infa.lt

Slapta PSO kampanija, kuria siekiama išvengti visuomenės dėmesio rengiant naujas lyčių gaires

04 sausio
13:59 2024

PSO planuoja rengti naujas transseksualų lygybės, sveikatos priežiūros, lyties keitimo ir viso kito, kas jau žinoma apie tai, [rekomendacijų] gaires. Norima visiškai normalizuoti, remiantis „mokslo įrodymais”, šią sritį, pasitelkiant, dėmesio, interesų [transseksualų] puses, teiksiančias pasiūlymus. Tam kuriama grupė, kurioje didžiąją dalį užima būtent suinteresuotos lyties keitimo plėtros pasaulio politikoje pusės (asmenys). Nerimą kelia tai, kad ši tema nėra net viešai paskelbta, apie ką ir rašoma šiame Kanados teisininko straipsnyje.

Pristatymas:

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) gairių dėl transseksualų ir skirtingų lyčių asmenų sveikatos rengimo procesas yra didelė praleista galimybė. Akivaizdu, kad reikia patikimų tarptautinių gairių, ypač atsižvelgiant į tai, kad pasaulyje vis dažniau tikrinamas teigiamos priežiūros modelis, kuriam pritaria Pasaulinė profesinė translyčių asmenų sveikatos asociacija (WPATH). Keliose šalyse, ypač Jungtinėse Amerikos Valstijose, šios diskusijos įsipainiojo į partinę politiką. Geriausia būtų, jei tokia tarptautinė organizacija kaip PSO padėtų nukreipti šią diskusiją į įrodymais pagrįstą mediciną.

Tačiau PSO požiūris į šių gairių rengimą rodo, kad įrodymais pagrįstų gairių rengimo principų nepaisoma, o ši problema ypač aktuali lyčių [keitimo] medicinos srityje. Galutinė PSO gairių rengimo grupės sudėtis buvo paskelbta 2023 m. gruodžio 18 d., o vieši komentarai bus teikiami tik iki 2024 m. sausio 8 d.

Planuojama, kad grupė susitiks 2024 m. vasario 19-21 d. Atrodo, kad šio proceso skubotumas yra sąmoningas, siekiant kuo labiau sumažinti visuomenės indėlį. Dar didesnį nerimą kelia aiškus grupės sudėties šališkumas, palankus medicininiam „lytį keičiančios priežiūros” modeliui.

Klinikinių gairių skelbiamas tikslas – padėti gydytojams orientuotis didžiuliame įvairių gydymo būdų tyrimų kiekyje, kad jie galėtų priimti sprendimus remdamiesi geriausiais turimais [mokslo] įrodymais.

Interesų konfliktų valdymas yra labai svarbus šių gairių rengimo aspektas. Nepaisant geriausių ketinimų, medicinos specialistai gali būti šališki tam tikrų gydymo būdų atžvilgiu. Dėl šio šališkumo gali būti teikiama pirmenybė tyrimams, kurie patvirtina jų mėgstamą [ar praktikuojamą] priežiūros modelį, ir atmetant prieštaraujančius įrodymus.

Tarptautiniu mastu yra pripažinti patikimų medicinos Gairių rengimo standartai, kuriuos PSO įtraukė į savo Gairių rengimo vadovą. Šio vadovo 6 skyriuje konkrečiai aptariamas interesų konfliktų valdymas ir nurodomi galimi konfliktų šaltiniai.

