infa.lt

„Areštuokite mane”: Džoana Rouling metė iššūkį policijai dėl naujojo neapykantos nusikaltimų įstatymo

03 balandžio
16:53 2024

Džoana Rouling | © AP Photo / Photo by Joel C Ryan/Invision

Škotijoje įsigaliojo neapykantos nusikaltimų įstatymas. Dabar kiekvienam, kuris transseksualą moterį pavadins vyru, gresia kalėjimas.

Tuo tarpu Hario Poterio autorė Džoana Rouling (Joanne Rowling) atsisakė paklusti šiam įstatymui ir nuo šiol ketina daiktus vadinti tikraisiais vardais, rašo „The Telegraph” leidinys.

Džoana Rouling kelias garsias transseksualus moteris pavadino vyrais ir pareikalavo, kad policija ją suimtų pagal naują Škotijos nacionalinės partijos įstatymą dėl neapykantos nusikaltimų.

„Žodžio ir tikėjimo laisvė Škotijoje baigsis, jei teisingas biologinės lyties apibūdinimas bus laikomas nusikaltimu”, – „X” tinkle rašė Edinburge gyvenanti knygos apie Harį Poterį autorė.

„Šiuo metu esu užsienyje, bet jei tai, ką parašiau, pagal naująjį įstatymą bus laikoma nusikaltimu, tikiuosi būti suimta, kai grįšiu į Škotijos Apšvietos gimtinę”, – pridūrė J. K. Rowling.

Prieš tai rašytoja išplatino seriją pranešimų apie transseksuales moteris:

„Šiandien Škotijoje įsigalioja Neapykantos nusikaltimų įstatymas. Moterys, žinoma, negaus jokios papildomos apsaugos, tačiau transseksualė aktyvistė Beth Douglas, gerai žinoma Škotijos politikų favoritė, bus saugi. Ačiū Dievui!”, – rašė Džoana Rouling.

„Žinoma, tik juokauju. Visiškai aišku, kad visi minėti žmonės yra jokiu būdu ne moterys, o vyrai – visi iki vieno”, – pridūrė ji.

Ji paragino visus bendraminčius dalytis šia publikacija ir naudojo grotažymę (hashtag) „Areštuok mane”.

J. K. Rowling pakomentavo Škotijos neapykantos nusikaltimų ir viešosios tvarkos įstatymą: „Jame daugiau dėmesio skiriama vyrų, įkūnijančių savo moteriškumo idėją, kad ir kokia mizoginiška ar oportunistinė ji būtų, jausmams, o ne tikrų moterų ir mergaičių teisėms ir laisvėms.”

Ji pasakė: „Naujasis teisės aktas atveria duris piktnaudžiavimui aktyvistams, kurie nori užčiaupti burnas tiems iš mūsų, kurie įspėja apie pavojus, kylančius dėl atskirų erdvių moterims ir mergaitėms naikinimo, pasisako prieš absurdą, kai prievartautojai vyrai užrašomi kaip moterys, akivaizdų absurdą, kai vyrams leidžiama varžytis moterų sporto šakose, nesąžiningą buvusių vyrų pagerbimą moterimis ir paneigia biologinės lyties realumą ir pastovumą.”

Jos komentarai pasirodė po to, kai bendruomenės saugumo ministrė Siobhan Brown iš Škotijos nacionalinės partijos pareiškė, kad lyties neatitinkantis kreipimasis (pavyzdžiui, transseksualės moters vadinimas vyru) „visiškai neprieštarauja įstatymams”.

Tačiau tiesiogiai paklausta apie tai, ar Džoana Rouling gali būti patraukta baudžiamojon atsakomybėn pagal Neapykantos nusikaltimų ir viešosios tvarkos įstatymą, ji pripažino, kad tai spręs policija.

Kalbėdama prieš pirmadienį įsigaliojant šiam įstatymui, Brown sakė: „Dėl to būtų galima pateikti skundą ir jis būtų ištirtas. Ar tai bus laikoma nusikaltimu, sprendžia Škotijos policija.”

Ministrė taip pat buvo apkaltinta, kad „keistai” neįtraukė moterų į teisiškai saugomų grupių sąrašą.

Tai reiškia, kad grasinimai Džoanai Rouling ir kitoms feministėms bei transideologijos priešininkėms nebus tiriami pagal įstatymą. Brown pripažino, kad „laukia tam tikri pakeitimai” ir kad bus pateiktas atskiras mizoginijos įstatymo projektas.

