infa.lt

Čekijos Senatas atmetė Stambulo konvenciją

28 sausio
06:50 2024

Šeima - tėtis su vaikais

Prieš dvi dienas Čekijos Respublikos Senatas atmetė vadinamosios Stambulo konvencijos ratifikavimą, praneša lenkų „uPolityce” leidinys

Šis sprendimas prieštarauja paplitusiam stereotipui, kad pritarimas ar nepritarimas šiam dokumentui priklauso nuo religinių ir politinių pažiūrų.

Žiniasklaidoje pristatomas vaizdas paprastai atrodo taip: Krikščioniški ir konservatyvūs sluoksniai pasisako prieš šį aktą, o sekuliarios, kairiosios ir liberalios jėgos jį remia.

Čekijoje, kuri yra viena iš labiausiai sekuliarizuotų ir ateistinių šalių pasaulyje, kur religija beveik nevaidina jokio vaidmens viešajame gyvenime, šis klausimas turėtų atrodyti išspręstas dar prieš balsavimą.

Todėl daugeliui apžvalgininkų Konvencijos ratifikavimas Čekijoje atrodė savaime suprantamas dalykas. Tačiau ji nebuvo ratifikuota.

Be to, balsai pasiskirstė visai ne pagal partinę priklausomybę.

Pavyzdžiui, dauguma socialdemokratų partijos ČSSD senatorių balsavo prieš dokumentą, o nemažai konservatyvios partijos ODS politikų, vadovaujamų Senato pirmininko Milošo Vystrčilio, netgi pasakė ugningą kalbą, kurioje ragino ratifikuoti Konvenciją.

Verta paminėti, kad prieš priimant Čekijos parlamento aukštųjų rūmų sprendimą Senato komitetuose kelis mėnesius vyko daugybė kalbų ir klausymų.

Ir dokumento šalininkai, ir priešininkai turėjo galimybę pateikti visus argumentus už ir prieš jo priėmimą.

Savo ruožtu prieš užvakarykštį balsavimą vyko septynias valandas trukusios diskusijos, per kurias parlamentarai turėjo pakankamai laiko išsakyti savo nuomonę ginčytinu klausimu.

Konvencija veiksminga ar neveiksminga?

Galiausiai dauguma senatorių nusprendė, kad Čekija neturėtų ratifikuoti Stambulo konvencijos. Pasak jų, kalbant apie realią teisinę apsaugą, Čekijos valstybė jau turi pakankamai teisės aktų, kurie pakankamai apsaugo smurto prieš moteris ir smurto šeimoje aukas.

Jų nuomone, Stambulo konvencija šiuo požiūriu neprideda nieko naujo. Priešingai, ji kelia papildomų pavojų, nes į Čekijos teisinę sistemą įvedamos „lyčių aspekto integravimo” nuostatos, pažeidžiančios galiojančių teisės aktų dėl šeimos ir santuokos nuoseklumą.

Vainikuojančiu argumentu prieš ratifikavimą pasirodė esąs faktas, kad smurto artimoje aplinkoje atvejų skaičius šalyse, kuriose Konvencija buvo priimta, nė kiek nesumažėjo.

Šiuo požiūriu dokumentas pasirodė esąs neveiksmingas.

Kita vertus, jis buvo veiksmingas kitoje srityje – įgyvendinant Konvencijos rekomendacijas, susijusias su „lyčių aspekto integravimo” diegimu į švietimo sistemą, pirmenybės teikimu ir valstybės finansavimu nevyriausybinėms organizacijoms, įgyvendinančioms tokio pobūdžio programas.

Taip pat biologinio skirstymo į moteris ir vyrus, kuris yra socialinio gyvenimo pagrindas, griovimu viešojoje erdvėje.

Todėl Čekijos Senatas nusprendė pasakyti Stambulo konvencijai „NE”.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 326

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

smulki info apie tikruosius pasaulio šeimininkus: web.archive.org/web/20211227085927/http://chuckmaultsby.com/index.html...

istars garsiai,kad kalti ne atskiri pasaulinio lygmens vagys,o SANTVARKA,ju primesta mums - tada galbut gerbsiu....

ir nuvarves! Zinoma,jei sapno nenutrauks kanonada ketvirta valanda ryto....

dabar nedaro tu apklausu,tik spelioja. Dali prognoziu parduoda lazybu rengejai. O jei ka ir klause,tai...

ju kam reiketu,jie butu buve ant kremliaus kilimelio dar iki sio karo....

Aukstaitijos senoliai : "Nepavydna vistai persti!"... Uzblokuos valdzia "karvedziu" saskaitas - ir po pilietinio karo!...

AcH

Karbauskio 'chunveibinas' Kinijos ambasadai vėl neš ataskaitas apie atliktas 'zadanijas'...