infa.lt

Teresos Mei planas „Brexit“ atžvilgiu: pagrindiniai 12 punktų

18 sausio
01:01 2017
Teresos Mei kalba

PA

Britanijos premjerė Teresa Mei pasisakė Londone su savo programine kalba, skirta šalies vyriausybės plano pristatymui dėl būsimo Britanijos pasitraukimo iš ES.

Iš esmės šis pasisakymas pristato Britanijos vyriausybės pozicijos „brexit“ atžvilgiu tezių pateikimą.

Savo pasisakymo metu užsienio reikalų ministerijoje Teresa Mei pabrėžė, jog sieks išsaugoti įmanomai geriausius santykius su europiečiais partneriais, tačiau tuo pačiu ji nori, kad šalis taptų aktyvesne, globalios ekonominės bendrijos nare.

Pasak jos, būsimose derybose su Europos Sąjunga Londonas turi keletą pagrindinių prioritetų.

1. Mei atmetė galimybę Britanijai išlikti vieningos europietiškosios rinkos dalimi po pasitraukimo iš ES – Šveicarijos ar Norvegijos pavyzdžiu. Pasak jos, tai reikštų sutikti su europietiškomis taisyklėmis, tuo pat metu atsisakius galimybės jas kontroliuoti.

2. Tas pat tinka kalbant apie Britanijos pasitraukimą iš europietiškosios muitų sąjungos, kadangi narystės joje išsaugojimas trukdytų naujų prekybos susitarimų sudarymui tarp Britanijos ir kitų šalių.

3. Tačiau Mei pabrėžė, jog vyriausybė pasisako už prekybos be muitų su ES išsaugojimą – arba naujo muitų susitarimo, arba ribotos narystės egzistuojančioje muitų sąjungoje, pagrindu.

4. Vyriausybės politika, kuri bus pristatyta parlamentui, išsiskirs aiškumu ir skaidrumu, pažadėjo premjerė.

5. Pasitraukimas iš ES reikš, kad įstatymai ir taisyklės, kurių pagrindu gyvena šalis, bus priimami ne Briuselyje, o Londone, Edinburge, Belfaste, Kardife, užtikrino Mei. Tai reiškia, jog ryšių stiprinimas tarp Jungtinės Karalystės sudedamųjų dalių tampa svarbiausiu faktoriumi renkantis Britanijos ateitį.

6. Mei žadėjo įtraukti į būsimą susitarimą dėl pasitraukimo iš ES, punktą, kuris išlaikys ypatingus santykius tarp Britanijos ir Airijos – konkrečiai, prekybos ir laisvo judėjimo atžvilgiu.

7. Taip pat planas numato įvesti imigracijos iš ES šalių kontrolės priemones. Tuo pačiu Mei užtikrino, jog Europos piliečių, gyvenančių Britanijoje teisės, kaip ir britų gyvenančių Europoje, bus išsaugotos.

8. Vyriausybė pasirengusi ne tik išsaugoti darbuotojų teises, užfiksuotas europietiškoje teisėje, bet ir jas išplėsti. Kalbama apie darbo teisę ir socialinės apsaugos priemones.

9. Svarbią vietą Teresos Mei pasisakyme užėmė ateities prekybos tarp Britanijos ir ES klausimai. Pasak jos, prekyba turi būti grindžiama atskirais susitarimais, kurie bus sudaryti su Briuseliu.

10. Tuo pačiu Mei pabrėžė, jog Britanijai laikas eiti į globalią areną kaip nepriklausomai šaliai ir prekybos partnerei.

11. Britanijos premjerė mano, jog į būsimą susitarimą su ES turi būti įtraukti ir Britanijos įsipareigojimai tęsti bendradarbiavimą su europietiškosiomis šalimis mokslo, švietimo ir sveikatos apsaugos srityse.

12. Ypatingą reikšmę, pasak Teresos Mei turės būsimas tęstinis bendradarbiavimas su ES šalimis gynybos, saugumo srityse, ypač kovoje su terorizmu ir tarptautiniu nusikalstamumu.

Gerbiami skaitytojai, jei manote, kad informacija, pateikta infa.lt svetainėje buvo jums kažkuo naudinga, jūs galite prisidėti paremdami ją Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 149

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....