Įstatymu kriminalizuojamas „neapykantos kurstymas”, kurio apibrėžtis išplėsta, kad apimtų ne tik rasistinius įžeidinėjimus, kurie įstatymuose buvo įtvirtinti dešimtmečius.

Naujasis teisės aktas taip pat apima neapykantą dėl amžiaus, negalios, rasės, religijos, seksualinės orientacijos ir transseksualų tapatybės.

Tačiau šiame etape buvo atmesta pataisa, kuria į įstatymo saugomų požymių sąrašą buvo įtraukta lytis, nors kai kurių partijų parlamento nariai išreiškė susirūpinimą dėl moterų išbraukimo.

Už neapykantą kurstančią kalbą gresia bauda ir laisvės atėmimas iki septynerių metų.

BBC žurnalistas Džastinas Vebas (Justin Webb), ėmęs interviu iš S. Braun (Brown), vasario mėnesį buvo pripažintas kaltu dėl nešališkumo pažeidimų, nes tiesioginiame televizijos eteryje transseksualias moteris pavadino „vyrais”.

BBC patenkino skundą dėl vedėjo, kuris praėjusių metų rugpjūtį laidoje pasakė: „Transseksualės moterys, tai yra vyrai”.

Vienas klausytojas manė, kad tai buvo asmeninė J. Webb nuomonė prieštaringu klausimu ir BBC nešališkumo reikalavimo pažeidimas.

Be to, susirūpinimą kėlė naujajame teisės akte pateikta dviprasmiška neapykantos nusikaltimo apibrėžtis, dėl kurios kyla grėsmė, kad bus apribota žodžio laisvė, o policiją užplūs nepagrįsti skundai.

Džoanos Rouling sąjungininkai užsiminė, kad transaktyvistai jau užfiksavo jos atsiliepimus. Rašytoja ne kartą teigė, kad transseksualės moterys nėra moterys, o praėjusią savaitę pažadėjo ir toliau „vadinti vyrą vyru” net ir įsigaliojus šiam „absurdiškam įstatymui”.

Taip pat paaiškėjo, kad vasarį vykusio Škotijos policijos renginio, skirto neapykantos nusikaltimams, dalyviams buvo pateiktas hipotetinis scenarijus, kuriame veikėjas, vardu Džo, buvo įsitikinęs, kad egzistuoja tik dvi lytys, ir ragino transseksualus siųsti į dujų kameras.

Feministės manė, kad šis personažas yra menkai pridengta J. K. Rowling parodija (jos vardas Džoana, o draugai ją vadina Džo).

„Gyvenimas baimėje”

BBC paklausus apie „misgenderizacijos” arba elgesio kitaip, nei priklauso pagal lytį, nusikalstamumą, Brown atsakė neigiamai:

„Mes gerbiame kiekvieno žmogaus saviraiškos laisvę ir niekas mūsų visuomenėje neturėtų gyventi baimėje ar jaustis atstumtuoju.”

Tačiau vėliau jos nuomonė buvo užginčyta dėl Škotijos liaudies partijos tarybos nario teiginio, kad J. K. Rowling „neturėjo teisės savo pareiškimais priversti žmones jaustis nepatogiai”. Vėliau ji pripažino, kad šiuos klausimus spręs policija.

Brown sakė, kad sprendimai bus priimti greitai ir kad ji, „kaip ministrė, neketina diktuoti policijai, ką daryti”.

Ji pastebėjo, kad „išsamūs mokymai, kuriuos policijos pareigūnai išklausė per pastaruosius metus”, įskaitant dviejų valandų trukmės internetinį kursą, suteikė jiems būtinus kriterijus, kuriais remdamiesi jie galėtų priimti sprendimą.

„Įstatymas numato labai aukštą ribą, o ar tai, kas pasakyta internete ar asmeniškai, bus laikoma grasinimu ir įžeidimu, sprendžia Škotijos policija”, – sakė ji.

„Jei, pavyzdžiui, išreiškiate asmeninę nuomonę, net jei ji yra provokuojanti ar įžeidžianti, sakyčiau, kad tai nebus laikoma neteisėta”, – sakė ji.

LGBT kampanijos dalyvis Peteris Tatchellas kovą su išankstinėmis nuostatomis ir neapykanta pavadino pagirtina, tačiau jam nerimą sukėlė „subjektyvus įstatymo aiškinimas” ir jo „neaiškumas”.

„Nėra neapykantos apibrėžimo, kai kalbama apie nusikaltimus sunkinančiomis aplinkybėmis. Nėra piktos valios ar piktų ketinimų apibrėžimo. Esmė ta, kad viskas priklauso nuo to, kuo tiki protingas žmogus”, – sakė jis.

