infa.lt

Ar galima nusipirkti narkotikų viešajame internete vienu mygtuko paspaudimu?

29 sausio
19:26 2020

Departamente nuo 2019 m. sausio mėn. įdiegta informacijos apie narkotikus paviršiniame internete paieškos priemonė – narkotikų automatinė monitoringo sistema (NAMS). Tai inovatyvus įrankis leidęs stebėti narkotikų ir naujų psichoaktyviųjų medžiagų pasiūlą ir paklausą viešai prieinamoje Lietuvos internetinėje erdvėje, kurioje nereikalaujama registracijos.

Per stebėsenai pasirinktą 2019 m. laikotarpį, NAMS pagalba automatiškai nuskaityti 8530 internetiniai tinklalapiai ir pokalbių svetainės. Departamento duomenimis, daugiausia viešojoje erdvėje aptarinėjamos  rūkomosios kanapės,  jų auginimo ypatumai, rūšys, jų maišymo su alkoholiu bei naujomis psichoaktyviosiomis medžiagomis subtilybės.

Stebėtose internetinėse pokalbių svetainėse vyraujantis pasisakiusiųjų asmenų amžius siekė 14 – 17 metų, rečiau 20 – 25 m. Pasitaikė asmenų, kurie nurodė esantys  virš 40 metų amžiaus.

Per minėtą laikotarpį išryškėjo dominuojanti tendencija, kad asmenys prisijungia prie pokalbių apie psichoaktyviąsias medžiagas nereguliariai. Nuolatiniai pokalbių svetainių dalyviai rašydami savo pastebėjimus ar komentarus daro daug gramatinių klaidų, nepasižymi iškalba, naudoja daug sutrumpinimų, gatvės „slengų“ ir keiksmažodžių.

Galima daryti prielaidą, kad viešai prieinamose internetinėse pokalbių svetainėse dažiausiai informacijos apie neteisėtas svaiginimosi priemones ieško ir patarimais dalinasi žemesnį išsilavinimą turintys asmenys.

NAMS pagalba atliekama narkotikų reklamos bei draudžiamos informacijos, susijusios su narkotikais stebėsena ir kontrolė. Paviršiniame internete buvo rasti 7 tinklapiai su draudžiama informacija.

Bendradarbiaujant su internetinių svetainių administratoriais 5 tinklalapiai pašalino apie narkotinių ir psichotropinių medžiagų patrauklumą skleidžiamą informaciją,  o bendradarbiaujant su teisėsaugos institucijomis – dvi internetinės svetainės buvo uždarytos.

Pasitelkus NAMS iš stebėto 2019 m. laikotarpio darytina prielaida, kad Lietuvoje „vieno mygtuko paspaudimu“ iš paviršinio interneto narkotikų nenusipirksi, o viešai pasiekiamuose internetiniuose puslapiuose ir pokalbių svetainėse apie neteisėtas svaiginimosi priemones kalbama neaktyviai ir neskatinama jų vartoti.

Minėtos temos galimai slepiasi „giliajame internete“, arba kitaip vadinamame „Deep web“ arba „Dark Net“.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 202

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Ačiū už jūsų blaivų požiūrį į Igną Vėgėlę.:)...

susidomėjimas nulinei tiesai......

Jei gerai suprantu, tai už GPS Rusija nėra atsakinga, kiekžinau, tai JAV žaisliukas. Taigi GPS...

Būtent taip, todėl aš tartis neskubėčiau, nes šiandiena šiukšlė, rytoj gali būti pati brangiausia preke...

Ed

Tarp kito galėtų tartis su...Rusija, tai vienintelė šalis, kuri sukūrė technologijas ir panaudotą branduolinį kurą...

mes

gyvename suklastotame, užvaldytame propagandos pasaulyje... tiesa yra tai suprasti... tik tikros žinios veda į tiesą......

A5

Tegu nebijo amerikonai kaip ana syki vel prigazdins teisejus ir niekas jokio orderio neisduos. Demokratija...