infa.lt

Latvija per pabėgėlių kvotas gaus priimti iki 1000 afrikiečių į metus

30 balandžio
08:50 2015

bb.vesti.lv

paveikslėlis migracijaEuropos komisijos vadovas Žanas-Klodas Junkeris vakar (balandžio 29) pareiškė, jog Eurokomisija paruoš pasiūlymą dėl kvotų pabėgėlių priėmimui įteisinimą. Pabėgėlių, kurių spaudimą šiandien jaučia Pietų Europa. Jei Briuselis nutars paskirstyti nelegaliai atvykusius į ES afrikiečius ir azijiečius po europietiškas šalis proporcingai pagal jų gyventojų skaičių, tai Latvijos dalis sieks tūkstantį pabėgėlių į metus, su sąlyga, kad jų skaičius ateityje išliks 2014-ųjų lygmenyje. Per keturis metus šalyje atsiras tiek afrikiečių, kiek šiandien gyvena žmonių Agluonos krašte..

„Aš, kartu su eurokomisaru (Dimitris) Avramopoulos pasisakau už kvotų sistemos įdiegimą… Tą bus būtina padaryti, mes negalime užkrauti visą atsakomybę dėl pabėgėlių apgyvendinimo tik tiesiogiai to paliestoms šalims”, – pareiškė EK vadovas. Anot jo, „kalba eina apie bendrą atsakomybę“.

„Mums būtina skubiai užsiimti legalios migracijos klausimais. Jei mes neatversime, bent truputį, paradinių durų, nevertėtų stebėtis, kai nelaimingieji iš visos planetos pradės neteisėtai laužtis pro langus. Reikia atverti duris, kad išvengtume brovimosi pro langą“, – pasakė EK galva.

Anot jo, EK pasiūlys pabėgėlių paskirstymo sistemą jau gegužės 13 dieną.

Europos pasienio agentūros Frontex duomenimis, 2013-aisiais ES priėmė 107 tūkstančius nelegaliu imigrantų. 2014-ųjų metų duomenų dar nėra, tačiau ryšium su karo veiksmų eskalacija Šiaurės Afrikoje prognozuojamas emigracijos srautas apie 200 tūkstančių žmonių.

Kiek iš jų Briuselis nukreips į Latviją? Čia viskas paprasta. Kadangi Latvijos gyventojai sudaro 0.5% visų Europos Sąjungos gyventojų, tai jai teks 0.5% nuo viso pabėgėlių srauto. Tai yra apie 1 tūkstantį emigrantų. Ir tik už vienerius metus. Kiek jų atvyks į Latviją sekančiais – telieka tik spėlioti.

Primename, jog imtis skubių priemonių Europos Sąjungoje nutarta po tragedijos įvykusios viduržemio jūroje balandžio 19. Tada 200 km nuo italų Lampedūzos salos apsivertė ir nuskendo laivas su 950 nelegalių migrantų, kurių didžioji dalis žuvo.

Anksčiau europietiškųjų kvotų pabėgėliams įteisinimo sistemą palaikė ir kiti Europos lyderiai. Pavyzdžiui Vokietijos kanclerė A. Merkel. Anot jos, paskirstant kvotas turi būti atsižvelgta ne tik į gyventojų skaičių, bet ir į šalies, priimančios priverstinius migrantus ekonominį potencialą.

Sutvarkyti priverstinių persikėlėlių srautus neseniai kvietė ir Europarlamento pirmininkas Martinas Šulcas. „Europai reikia sukurti legalios imigracijos sistemą, paskirstant pabėgėlius tarp visų ES šalių per kvotas, suteikiant laikiną prieglobstį bėgantiems nuo karo žmonėms“, – pareiškė jis.

Latvijos valdžia, žinoma, priešinsis kvotų sistemos įvedimui arba sieks sau lengvatų. Apie tai, kai kurie jos atstovai jau suspėjo pareikšti. Pavyzdžiui, kaip mano Europos Parlamento deputatas Artis Pabriks, šalis turi turėti kvotų priimant pabėgėlius lengvatas, nes jos teritorijoje ir taip gyvena didelė dalis migrantų dar nuo tarybinių laikų. Bet to, ne tik nepiliečių, bet ir dalis Latvijos piliečių. Jis tai įvardino „Istoriniu kriterijumi“. „Ir šiandien Latvijai būtina apsaugoti savo interesus“, – pasakė eurodeputatas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 205

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...