infa.lt

Prezidentė susitiko su Jungtinių Amerikos Valstijų senatoriumi Richardu Durbinu

22 vasario
15:18 2017
prezidentė ir JAV senatorius

prezidentas.lt nuotrauka

Antradienis, vasario 21 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Jungtinių Amerikos Valstijų senatoriumi Richardu Durbinu. Susitikime aptarti iššūkiai mūsų regiono ir transatlantiniam saugumui, Lietuvos ir JAV bendradarbiavimas gynybos srityje bei transatlantinių ryšių stiprinimas.

Šalies vadovės teigimu, JAV kariai ir karinė technika mūsų regione yra svarbus bei  patikimas atgrasymo elementas, padedantis užtikrinti Lietuvos ir viso Aljanso saugumą.

Lietuvoje jau dislokuota JAV karių kuopa ir karinė technika, Lenkijoje taip pat yra JAV brigada, kuri esant būtinybei padėtų ir Lietuvai. NATO sąjungininkų buvimą mūsų šalyje teigiamai vertina 81 proc. Lietuvos žmonių.

Tačiau, pasak Prezidentės, neslūgstant geopolitinei įtampai, būtina ir toliau stiprinti NATO gebėjimus atgrasyti bei atremti grėsmes – spartinti sprendimų priėmimą, nuolat atnaujinti gynybos planus, užtikrinti regioninę oro gynybą. Tam itin svarbi ne tik JAV lyderystė, bet ir kiekvienos šalies pasiryžimas tinkamai finansuoti savo gynybą.

Lietuva – viena sparčiausiai investicijas į gynybą didinančių NATO narių. Numatoma, kad jau kitąmet Lietuvos išlaidos gynybai pasieks NATO sutartą 2 proc. nuo BVP ribą.

Susitikime taip pat aptartas bendradarbiavimas kovoje su hibridinėmis grėsmėmis. Abiejose Atlanto pusėse dažnėja bandymai kurstyti nesantaiką ir nepasitikėjimą demokratinėmis vertybėmis, kartojasi išpuoliai prieš laisvus rinkimus. Prezidentės teigimu, JAV Senato vaidmuo yra svarbus stiprinant transatlantines pastangas atremti informacines ir kibernetines atakas.

Prezidentė taip pat pabrėžė, jog tvirta JAV Senato parama Ukrainai, jos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui yra būtina, tęsiant principingą transatlantinės bendruomenės poziciją sankcijų Rusijai klausimu.

Prezidentės spaudos tarnyba

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 27

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

susidomėjimas nulinei tiesai......

Jei gerai suprantu, tai už GPS Rusija nėra atsakinga, kiekžinau, tai JAV žaisliukas. Taigi GPS...

Būtent taip, todėl aš tartis neskubėčiau, nes šiandiena šiukšlė, rytoj gali būti pati brangiausia preke...

Ed

Tarp kito galėtų tartis su...Rusija, tai vienintelė šalis, kuri sukūrė technologijas ir panaudotą branduolinį kurą...

mes

gyvename suklastotame, užvaldytame propagandos pasaulyje... tiesa yra tai suprasti... tik tikros žinios veda į tiesą......

A5

Tegu nebijo amerikonai kaip ana syki vel prigazdins teisejus ir niekas jokio orderio neisduos. Demokratija...

Kita faktai. O aš manau kad tai hardono kolaiderio darbas. Ir ką dabar?...