Kiekvienas gairių rengimo grupės narys privalo užpildyti interesų atskleidimo formą, kurioje išvardijami visi finansiniai ir nefinansiniai interesų konfliktai. Finansiniai interesų konfliktai kyla tada, kai asmuo ar organizacija gauna pajamų, kurioms gali turėti įtakos [teigiamos ar neigiamos] gairėse pateiktos rekomendacijos. Tai gali būti tokie pavyzdžiai:

  • asmeninė finansinė nauda, pavyzdžiui, apmokamas darbas, pajamos iš konsultacijų arba honorarai ir kelionių stipendijos;
  • parama moksliniams tyrimams, įskaitant tiesioginius piniginius įnašus arba įrangos, laboratorinių patalpų ir kt. dovanojimą;
  • nuosavybės interesai ir patentai; dotacijos, stipendijos ar kita finansinė parama asmeniui ar jo institucijai; ir
  • Komercinės įmonės akcijų ar obligacijų turėjimas.

Pavyzdžiui, konfliktas gali kilti, jei asmuo gauna didelę dalį pajamų iš gydymo, kuris svarstomas gairėse, arba gauna mokslinių tyrimų dotacijas iš įmonės, gaminančios gairėse vertinamą vaistą.

  • Kita vertus, nefinansiniai interesai – tai „vaidmenys ar pareigos, kurie gali trukdyti objektyviai įvertinti įrodymų visumą”. Prie jų priskiriami:
  • ankstesnis tyrimo ar sisteminės apžvalgos, kuri yra gairėse nagrinėjamos įrodymų bazės dalis, paskelbimas;
  • išankstinis viešas tvirtos nuomonės ar pozicijos pareiškimas, pavyzdžiui, viešas liudijimas reguliavimo ar teisminio proceso metu arba redakcinis straipsnis žurnale; arba
  • Profesinė ar asmeninė priklausomybė organizacijai, propaguojančiai produktus ar paslaugas, susijusias su rengiamų gairių tema.

Interesų konfliktų valdymas priklauso nuo interesų piniginės vertės, konkuruojančio intereso trukmės ir gilumo, taip pat nuo to, ar dėl interesų konflikto gali būti padaryta žala. Kai kurie konfliktai gali būti sprendžiami paprasčiausiai juos deklaruojant, o dėl kitų gali prireikti apriboti dalyvavimą arba net pašalinti potencialų narį iš gairių rengimo grupės.

Konkrečiai, PSO vadove nurodoma, kad gairių rengimo grupės atveju pirmininkai, bendri pirmininkai arba pirmininko pavaduotojai neturi turėti jokių finansinių konfliktų. Jei išvengti intelektinių konfliktų neįmanoma, šie vadovai turėtų atstovauti įvairiems požiūriams.

Dauguma bendrųjų narių turėtų būti laisvi nuo finansinių ir nefinansinių interesų konfliktų. Be to, nariai turėtų atstovauti „įvairioms perspektyvoms, išsilavinimui ir patirčiai, kad rekomendacijos neatspindėtų vieno požiūrio, kuris buvo atstovaujamas dar prieš tiriant ir aptariant sisteminę įrodymų apžvalgą”.

Tačiau siūloma dabartinės rekomendacijų rengimo grupės sudėtis akivaizdžiai pažeidžia šiuos principus. Paskelbtos 14 iš 21 nario biografijos atskleidžia aiškius ir reikšmingus finansinius ir nefinansinius interesų konfliktus, be to, gali būti ir neatskleistų konfliktų.

Šiai grupei priklauso trys buvę „World Professional Association for Transgender Health” (WPATH) prezidentai: Walteris Bocktingas, Gail Knudson ir Walteris Boumanas. G. Knudson ir G. Bocktingas yra WPATH priežiūros standartų 7-ojo leidimo (SOC7) bendraautoriai, abu prisidėjo ir prie 8-ojo leidimo (SOC8).

Visi trys yra paskelbę mokslinių tyrimų, kurie tematika bus vertinama gairių rengimo proceso metu. Be to, daktaro Boumano klinikinė praktika, kurioje teikiamas „lytį keičiantis gydymas”, kelia tiesioginį finansinį konfliktą.

Keletas kitų narių taip pat yra glaudžiai susiję su WPATH. Chrisas McLachlanas dalyvauja Pietų Afrikos transseksualų sveikatos profesinės asociacijos (PATHSA) veikloje ir yra WPATH valdybos narys.