„Bet juk net ir protingi žmonės gali turėti skirtingus įsitikinimus. Todėl baiminamasi, kad faktinį įstatymo aiškinimą, o juo labiau taikymą, užtemdys subjektyvūs vertinimai.”

Tatchellas pavadino „dideliu trūkumu” Škotijos teisės aktuose dėl neapykantos nusikaltimų tai, kad jie „neapsaugo moterų nuo neapykantos ir nesuteikia joms atskiros apsaugos”.

Buvęs SNP lyderio pavaduotojas Jimas Sillarsas ėmė prieštarauti Neapykantos nusikaltimų įstatymui ir agitavo už jo panaikinimą.

Jis pasakė: „Humza Yousaf neapykantos nusikaltimų įstatymas paliks gilų randą ant Škotijos visuomenės veido”.

„Šiandien Škotijos policija, kaip ji pati pripažįsta, taps pajėgomis, turinčiomis vienintelį konkretų tikslą – persekioti žmones už išsakytą nuomonę. Kaip Škotija, Apšvietos lopšys, prie to priėjo?” – retoriškai užbaigė jis.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 354

Žymos:

Atsiliepimų 5

  1. Anonimas    -  2024-04-03, 19:17

    protinga ir drąsi moteris.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Eglė    -  2024-04-03, 20:33

    Žaviuosi šia moterimi, koks jai daromas spaudimas, jos net knygas pašalino iš kelių parodų ir bibliotekų, keikia ją, bet ji žino, kad už jos stovi didžioji dalis normalių žmonių ir tyliai ją palaiko. Ji išsako visų poziciją ir naudojasi tuo, kad niekas jos negali išmesti iš darbo – ji jau užsidirbo sau pakankamai savo kūryba ir gali sau leisti drąsiai sakyti tiesą.

    Atsakyti į šį komentarą
    • Gintautas    -  2024-04-03, 23:08

      Na jinai žino ką daro, jos knygos ir taip populiarios, o čia geras šansas dar labiau išgarsėti. Tik įdomu, kaip tokį įstatymą pritaikyti praktikoje, teismui reikalingi įrodymai, o DNK nemeluoja, jei vyras tai vyras.

      Atsakyti į šį komentarą
  3. Visas bardakas    -  2024-04-10, 22:49

    slypi va tokiuose aiskinimuose! Smurtas – jau ne smurtas! Jis dabar turi rusis! Todel,kazkurios svarbios,o kitos – gal ir galima? Taip ir nusikaltimai. Kokie gali buti „neapykantos”? O yra „tolerancijos nusikaltimu”!? Kol taip rusiuosim – tol ir bus smurtas,nusikaltimai,neapykanta ir net karai! Nes,jei turi pinigu,valdzia,itaka,ar bent „esi zinomas” – tavo nusikaltimai bus „menkos rusies”. Na,”suprasti ir atleisti”,skant.

    Atsakyti į šį komentarą
    • Anonimas    -  2024-04-12, 10:15

      Šis bardakas vadinamas „trans – humanizmu”. Tai yra su humanizmo priedanga naikinti patį humanizmą. Ir ne tik lytiškumo srityje. Bet ir vaikų, moterų ginimo priedangą panaudoti, kaip priemonę Stambulo konvencijai įteisinti. O tada galimės atiminėti vaikus (masiškiau), įvedinėti represines priemones prieš visus „nepaklusniuosius”…
      Tokie Šėtoniški gudravimai skirti vakarų „demokratiškam” pasauliui. Juos primeta taip vadinama „sąjunga šešių ” – reptiloidai, pilkieji, drako… Mes visatoje ne vieninteliai ir ne visos kosminės civilizacijos mums draugiškos… Šitoms paminėtoms mes – resursas.

      Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
mes

gyvename suklastotame, užvaldytame propagandos pasaulyje... tiesa yra tai suprasti... tik tikros žinios veda į tiesą......

A5

Tegu nebijo amerikonai kaip ana syki vel prigazdins teisejus ir niekas jokio orderio neisduos. Demokratija...

Kita faktai. O aš manau kad tai hardono kolaiderio darbas. Ir ką dabar?...

Daugiau laiko tai ne mažiau, viskas gerai :D...

Žiedai sumainomi nemąstant, iš mados, tad taip ir nutinka......

Kol viešpatauja ego, tiesos nereikia. Tiesa sietina su bendru reikalu, bendru vardikliu. "Dievas yra tiesa,...

Hm

Kaip Tadas Blinda sakė - geriau tris dienas karaliauti, nei visą gyvenimą ubagauti......