsiant dalyvavimą operacijoje „Sophia“ 2017 m. kovo 21 d. išvyko dar 12 Lietuvos karių.

LRS

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 100

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....