infa.lt

V.Zelenskis nušalino generalinį prokurorą ir saugumo tarnybos vadovą dėl išdavystės atvejų jų vadovaujamose struktūrose

18 liepos
09:19 2022
Volodymyras Zelenskis

vaizdo pranešimo kadras

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis vakar paskelbė išties šokiruojančią naujieną savo vadovaujamos šalies vykdomosios ir teisminės valdžios vadovų nušalinimų masto atžvilgiu.

V. Zelenskis pasirašė keletą dekretų, kuriais iš pareigų atleidžiami generalinė prokurorė Iryna Venediktova ir Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) vadovas Ivanas Bakanovas. Pastarasis buvo atleistas dėl netinkamo tarnybinių pareigų atlikimo. V. Zelenskis paaiškino, kad žinybų vadovus atleido dėl to, kad tarp saugumo tarnybų atstovų buvo daug valstybės išdavikų.

„Pagal Ukrainos ginkluotųjų pajėgų drausmės statuto 47 straipsnį… Atleisti Ivaną Bakanovą Ivaną Hennadijevičių iš Ukrainos saugumo tarnybos pirmininko pareigų”, – sakoma prezidento dekrete.

47 straipsnis numato atleidimą už „tarnybinių pareigų neatlikimą (netinkamą atlikimą), dėl kurio nukentėjo žmonės ar atsirado kitų sunkių padarinių arba kilo tokių padarinių grėsmė”.

Iryna Venediktova buvo atleista iš pareigų pagal Ukrainos įstatymo dėl karo padėties teisinio režimo 11 straipsnio 2 dalį. Laikinai einančiu Ukrainos generalinio prokuroro pareigas paskirtas jos pavaduotojas Oleksijus Symonenko.

„Nusprendžiau atleisti generalinį prokurorą ir Ukrainos saugumo tarnybos vadovą. Šiuo metu užregistruota 651 baudžiamoji byla dėl prokuratūros, ikiteisminio tyrimo įstaigų ir kitų teisėsaugos institucijų darbuotojų išdavystės ir kolaboravimo. Įtarimai atitinkamiems asmenims pareikšti 198 baudžiamosiose bylose”, – savo vakaro pranešime pranešė Volodymyras Zelenskis.

Pasak jo, daugiau kaip 60 prokuratūros ir teismų darbuotojų „lieka okupuotose teritorijose ir dirba prieš valstybę”. Prezidentas teigė, kad toks nusikaltimų prieš valstybės nacionalinio saugumo pagrindus skaičius ir užfiksuoti Ukrainos saugumo tarnybų darbuotojų ryšiai su Rusijos specialiosiomis tarnybomis kelia labai rimtų klausimų atitinkamų tarnybų vadovų atžvilgiu.

Liepos 16-ąją buvo sulaikytas buvęs Krymo SBU vadovas ir Ivano Bakanovo pavaduotojas sulaikymo metu – Olegas Kuniličius. Jis kaltinamas bendradarbiavęs su Rusijos FSB. Jį po Krymo aneksijos į šias pareigas priėmė jo dabar jau nušalintas šefas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Jei įstatymo paskirtis yra viešinti užsienio subjektų veiklas siekiant daryti įtaką kultūrinei ir politinei aplinkai...

Bet

Mūsų sprendėjai labai panašūs į debilus…...

Ačiū už jūsų blaivų požiūrį į Igną Vėgėlę.:)...

susidomėjimas nulinei tiesai......

Jei gerai suprantu, tai už GPS Rusija nėra atsakinga, kiekžinau, tai JAV žaisliukas. Taigi GPS...

Būtent taip, todėl aš tartis neskubėčiau, nes šiandiena šiukšlė, rytoj gali būti pati brangiausia preke...

Ed

Tarp kito galėtų tartis su...Rusija, tai vienintelė šalis, kuri sukūrė technologijas ir panaudotą branduolinį kurą...