Elma de Vries yra PATHSA vykdomoji narė ir viena iš Pietų Afrikos Respublikos lytį keičiančių gairių autorių. Sanjay Sharma, Indijos transseksualų sveikatos asociacijos steigėja ir generalinė direktorė, taip pat yra WPATH valdybos narė.

Dar viena svarbi darbo grupės organizacija yra „Global Action for Trans Equality” (GATE). Trys PSO gairių rengimo grupės nariai – Cianánas Russellas, Erika Castellanos ir Eszter Kismödi – atskleidė, kad yra susiję su GATE. Pažymėtina, kad GATE tvirtai pasisako už lytį keičiančių procedūrų prieinamumą vaikams ir paaugliams.

Be šių ryšių, daugelis grupės narių aktyviai dalyvauja transseksualų aktyvistinėje veikloje savo šalyse. Ryškus pavyzdys – Florence Ashley, „transseksualė teisininkė” iš Kanados, kurios akademinė veikla daugiausia susijusi su konversinės terapijos tema.

Ashley teigia, kad konversinė terapija apima bet kokią terapijos formą, kuri iš karto nepatvirtina paciento savarankiškai deklaruojamos tapatybės.

Nors PSO vadove pripažįstama, kad intelektiniai konfliktai dažnai yra neišvengiami, jame taip pat pabrėžiama jų valdymo svarba, užtikrinant atstovavimą įvairioms perspektyvoms.

Tačiau šią darbo grupę sudaro beveik vien tik ištikimi medicininio lyties keitimo modelio šalininkai, neatsižvelgiant į daugelio patyrusių gydytojų ir mokslininkų, kurie išreiškė susirūpinimą dėl šio modelio, atstovavimą.

Pažymėtina, kad daugiau nei pusė komiteto narių save identifikuoja transseksualais. Nors įtraukti paveiktos bendruomenės narius į gairių rengimo grupę yra tikslinga, vertinant įrodymus gali atsirasti šališkumo dėl asmeninės patirties.

Šis vertinimas turėtų apimti visos paveiktos populiacijos patirtį. Paprastai asmenys, kurie prisijungia prie transseksualų teisių gynimo organizacijų, yra patenkinti savo sprendimu pasikeisti lytį ir gydymo rezultatais. Todėl jie gali nuvertinti arba atmesti detranziterapeutų ir tų, kurie stipriai pergyvena [dėl savo ankstesnio pasirinkimo], patirtį.

Paprastai reikalaujama, kad į gairių rengimo grupes būtų įtrauktas metodologas, turintis specialių mokslinių tyrimų vertinimo ir gairių rengimo žinių. Šioje darbo grupėje nėra tokią kvalifikaciją turinčio nario.

Be to, atrodo, kad konsultacijoms skirtas laikas yra strategiškai suplanuotas taip, kad apribotų Europos gydytojų, kritiškai vertinančių lyties keitimo modelį, indėlį. Galutinė grupės sudėtis buvo paskelbta gruodžio 18 d., o pasiūlymų pateikimo terminas – sausio 9 d. Atsižvelgiant į tai, kad Kalėdų atostogos Europoje paprastai tęsiasi nuo gruodžio 24 d. iki sausio 6 d., daugelis Europos mokslininkų šiuo laikotarpiu nebus įsijungę kompiuterių.

Galima teigti, kad PSO gairių rengimo procese reikalaujama į gaires integruoti teisingumo, žmogaus teisių, lyčių ir socialinių veiksnių aspektus. Tačiau vadove aiškiai nurodoma, kad šiuos klausimus būtina sistemingai spręsti kiekviename konkrečiame proceso etape. Tai nereiškia, kad rengimo grupėje turėtų būti politinių aktyvistų, palaikančių vieną vienintelę perspektyvą.

