infa.lt

Atidarytas naujasis „Litgrid” elektros sistemos valdymo ir perdavimo centras

04 kovo
18:23 2020

lrv.lt nuotr.

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis dalyvavo naujojo „Litgrid“ sistemos valdymo ir duomenų centro atidarymo renginyje. Tai Lietuvai ypač svarbus objektas – iš čia bus valdoma visa šalies elektros energijos perdavimo sistema.

„Dažniausiai apie elektrą, kaip ir apie orą, mes net nesusimąstome, kol namuose dega šviesa, darbe veikia kompiuteris ir kraunasi mobilusis telefonas. Tačiau akivaizdu, kiek daug profesionalaus ir atsakingo darbo turi būti įdėta, kad kiekvienas jaustume šį komfortą. Džiugu, kad šis centras garantuos stabilesnį ir saugesnį šalies energetikos sistemos darbą ir energijos perdavimo srautų valdymą, užtikrins aukštesnį fizinės ir kibernetinės saugos lygį. Tai svarbus žingsnis modernios Lietuvos vystymo kelyje. Taigi sveikinu visą gausų naujojo centro kolektyvą. Tai nauja pradžia ne tik jums, bet ir visai Lietuvai“, – sakė premjeras.

Akcentuota, kad naujasis perdavimo sistemos valdymo centras turi ypatingą reikšmę, mūsų valstybei įgyvendinant sinchronizacijos projektą ir rengiantis prisijungti prie žemyninės Europos elektros tinklų 2025 metais. Po sinchronizacijos būtent iš šio centro, o nebe iš Maskvos dispečerinės (kaip yra dabar) bus valdomas elektros sistemos dažnis.

Šios Vyriausybės pastangomis sinchronizacijos su Europos energetikos tinklais projektas yra pažengęs į priekį daugiau nei bet kada – nuo dešimtmečius trukusių politinių kalbų pereita prie konkrečių darbų. Tai bus paskutinis ir ilgai lauktas Lietuvos žingsnis energetinės nepriklausomybės kelyje.

Vyriausybės vadovas pasidžiaugė nuosekliomis ir kryptingomis kolegiškomis pastangomis, užsitikrinta Lenkijos parama, pasiektu trijų Baltijos šalių sutarimu ir visapusišku Europos Komisijos palaikymu.

Taip pat pabrėžta, kad Lietuvą politine ir finansine prasme vienareikšmiškai palaiko Europos Sąjunga. Pirmajam darbų etapui, per kurį numatoma sustiprinti ir modernizuoti šalies energijos perdavimo tinklą, gautas maksimalus 75 proc. finansavimas. Šiuo metu intensyviai dirbama dėl tolesnio finansavimo.

Pastebėta, kad Baltijos šalys jau yra gavusios Europos perdavimo operatorių kvietimą prisijungti prie Europos tinklų ir konkretų 409 punktų priemonių planą, kurį įvykdę dirbsime vienu dažniu su Europa 2025 metais. Apie pusę nustatytų reikalavimų jau įgyvendinta.

Ministras Pirmininkas akcentavo, kad ši Vyriausybė sinchronizacijai skiria prioritetinį dėmesį: parengtas ir Seime priimtas sinchronizacijos įstatymas; 2019 m. vasarą Vyriausybė sudarė sąrašą iš keturiolikos sinchronizacijos projektų, kuriems suteiktas ypatingos valstybinės svarbos statusas; patvirtintas veiksmų ir priemonių planas. Numatyta sudaryti Vyriausybės komisiją, kuri tikrins projekto koordinavimą aukščiausiu lygiu, nes projektas turi būti įgyvendinamas sparčiai.

Anot S. Skvernelio, darbų daugės ir jie intensyvės, todėl politinis dėmesys padės užtikrinti, kad jie vyktų pagal planą, glaudžiau bendradarbiaujant ir greitai priimant reikiamus sprendimus.

Naujojoje „Litgrid“ buveinėje įrengta 230 darbo vietų. Didelis dėmesys skiriamas aplinkosaugai – skaitmeniniai įrankiai leidžia mažinti popieriaus vartojimą ir rūšiuoti atliekas, įdiegta moderni elektrą taupanti ir šviesą reguliuojanti įranga.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 123

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Koks skirtumas ar tai GPS ar Glonas, elektromagnetinis slopinimas veika ir tą ir kitą. Baltijos...

sisteminiai, tiek nesisteminiai mes visi kilę iš tos pačios sistemos, persmelktos sorošine, briuseline, landsbergine, amerikine...

G

Tai kaipo mažokai dar!Manau pačių tuščios garbės ir iššukių ištroškusių žmogeliukų liekanų bendra masė didesnė...

Manau Zigmai kad tai buvo nuomonė apie tamstos rašinį.....

Jie neužsiemė jokia teroristine veikla ir nieko blogo nepadarė,bet vienas gynėsi kai vietiniai cerberiai atėjo...

Kas grasina teismui, tas yra monstras, teisės ir teisingumo niekintojas....

Tai atviras reketas. Nemaniau kad savo gyvenime to sulauksiu, jog pagarbą teisei ir demokratijai deklaruojantys...