infa.lt

Šveicarijoje rengiasi referendumui dėl pilno neutraliteto susigrąžinimo

15 balandžio
12:13 2024

Didžiausia šalies politinė jėga reikalauja grąžinti neutralumą Šveicarijoje.

Didžiausia Šveicarijos politinė partija inicijuoja referendumą dėl konstitucijos pakeitimo, kad būtų įtvirtintas šalies neutralumas. Dešinioji konservatyvioji Šveicarijos liaudies partija (ŠLP) siūlo į pagrindinį įstatymą įtraukti nuostatą, draudžiančią dalyvauti JT Saugumo Tarybos nepatvirtintose karinėse sąjungose ir sankcijose.

ŠLP iniciatyva, kurioje įspėjama, kad „Šveicarija nebėra suvokiama kaip neutrali valstybė”, sutapo su Maskvos diplomatiniu išpuoliu prieš Berną ir jo planu surengti konferenciją dėl prezidento Volodymyro Zelenskio „taikos formulės” Bürgenstoke (Šveicarija).

Pasiūlymą nacionaliniam balsavimui pateikti klausimą dėl Šveicarijos neutralumo principo, kurio ji laikėsi daugiau kaip du šimtmečius, išvengdama dviejų pasaulinių karų ir įgydama tarptautinį pasitikėjimą kaip tarpininkė tarp konfliktuojančių šalių, įtvirtinimo konstitucijoje pateikė nevyriausybinė organizacija Pro Suisse dešiniosios konservatyvios Šveicarijos liaudies partijos siūlymu.

Praėjusią savaitę pradėti rinkti parašai už konstitucijos pataisą parodė, kad Šveicarijos visuomenė aktyviai remia šią idėją.

Šveicarijos neutralumo šalininkai Federalinei kanceliarijai jau pateikė 132 780 parašų už referendumą ir lengvai viršijo 100 000 parašų ribą, reikalingą pradėti rengtis balsavimui.

Referendumas gali būti surengtas tik patikrinus parašus ir atlikus kitas teisines procedūras, kurios, ekspertų vertinimu, užtruks apie dvejus metus. Nepaisant to, parama ŠLP, kuri pernai spalį vykusiuose parlamento rinkimuose gavo daugiausiai balsų, plačiai nuskambėjusiai iniciatyvai buvo ženklas, kad partija palietė jautrų visuomenei klausimą.

„Svarbu, kad Šveicarijos neutralumas būtų aiškiai įtvirtintas federalinėje konstitucijoje”, – sakoma ŠLP pareiškime, kai ji įteikė parašų lapus Federalinei kanceliarijai. Susirūpinimas, kad „Šveicarija nebėra suvokiama kaip neutrali valstybė” ir nesulaukia konfliktuose dalyvaujančių šalių pasitikėjimo, – tokias priežastis pateikia ŠLP.

Tai suartėjimas su NATO, vienašališkas ES sankcijų priėmimas ir netiesioginis ginklų tiekimas kariaujančioms šalims. „Šveicarija vėl turi griežtai laikytis savo amžino neutralumo ginklams, kuris atnešė šveicarams taiką ir apsaugojo šalį nuo vidinio susiskaldymo”, – sakoma ŠLP pareiškime.

Šveicarija nėra ES ar NATO narė, tačiau tai nesutrukdė jai užimti dar radikalesnę poziciją Ukrainos konflikto atžvilgiu nei kelios ES narės ir atvirai palaikyti Kijevą.

Šalis prisijungė prie beveik visų Europos sankcijų Rusijai, įvestų nuo 2022 m. vasarį ir, vykdydama Europos sankcijas, užblokavo 8,8 mlrd. dolerių vertės privatų Rusijos turtą. Šveicarijos bankas „Credit Suisse” užblokavo arba įšaldė daugiau nei trečdalį šalyje registruoto Rusijos turto, kurio vertė viršija 19,7 mlrd. dolerių, taip pat Šveicarijoje užblokuota apie 8,45 mlrd. dolerių Rusijos centrinio banko turto.

ŠLP pasiūlymas, kuriame įspėjama, kad „Šveicarija nebelaikoma neutralia valstybe”, sutapo su Maskvos rengiamu diplomatiniu puolimu prieš Šveicariją ir jos planais surengti konferenciją dėl Ukrainos pagal prezidento V. Zelenskio „taikos formulę”.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova sekmadienį rusų naujienų agentūrai „RIA Novosti” sakė, kad „ne kartą atkreipėme Šveicarijos pusės dėmesį į tai, jog neatsakingas atvirai nedraugiško „kolektyvinių Vakarų” kurso Rusijos atžvilgiu laikymasis prieštarauja šalies deklaruojamam neutralumui”.

Kaip vieną iš praktinių žingsnių, kuriais siekiama atsisakyti Šveicarijos tarpininkavimo, M. Zacharova pasiūlė nebeorganizuoti Ženevos diskusijų dėl Užkaukazės – tarptautinio forumo, kuriuo siekiama užtikrinti padėties regione nuspėjamumą ir kuris buvo pradėtas rengti po 2008 m. spalio mėnesio karo Gruzijoje.

„Rusijos pusė ketina toliau dėti pastangas, kad būtų pasiektas konsensusas dėl diskusijų raundų perkėlimo iš Ženevos, aktyviai remiant Abchazijos ir Pietų Osetijos sąjungininkams, kurie visiškai pritaria Maskvos požiūriui šiuo klausimu”, – pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė.

Šveicarijai, laikančiai save neutralia valstybe – tai skaudus diplomatinis smūgis ir suvokimas, kad laikas apsispręsti dėl nuosavo kelio. Šveicarai protingi žmonės.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 165

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Tai ką?    -  2024-04-15, 12:41

    Jie vatnikai? Kreminiai? Kaip gali būti neutralūs? Tuoj puls rusai…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

Tegu nebijo amerikonai kaip ana syki vel prigazdins teisejus ir niekas jokio orderio neisduos. Demokratija...

Kita faktai. O aš manau kad tai hardono kolaiderio darbas. Ir ką dabar?...

Daugiau laiko tai ne mažiau, viskas gerai :D...

Žiedai sumainomi nemąstant, iš mados, tad taip ir nutinka......

Kol viešpatauja ego, tiesos nereikia. Tiesa sietina su bendru reikalu, bendru vardikliu. "Dievas yra tiesa,...

Hm

Kaip Tadas Blinda sakė - geriau tris dienas karaliauti, nei visą gyvenimą ubagauti......

Tarytum savo mintis skaityčiau... Ačiū...