infa.lt

Visas akcizų nesąmones Seimui pasiūlė keisti tie, kas prieš tai siūlė jas priimti. Seimas sutiko

12 vasario
16:18 2024
Ingrida Šimonytė

LRT vaizdo įrašo kadras

Seimas neeilinėje sesijoje pradėjo svarstyti Ministrės Pirmininkės Ingridos Šimonytės pristatytas Akcizų įstatymo pataisas dėl žymėto dyzelino naudojimo apribojimų ir akcizo suskystintoms naftos dujoms.

Pakeitimais siūloma sugrąžinti buvusius reikalavimus dėl gazolio vartojimo žemės ūkio įmonėms ir ūkininkams, kartu numatoma keisti taikomą akcizo dydį suskystintoms naftos dujoms ir dujiniams angliavandeniliams.

Nuo 2024 m. sausio 1 d. įsigaliojo reikalavimas gazolius naudoti tik žemės ūkio technikoje (įskaitant traktorius). Pasak I. Šimonytės, pakeistos formuluotės apriboja galimybes naudoti žaliąjį dyzelį tokiose žemės ūkio veiklose kaip bitininkystė ar sodininkystė ar kitose, kurioms yra nustatytos kvotos lengvatinio akcizo kuro, tačiau pagal įstatymo formuluotę nėra galimybių jo naudoti todėl, kad toje veikloje nėra naudojami traktoriai ir kombainai.

Teikiamomis pataisomis siekiama pakeisti nuo 2024 m. sausio 1 d. taikomą 304,10 euro už toną produkto akcizo dydį suskystintoms naftos dujoms ir dujiniams angliavandeniliams ir akcizo dydį nustatyti atskiroms vartotojų kategorijoms.

Kaip pažymima aiškinamajame rašte, šis akcizo dydis turi esminį poveikį tarifams, kurie nustatyti vartotojams už centralizuotai tiekiamas suskystintas naftos dujas bei buityje naudojamoms suskystintoms naftos dujoms, išpilstytoms į dujų balionus.

„Priėmus Akcizų įstatymo pataisas ir sulyginus akcizo tarifą su akcizu, kuris yra taikomas varikliniam kurui, akcizo šuolis išties buvo labai ženklus“, − pristatydama siūlomus pokyčius pripažino Ingrida Šimonytė.

Naftos dujoms ir dujiniams angliavandeniliams (išskyrus gamtines dujas), kai jie naudojami kaip šildymui skirtas kuras, taip pat šildymui skirtoms naftos dujoms ir dujiniams angliavandeniliams, išpilstytiems į dujų balionus, siūloma nuo kovo 1 d. taikyti fiksuotą 41 euro už toną produkto akcizų tarifą.

Po pristatymo už šiuos teisės akto pakeitimus (projektas Nr. XIVP-3477) balsavo 113 Seimo narių, susilaikė 1 parlamentaras. Pritarus Vyriausybės siūlymui šį projektą svarstyti skubos tvarka galutinai dėl jo planuojama apsispręsti vasario 15 d.

Atskirai pristatytais Akcizų įstatymo pakeitimais (projektas Nr. XIVP-3478) taip pat numatoma verslo reikmėms naudojamoms naftos dujoms ir dujiniams angliavandeniliams CO2 dedamosios įsigaliojimą nustatyti nuo 2025 m. liepos 1 d.

Pasak Vyriausybės premjerės, nustačius vėlesnį CO2 dedamosios įsigaliojimą būtų kompensuojamas nuo sausio mėnesio įsigaliojęs aukštas akcizų tarifas naftos dujoms. Šias pataisas parėmė 116 Seimo narių, susilaikė 4 parlamentarai. Dėl šių pakeitimų Seimas planuoja apsispręsti pavasario sesijoje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 246

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. Y-ha-haaaa.    -  2024-02-12, 16:49

    Pati šoku , pati dainuoju, pati ir muzika kuriu….

    Atsakyti į šį komentarą
  2. linkėjimai degradui PIŠ    -  2024-02-12, 20:35

    202? m. Lietuvos TSR Liaudies Aukščiausiojo Baudžiamojo Tribunolo nuosprendis:
    buvusiam buržuazinės Lietuvos respublikos vyriausybės vadovui beveisliam vištgaidžiui Šimoniui Ingridui už kenkėjišką valstybinę veiklą, valstybės interesų išdavimą, Lietuvos žmonių genocido vykdymą ir kitas baudžiamąsias veikas nutariama,
    nedelsiant paskirti aukščiausią mirties bausmę sušaudant.
    Nuosprendis galutinis ir neskundžiamas.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

iš karto aišku koks tai ,,preparatas,,. AK74....

Visai kaip toje Rusijos reklamoje kur sakoma: "Sumokek mokesčius ir miegok ramiai"....

Ta nuotrauka straipsnio virsuje smarkiai jau apsidevejo, reiktu i nauja pakeisti, kur daugiau realybe atitinka.......

Laba ačiū už straipsnį. Iš tiesų žiniasklaida naudojama ne tik vienpusei propagandai, cenzūrai ir žodžio...

Ukraina laukia taves......

Nėra jokių konservatorių Lietuvoje, nėra tokios partijos. Jei būtų konservatorių partija, tokių nesąmonių Lietuvoje nebūtų....

Aktuali tema, gal net gyvybiškai reikšminga. Išties vakarai (idėjos, vizijos prasme) atsidūrė aklavietėje. Nors ne...