infa.lt

Rusijos valdžia rimtai ėmėsi „mirties grupes“ socialiniuose tinkluose kuruojančių asmenų

10 kovo
14:48 2017

mirties grupėsRusijos valdžia sugalvojo bausmę už privedimą prie savižudybės socialiniuose tinkluose – daugiausiai 12 metų laisvės atėmimo, praneša BBC.

Kol kas tik vieninteliam areštuotam „mirties grupės“ kuratoriui pateikti kaltinimai tik pagal vieną privedimo prie savižudybės epizodą, fenomenas gi ir toliau gyvena savo gyvenimą.

Grupė valstybės Dūmos deputatų vadovaujama Dūmos vice-pirmininkės Irinos Jarovaja siūlo papildyti Baudžiamąjį kodeksą sąvokomis „privedimas“ ir „skatinimo“ nusižudyti.

Privedimą deputatai traktuoja kaip „žiaurų elgesį ar sistemingą nukentėjusiojo žmogiškojo orumo žeminimą”. Maksimali bausmė, pasiūlyta už privedimą prie savižudybės, – aštuoneri metai laisvės atėmimo, jei nusikaltimas įvykdytas nepilnamečio, nėščios moters atžvilgiu, atliktas grupės žmonių arba internetu.

Skatinimas nusižudyti, pasak įstatymo projekto, vykdomas „įkalbinėjimų, pasiūlymų, papirkinėjimų, apgaulės būdu…“. Už tai gresia iki 6 metų laisvės atėmimo, aukų sąrašas tas pats.

„Iškart visiems drąsuoliams, kurie iki šiol laikė save nebaudžiamais, galiu pasakyti, pagal subendrintą nusikaltimą, kurį jie atlieka, atsakomybės lygmuo gali siekti 12 metų. Todėl jiems reikėtų pamąstyti ar verta toliau tęsti šį pavojingą žaidimą“, – pareiškė Irina Jarovaja kovo 9 dienos spaudos konferencijoje.

Pasak jos, anksčiau Rusijos teisėje tokios atsakomybės nebuvo. „Egzistavo tik viena, taip vadinama mieganti norma – „privedimas prie savižudybės“, pagal kurią praktiškai nebuvo keliamos baudžiamosios bylos“, – pastebėjo Jarovaja.

Vienintelis epizodas

Paauglių pastūmėjimo link savižudybės socialiniuose tinkluose tema įgavo platų mastą po to, kai atsirado straipsnis „Mirties grupės“ 2016 metų gegužę „Novaja gazeta“ laikraštyje. Straipsnyje tvirtinama, jog „didžiulės bendrijos skaitlingų grupių socialiniame tinkle „VKontakte“, kaip uždarų, taip ir atvirų, skatinančių vaikus nusižudyti“, – jų aukomis per pusę metų tapo 130 nepilnamečių. Dažnai jų simboliu tampa „Mėlynasis banginis„.

„VKontakte“ pradėti blokuoti puslapiai už įrašus apie „savižudybių grupes“

Mirties grupės internete (18+)

Tuo pačiu straipsnyje yra primenama, jog jos autorė Galina Mursalijeva ir ir ekspertai „negalėjo nuosekliai išstudijuoti visų 130 vaikų savižudybių atvejų“.

Vienintelis areštuotasis minimos straipsnyje „mirties grupės“ administratorius yra 21 metų Maskvos srities gyventojas Filippas Budeikinas (slapyvardžiu Filipas Lapinas). Eilėje interviu jis tai pripažindavo, tai neigdavo savo dalyvavimą keleto vaikų savižudybių atvejais.

2016 metų lapkritį Tyrimo komitetas pareiškė, jog mažiausiai 15 paauglių baigė gyvenimą savižudybe bendravimo mirties grupėse pasekoje.

Tačiau šiuo metu jam pateikti kaltinimai tik pagal vieną oficialų kaltinimą, pasakė BBC reporteriui valstybės paskirtas Budeikino advokatas Rostislavas Gubenko.

„Gali būti, jog kažkas dar bus papildomai, tačiau kol kas pateiktas tik vienas privedimo prie savižudybės epizodas. Mano ginamasis su šiuo kaltinimu nesutinka“, – pažymėjo advokatas.

Maksimali bausmė gresianti Budeikinui, pagal „miegantį“ iš Jarovojos požiūrio taško, 110-ą Baudžiamojo kodekso straipsnį – penkeri metai laisvės atėmimo.

„Jis buvo vienos iš grupių administratoriumi. Administratorius žinoma turi suprasti, kas vyksta jo grupėje. Jis skraidė padebesiuose. Žinote, gotai ir kitokie neformalai dažnai sklaidosi su suicidine tematika, tačiau niekas į tai rimtai nežiūri. Galbūt ir jis maždaug taip į tai žiūrėjo“, – apibūdino Rostislavas Gubenko savo ginamąjį.

Daugiau, nei suicido atvejai

2017 metų pradžioje kilo nauja intereso banga „mirties grupių“ atžvilgiu, be to jau ne tik Rusijoje. 2017-ųjų kovą Ukrainos policija pranešė apie „daugiau nei 500 mirties grupių“ ir 200 šių grupių „kuratorių“ paskyrų blokavimą.

Peterburgo visuomeninės organizacijos „Jaunimo saugumo tarnyba“ Leonidas Armeris tvirtina, jog „mirties grupių“ tematika išsiplėtė, ir dabar jos tapo „bet kokių negatyvių reiškinių, iki kurių tik galima prisigalvoti“ vedančiosiomis.

„Dauguma tokių grupių kuratoriai – tai vaikai, kuriems įdomu išmokti manipuliuoti bendraamžiais. Tačiau yra ir įvairių rūšių psichopatų. Pedofilai žaidimo pretekstu išvilioja pas vaikus jų apsinuoginusių fotografijas, sadistai reikalauja atsiųsti smaugimo, prideginbimo, pradūrimo vaizdo įrašus“, – komentuoja Armeris.

Ekspertas tvirtina, jog sudarė jau keletą dešimčių pažymų VRM, pagal konkrečius, įtartino bendravimo su nepilnamečiais „mirties grupėse“ , atvejus.

„Iš 15-20 uždarytų visuomenės pastangomis „kuratorių“ paskyrų viena paskyra kelia pakankamą susidomėjimą teisėsaugos organams, – tęsia Armeris. – Visada buvo psichų, mėgstančių „trolinti“ žmones, nurodant į jų, esą trūkumus, pasinaudojus jų negatyvia psichologine būsena. Dabar gi, prasidėjo savotiškas masinis psichinis užkrėtimas“.

susijusios temos:

Rusijoje sulaikytas vienas iš „mirties grupių“ socialiniame tinkle „VKontakte“ administratorių

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 179

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Rrr

Pirmą kartą įspėjimas, o toliau vėl baudos? Juridiniams asmenims - baudos iškart - kodėl? Kuo...

Rrr

Atrodytų mūsų tai neliečia, tai kažkokios virtualios valiutos, pinigų pervedimus vykdančios įmonės, bet iš tiesų...

Dabar į pasaulį žvelgiama per išangę, ne per akį...

Tai jei derėsis dėl skolų grąžinimo - Europoje turėsim dar vieną Ameriką, nes ukrainiečiai turės...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...