Atrodo, kad šiame skubotame procese jaučiama panika. WPATH ir teigiamas [lyčių keitimo] priežiūros modelis vis dažniau tikrinamas. Tokios šalys kaip Suomija, Švedija, Danija ir Norvegija atsisakė WPATH priežiūros standarto.

Tikėtina, kad artėjanti Cass Review ataskaita, kurios tikimasi sulaukti 2024 m. pradžioje, patvirtins panašų pokytį Didžiojoje Britanijoje. Rimtų abejonių dėl įtvirtinančio priežiūros modelio taip pat kyla Prancūzijoje, Vokietijoje, Nyderlanduose ir Australijoje.

Tikimasi, kad Naujosios Zelandijos naujoji vyriausybė taip pat inicijuos pokyčius. WPATH bylų, atskleidžiančių vidinę SOC8 kūrimo dinamiką, paviešinimas gali dar labiau pakenkti ir taip trapiai WPATH reputacijai.

WPATH kadaise siekė būti gerbiama moksline ir klinikine organizacija. Tačiau ją perėmus aktyvistams, marginalizavusiems skeptiškai į medicininį lyties keitimą žiūrinčius asmenis, imta pritarti išties keistai praktikai, įskaitant eunuchų kaip lyties tapatybės pripažinimą.

Sparčiai mažėjant WPATH patikimumui, lyčių aktyvistai stengėsi rasti kitą organizaciją, kuri suteiktų mokslinio teisėtumo lukštą jų ideologiškai pagrįstam lyties keitimo priežiūros modeliui.

PSO atrodė lengvas taikinys. Tačiau jie neatsižvelgė į tai, kad PSO, priešingai nei WPATH, yra nusistovėjusi organizacija, turinti aiškias taisykles ir procedūras. Taip įžūliai nepaisydami šių taisyklių, lyčių aktyvistai padarė taip, kad jų nesąžiningumą būtų daug sunkiau ignoruoti.

Pasirašyti peticiją

Pirmasis šios grupės posėdis jau numatytas 2024 m. vasario 19-21 d. PSO būstinėje Ženevoje. Nurodyta susitikimo darbotvarkė – „interpretuoti įrodymus”, „suformuluoti rekomendacijas” ir „siūlyti jų įgyvendinimą” dėl lytį patvirtinančio gydymo skatinimo, gydytojų švietimo, sveikatos politikos ir įstatymų, susijusių su savęs identifikavimu.

Jei jums kelia susirūpinimą: 1) šališka ekspertų grupės sudėtis; 2) ekspertų grupės narių nesugebėjimas atskleisti interesų konfliktų, kad juos būtų galima tinkamai valdyti; 3) trumpas ir paviršutiniškas viešųjų konsultacijų laikotarpis (per trumpas ir per Kalėdas); 4) stulbinamai greitas viso gairių rengimo proceso tempas, apsvarstykite galimybę perskaityti ir pasirašyti toliau pateiktą peticiją.

Pasirašyti Peticiją

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 377

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Valdas    -  2024-01-06, 15:03

    Jokia čia paslaptis, kad PSO veikia pagal K. Švabo programą. Manau, kad covidas taip pat jų vaisius.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

Tegu nebijo amerikonai kaip ana syki vel prigazdins teisejus ir niekas jokio orderio neisduos. Demokratija...

Kita faktai. O aš manau kad tai hardono kolaiderio darbas. Ir ką dabar?...

Daugiau laiko tai ne mažiau, viskas gerai :D...

Žiedai sumainomi nemąstant, iš mados, tad taip ir nutinka......

Kol viešpatauja ego, tiesos nereikia. Tiesa sietina su bendru reikalu, bendru vardikliu. "Dievas yra tiesa,...

Hm

Kaip Tadas Blinda sakė - geriau tris dienas karaliauti, nei visą gyvenimą ubagauti......

Tarytum savo mintis skaityčiau... Ačiū...