infa.lt

Eurokomisaras Virginijus Sinkevičius įspėja apie ES „žaliojo kurso” griūties grėsmę

10 gruodžio
14:00 2023
Virginijus Sinkevičius

Seimo kanceliarijos nuotrauka (aut. Džoja Gunda Barysaitė)

ES aplinkosaugos vadovas įspėja „neįteisinti” kraštutinių dešiniųjų puolimo prieš „Žaliąjį” susitarimą, praneša „Politico” leidinys.

Eurokomisaras, socialdemokratas Virginijus Sinkevičius  savo interviu „Politico” papasakojo, kad jam nerimą kelia tai, jog nuosaikūs politikai, prieš kitais metais vyksiančius Europos Parlamento rinkimus, perima kraštutinių dešiniųjų pasisakymus apie „žaliuosius” teisės aktus.

DUBAI, Jungtiniai Arabų Emyratai – „Didžiausią pavojų” Europos Sąjungai ir jos pastangoms klimato srityje kelia tai, kad pagrindinės partijos normalizuoja kraštutinių dešiniųjų puolimą prieš žaliuosius įstatymus, perspėjo ES aplinkosaugos komisaras.

„Matau, kad kai kurios tradicinės partijos gali būti linkusios įteisinti tuos išpuolius prieš Žaliąjį susitarimą. … Tai didžiausias pavojus, kurį matau”, – sakė jis interviu, duotame Dubajuje vykstančio COP28 aukščiausiojo lygio susitikimo dėl klimato kaitos kuluaruose.

V. Sinkevičius, kuris laikomas artimu Europos žaliesiems, nenorėjo atsakyti, ar turi omenyje konkrečiai centro dešiniųjų partijas. Tačiau jis kalbėjo, kad tos partijos naudoja argumentus, „kurie galbūt verti būti interneto memais, o ne rimtai aptariami”.

Centro dešinioji Europos liaudies partija šiais metais atkakliai kovojo su naujais teisės aktais, kuriais siekiama ūkininkavimą padaryti tvaresnį – kampaniją, kurią net Jungtinių Tautų aplinkos programa kritikavo dėl dezinformacijos skleidimo. Joje taip pat buvo daug memų.

V. Sinkevičius pridūrė: „Pažiūrėkite į populistų partiją Nyderlanduose, jie visada surinkdavo apie 17 vietų, taigi tai nėra visiškai iš piršto laužta, tačiau tą akimirką, kai tuos pačius dalykus pradeda stumti tradicinės partijos, iškyla tikras pavojus ne tik Europos žaliajam susitarimui, bet ir visam Europos projektui.”

Kraštutinių dešiniųjų Laisvės partija (PVV), kuri nori visus klimato srities teisės aktus perleisti per „smulkintuvą”, šio mėnesio pradžioje laimėjo Nyderlandų rinkimus ir gavo 37 vietas parlamente, o 2021 m. rinkimuose iškovojo 17 vietų.

PVV pergalė įvyko po to, kai centristinės partijos davė suprasti, kad galėtų bendradarbiauti su šia partija, kurios ilgą laiką vengė pagrindiniai politikai.

2024 m. ES rinkimų dinamika labai skirsis nuo 2019 m. balsavimo, pripažino socialdemokratas  V. Sinkevičius.

„2019 m. matėme, kad tradicinės partijos yra labai žalios” po didelio masto klimato protestų visame pasaulyje, sakė jis. „Tai atvėrė langą Europos žaliajam susitarimui, o tada sulaukėme [JAV] prezidento J. Bideno pergalės – pirmas dalykas, kurį jis padarė, buvo tai, kad grįžo prie Paryžiaus susitarimo”, iš kurio pasitraukė jo pirmtakas Donaldas Trampas (Donald Trump).

Dabar „laikai labai pasikeitė. Susiduriame su didesniu neapibrėžtumu, spaudimu dėl vartotojų kainų… net jau nekalbant apie karą”, – sakė jis, turėdamas omenyje Rusijos invaziją į Ukrainą.

Tačiau atsitraukimas atgal nėra išeitis, perspėjo V. Sinkevičius. „Būtų didelė klaida dabar pradėti trauktis atgal”, – sakė jis. „Neatrodytume rimtai prieš savo partnerius”.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 278

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. Eteris    -  2023-12-10, 14:12

    Žaliasis kursas-nusikaltimas prieš Žmoniją!

    Atsakyti į šį komentarą
  2. A    -  2023-12-10, 14:15

    Kam rupi kazkoks zalias kursas kada pasaulis bresta globaliems sukretimams(per daug priviso žmogeliu,per daug gerai gyvena,per ilgai nebuvo karo).P.S.Aš tuo nesimėgauju – jeigu ka.Tik nuojauta.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Pergyvena,    -  2023-12-10, 20:29

    kad zlugs ju lesyklele?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Praėjo nepilni 2 metai nuo Putino sudegusio tanko demonstravimo prie Katedros Vilniuje, ir še jums...

Amerikoje veikia tokiu pat principu kaip Putinas,ka reiskia pinigai....

Turėjau ir turėsiu 1....

Durnių durniai ir sociopatai. Nusikaltėliai....

Jis jau pasitelkė sienos statybą kurios nepastatė....

Jei tiki tuo, ką skaitai - neskaityk :)...

Kai pasižiūri į Lietuvos streamerius, tai senai laikas......